Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι συνταγές…της ταλαιπωρίας-Τι δηλώνει στην «Γ» ο  Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Published

on

Την αγανάκτηση των φαρμακοποιών και της Αχαΐας όπως και όλης της χώρας προκαλεί η μη εφαρμογή του νόμου περί χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή από γιατρούς δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά, υπάρχουν γιατροί που συνεχίζουν να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών.

Αποτέλεσμα τέτοιων συμπεριφορών είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα αναγκαία αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία συνήθως αφορούν επείγουσες περιπτώσεις, καθώς και να δημιουργούνται προστριβές στα φαρμακεία από την άρνηση των φαρμακοποιών να παραβούν το νόμο.

«Ο νόμος δεν τηρείται. Όμως, όσοι ασφαλισμένοι δεν προσέρχονται στα φαρμακεία μας με ηλεκτρονική συνταγή δεν τους χορηγούμε αντιβιοτικά» δηλώνει κατηγορηματικά στην «Γ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, επισημαίνοντας όμως ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σημειώνει, πως ο φόρτος που έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι η αιτία που ασφαλισμένοι προσέρχονται στα φαρμακεία είτε προσέρχονται με χειρόγραφες συνταγές και όχι ηλεκτρονικές όπως ορίζει ο νόμος.

«Σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, η κατάσταση σαφώς έχει βελτιωθεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για την τήρηση της νομοθεσίας, συνεχίζει να αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η έκδοση χειρόγραφων συνταγών-κυρίως από κλινικές και Τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων – που περιέχουν αντιβιοτικά και οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, ούτε δύνανται ούτε πρέπει να εκτελούνται. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», αναφέρουν φαρμακοποιοί της περιοχής μας.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που χρειάζονται αντιβίωση και υποχρεώνονται σε άσκοπες συνεχείς μετακινήσεις εξαιτίας όσων γιατρών που δεν τηρούν τη νομοθεσία, ειδικά την παρούσα κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος ισχύει για όλους και όποιος παρανομεί οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μπει ένα τέλος στην παράνομη συνταγογράφηση αντιβιοτικών», διαμηνύουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας.
Υπενθυμίζουμε πως η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή ήταν αίτημα του ιατρικού κόσμου της χώρας, το οποίο και ικανοποιήθηκε από την πολιτεία.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement