Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πνέει τα λοίσθια-Σε δυσχερή κατάσταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της γραφειοκρατία

Published

on

Η φωνή της αυτοδιοίκησης στη Δυτική Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, αυτή της πανδημίας, ακούστηκε το Σάββατο το απόγευμα, κατά την διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της «Ανασκόπησης 2020», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και συντόνισε ο εκδότης της Παναγιώτης Γιαλένιος.

Στη συνεδρία έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Ελλάδα λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε Δήμους της περιοχής. Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην καθημερινή λειτουργία τους, με κύριο ζητούμενο αυτό της έλλειψης χρηματοδότησης.

O Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σημείωσε πόσο δύσκολη είναι η χρονική συγκυρία η οποία περνάει αυτήν την περίοδο η περιοχή, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα για ασθενείς με covid-19, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία.

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι για δεύτερη φορά η οικονομία των Καλαβρύτων υφίσταται τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το Χιονοδρομικό παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή οικονομική καταβύθιση στην περιοχή.

Ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σημείωσε ότι στη μάχη της πανδημίας η Περιφέρεια προσπάθησε με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα 120 εκ. Ευρώ, που περιελάμβανε δράσεις για την επιχειρηματικότητα, τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή, να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Και μεταξύ άλλων διατέθηκαν 21 εκ. Ευρώ για προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στην περιοχή.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου, τόνισε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα για να τονωθεί η ρευστότητα, επιχειρήσεων και κοινωνίας γενικότερα. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο έχει χαθεί το 30% του ΑΕΠ από τον Τουρισμό, την ώρα μάλιστα που η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έχει πέσει κατακόρυφα.
Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιάλειας, υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παρατήρησε επίσης ότι οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές παρεμβάσεις και να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις.
Ο Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου, σημείωσε ότι η πανδημία αποκάλυψε ορισμένες παθογένειες που υπάρχουν στους Δήμους, όπως για παράδειγμα η διάρθρωση των υπηρεσιών τους, η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, υπήρξε όμως και η ώρα της ατομικής ευθύνης του καθενός.
Ο Σπύρος Μυλωνάς, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η Αυτοδιοίκηση σε πολλά πράγματα, κυρίως σε ζητήματα αποκέντρωσης, την ανάγκη ενδυνάμωσης των δήμων σε έμψυχο δυναμικό και κυρίως στην πάταξη της γραφειοκρατίας.
Ο Βασίλης Φωτάκης, Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Οικονομικών και Προγραμματισμού του Δήμου Αγρινίου σημείωσε ότι οι Δήμοι στάθηκαν στο ύψος τους βοηθώντας τον τομέα της Υγείας, τόσο με τη διενέργεια τεστ, διαθέτοντας προσωπικό αλλά και άλλες δράσεις.
Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»
Σε σχέση με την «επόμενη ημέρα» στην Αυτοδιοίκηση, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη πόρων από το ΕΣΠΑ, ενώ τέθηκαν προβληματισμοί για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που πρόκειται να υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι η ΠΔΕ θα διαθέσει το ποσό των 2 εκ. ευρώ στους Δήμους της Δυτ. Ελλάδας για πρόσληψη τεχνικών συμβούλων που θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΕ και Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι όσες αρμοδιότητες μεταφέρονται στους Δήμους θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου, καυτηρίασε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διέπουν τη λειτουργία των Δήμων στις μέρες μας για απλά ζητήματα.
Ο Δημήτρης Καλογέροπουλος, Δήμαρχος Αιγίου, παίρνοντας τη σκυτάλη τόνισε ότι οι Δήμαρχοι είναι εκείνοι που είναι εκτεθειμένοι έναντι της κοινωνίας αλλά και του κράτους.
Ο Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου, μίλησε για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και παρατήρησε ότι από τις προσκλήσεις τους αρκετοί Δήμοι θα αποκλειστούν.
Ο Σπύρος Μυλωνάς, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, τόνισε ότι το ακανθώδες νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση στερεί από τους δημότες ουσιαστικά έργα, επειδή το ρίσκο που θα πρέπει να λάβει ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι υψηλό.
Τέλος ο Βασίλης Φωτάκης, Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Οικονομικών και Προγραμματισμού του Δήμου Αγρινίου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που εντοπίζονται στην εκτέλεση των έργων εξαιτίας του νόμου 4412 (περί συμβάσεων), καθώς οι διαδικασίες που ακολουθούνται μεταβάλλουν συνεπώς τους όρους των διαγωνισμών, υπάρχουν υπερβολικές εκπτώσεις που είναι αμφίβολες για την εκτέλεση των έργων, ενώ γενικότερα επικρατεί μια καθυστέρηση στην προώθησή τους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement