Connect with us

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τους λαχανοντολμάδες

1 λάχανο για λαχανοντολμάδες

500γρ. μοσχαρίσιο κιμά

250γρ. ρύζι Καρολίνα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

8-10 φυλλαράκια δυόσμο

2 καρότα, τριμμένα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 1/2 λίτρο ζωμό κότας

3-4 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα λεμονιού

30γρ. φρέσκο βούτυρο

4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι ζωμό από την κατσαρόλα

1 φλιτζάνι γάλα

1 λεμόνι, το χυμό

1 κρόκο

αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

ξύσμα λεμονιού

σχοινόπρασο

πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Κόβετε τη βάση του λάχανου σε σχήμα κώνου και την αφαιρείτε. Βάζετε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με την τρύπα προς τα κάτω. Γεμίζετε την κατσαρόλα και αφού το νερό αρχίζει να βράζει μετράτε 10 λεπτά και το γυρνάτε από την άλλη για άλλα 10 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και ανοίγετε τα φύλλα ένα-ένα για γέμισμα. Σε μεσαίο μπολ βάζετε τον κιμά, το ρύζι, το χυμό λεμονιού, όλα τα μυρωδικά (το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο τα έχετε σοτάρει πριν ελαφρά στο τηγάνι), το καρότο, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα και αφαιρείτε το μεσαίο σκληρό νεύρο. Σε κάθε φύλλο βάζετε μία μεγάλη κουταλιά της σούπας κιμά και τυλίγετε από τα πλάγια προς το κέντρο. Σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε στον πάτο μια σειρά από σκισμένα φύλλα. Γεμίζετε μία μεσαία πράσινη πιπεριά με κιμά και την βάζετε στο κέντρο. Ρίχνετε 2-3 δάφνες και τοποθετείτε γύρω-γύρω τους ντολμάδες. Μόλις συμπληρώσετε το πρώτο επίπεδο ρίχνετε πάλι 2-3 δάφνες και προχωράτε στο δεύτερο επίπεδο τελειώνοντας με ένα τρίτο. Ρίχνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον ζωμό και σκεπάζετε με πιάτο ανάποδα να μην μετακινούνται. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρα προσέχοντας μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια. Ρίχνετε τον ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύετε γρήγορα μην σβολιάσει. Σε μπολ χτυπάτε τον κρόκο, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, λίγο από τον ζωμό και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μίγμα σιγά-σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά να αρχίζει να πήζει. Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες, περιχύνετε με την κρέμα λεμονιού και γαρνίρετε με σχοινόπρασο, ξύσμα λεμονιού και πάπρικα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement