Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Περί προκηρύξεων πρόσληψης προσωπικού-Του Γεωργίου Γκόλφη

Published

on

Κατά την διαδικασία διενέργειας διαγωνισμών για την πρόσληψη προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο ή και σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα , οι συμμετέχοντες υποψήφιοι, των προς πλήρωση θέσεων, καλούνται, πέραν των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος να επισυνάψουν επιπροσθέτως και υπεύθυνες δηλώσεις, ανάλογα με τον φορέα και το είδος, νομικού περιεχομένου, όπως περί μη καταδίκης για συγκεκριμένα αδικήματα καθώς και άλλα νομικά κωλύματα περί διορισμού τους ή μη.

Η μη υποβολή από την πλευρά των υποψηφίων αυτού του είδους των υπεύθυνων δηλώσεων ή η λανθασμένη υποβολή, τους αποκλείει από την περαιτέρω συμμετοχή τους στην εξέλιξη του διαγωνισμού και στην διεκδίκηση της επιδιωκόμενης γι’ αυτούς θέσεως.
Προς τούτο θα μπορούσε κανείς να προτείνει την δημιουργία ενός ενιαίου κωδικοποιημένου εντύπου πολλαπλών ερωτήσεων, το οποίο θα μπορούσε να περιέχει το σύνολο των αποτρεπτικών νομικών κωλυμάτων για κάθε υποψήφιο και στο οποίο κάθε υποψήφιος υποχρεωτικά θα μπορούσε να συμπληρώνει τα ανάλογα πεδία ώστε να συμμετέχει στον κάθε διαγωνισμό απρόσκοπτα.
Κοινώς, ένα ενιαίο έντυπο για όλες τις προκηρύξεις σχετιζόμενο με νομικά κωλύματα διορισμού για το σύνολο των προκηρύξεων όλων των ειδών και όλων των φορέων.
Με την δημιουργία ενός τέτοιου εντύπου, καθίσταται πιο εύκολη η υποβολή της αίτησης για κάθε υποψήφιο, μειώνεται η γραφειοκρατία και κυρίως δεν αποκλείονται συμμετέχοντες από κάποιον διαγωνισμό λόγω λάθους ή άγνοιας περί της υποβολής των συγκεκριμένων υπεύθυνων δηλώσεων.
Έχει παρατηρηθεί πως ,σε κάθε διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού από κάποιον φορέα η συμμετοχή των πολιτών ανέρχεται σε πολύ υψηλά αριθμητικά επίπεδα λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας αλλά και λόγω της εργασιακής ανασφάλειας του ιδιωτικού τομέα.
Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού, με την ελπίδα της εξεύρεσης μιας εργασίας ή αποσκοπώντας στην εξεύρεση μιας καλύτερης εργασίας για όσους ήδη εργάζονται.
Εξαιτίας όμως της πολυπλοκότητας κάποιων παραμέτρων κατά την υποβολή μιας αίτησης, όπως είναι τα προαναφερθέντα σχετικά με τις υπεύθυνες δηλώσεις, υποκρύπτεται το εξής: Κατά την διενέργεια ενός διαγωνισμού για την πρόσληψη μικρού αριθμού θέσεων η συμμετοχή, συνήθως, ανέρχεται σε επίπεδα χιλιάδων συμμετεχόντων- ενδιαφερομένων. Ολοκληρώνεται ο κάθε διαγωνισμός θεωρητικά ως επιτυχής και αναρτώνται οι πίνακες, διοριστέων, αποκλειομένων κτλ.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, κάλλιστα μπορούν να έχουν αποκλειστεί από λάθος στις υπεύθυνες δηλώσεις νομικού περιεχομένου, συμμετέχοντες οι οποίοι, υπολογιζομένων των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους θα βρίσκονταν εντός των πινάκων των τελικώς διορισθέντων.
Κατά συνέπεια η δημιουργία ενός τέτοιου ενιαίου και ίσως πιο απλοποιημένου εντύπου χειρόγραφου ή και ψηφιακού, μιας και βρισκόμαστε στο στάδιο ένταξης όλο και περισσότερων διαδικασιών στον ψηφιακό κόσμο, σχετιζόμενου με τις εν λόγω διαδικασίες, θα μπορούσε να αποτελεί, κάποιο δείγμα προόδου, εξέλιξης και αναβάθμισης σε σχέση με την έως τώρα πληθώρα υποβολών διαφορετικού τύπου και περιεχομένου, υπεύθυνων δηλώσεων του νόμου 1599/86.

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΓΚΟΛΦΗ
(ΛΟΓΙΣΤΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ)

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement