Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Οικονομία

Οδηγός επιβίωσης για οφειλέτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Aνάσα ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ παίρνουν μέχρι το τέλος του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καθώς μέχρι τότε παγώνει η πληρωμή φορολογικών χρεών που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία.

Η καταβολή τους θα γίνει σε 12 άτοκες ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις , με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα ξεκινά να «μετρά» από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

1. Ποιους αφορά η παράταση πληρωμής και η νέα ρύθμιση οφειλών;

– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

2. Ποιες οφειλές αναστέλλονται έως το τέλος του έτους;

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 αναστέλλεται η είσπραξη για τις εξής κατηγορίες οφειλών:

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30η-9-2020.

– Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-10-2020.

3. Σε πόσεις δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν αυτά τα χρέη μετά τη λήξη της παράτασης;

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο (συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο  μηνών.

4. Τι αλλάζει για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών μηνός Φεβρουαρίου 2021;

Οι καταβλητέες δόσεις μηνός Φεβρουαρίου από πληττόμενες εταιρείες ή εργαζόμενους σε αναστολή, μπαίνουν στο ψυγείο και προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για έναν οφειλέτη – φορολογούμενο που είχε ρυθμίσει σε 120 δόσεις τα χρέη του μετά την αναστολή πληρωμής της οφειλής του Φεβρουαρίου οι δόσεις αυξάνονται σε 121. Στο τέλος της κάθε ρύθμισης έχουν προστεθεί και οι δόσεις οφειλών για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021.

5. Παγώνουν και οι τελευταίες πληρωτέες δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας; 

Το «πάγωμα» δεν ισχύει για την καταβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων διότι αποτελούν έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020.

6.Ποιο είναι το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών που μπαίνουν σε αναστολή;

Τα χρέη για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021 υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ μαζί με τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές ενώ αν υπολογισθούν και οι οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, το συνολικό ποσό φθάνει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις ημερομηνίες για την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μηνός Απριλίου 2023 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά:

  • Την Tρίτη 28 Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  • Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Περισσότερα

Οικονομία

Πώς θα κερδίσετε «μπόνους» 300 ευρώ με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνολικά, 61.090 μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι έχουν λάβει μέχρι σήμερα το μπόνους των 300 ευρώ, καθώς κατάρτισαν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ), το νέο «εργαλείο» της ΔΥΠΑ για να προωθήσει την επαγγελματική αποκατάσταση.

Πρόκειται για το «μπόνους», το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν. 4921/2022), με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων για να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της νέας παροχής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:

  • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό ΑΣΔ και
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 27.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο).

Πώς θα κάνετε την «αίτηση»

 

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

    • Κλικ εδώ για να κλείσετε ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης
    • Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο ΚΠΑ2 ή να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Κλικ εδώ για να βρείτε το ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκετε με βάση την κατοικία σας, καθώς και το αντίστοιχο email.

Σημειώνεται πως όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Πώς γίνετε η πληρωμή

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet (κλικ εδώ)
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

cnn.gr

Περισσότερα

Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τα «κουρεμένα» τέλη κυκλοφορίας – Πώς υπολογίζονται και ποιοι μένουν εκτός

Δημοσιεύθηκε

στις

Προ των πυλών τα «κουρεμένα» τέλη κυκλοφορίας: Ενεργοποιούνται από τις 3 Απριλίου τα περιβόητα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, καθώς προωθείται η άρση της ακινησίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το έτος 2023, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών. Η άρση ακινησίας επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους να τα κυκλοφορήσουν, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας. Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες του ακόμη και σήμερα, δεν θα έχει το δικαίωμα όμως στην περίπτωση που θέλει να το επανακυκλοφορήσει να το πράξει καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πώς υπολογίζονται τα τέλη που θα καταβληθούν

Από τις 3 Απριλίου λοιπόν το Κράτος δίνει την ευχέρεια σε όσους έθεσαν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, να την άρουν και να το βγάλουν ξανά στον δρόμο.

Η άρση ακινησίας θα παρέχεται χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε ακινησία να καταβάλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα οχήματα τους.

Ας δούμε όμως μέσα από παραδείγματα τι σημαίνει αυτό:

  • Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Ο ιδιοκτήτης /κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν την θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ.
  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).
  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ εάν θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Τι ισχύει στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2023, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας οχήματος και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα