Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

«Θα γίνω σκιά σου»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Μετά από την επιτυχία των «Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου», «Θάνατος με χείλη κόκκινα» και «Έρωτας φονιάς», η Αγγελική Νικολούλη επιστρέφει με ένα ακόμα μυθιστόρημα μυστηρίου, με τίτλο «Θα γίνω σκιά σου» βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, από εκείνες που συνηθίζει να ερευνά υπό την δημοσιογραφική ιδιότητά της.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Αθήνα, μέρες Αποκριάς. Η Κατερίνα Ασλάνη –μια κοπέλα με μεγάλα όνειρα και πάθος για ζωή–εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Τα ερωτήματα για τους δικούς της βασανιστικά. Εγκατέλειψε τα πάντα κι έφυγε σε άλλη χώρα; Είδε κάτι τρομερό, την απειλούν και κρύβεται; Έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας; Για τη ρεπόρτερ που αναλαμβάνει την έρευνα αρχίζει ένα ταξίδι υψηλού ρίσκου, από την Πλάκα και το Κολωνάκι ως το Παρίσι και από την Πάρο μέχρι τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Η αναζήτηση ξεκινά από τα νεανικά στέκια, περνά από ατελιέ καλλιτεχνών και καταλήγει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Τρία πρόσωπα που εμπλέκονται δυσκολεύουν την έρευνα. Υπόθεση νεφελώδης, σε αχαρτογράφητα νερά. Επτασφράγιστα μυστικά και σβησμένα ίχνη. Μοιραία πάθη, επιπόλαια λάθη, οικογενειακά και κοινωνικά τραύματα έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια. Μια επικίνδυνη αναμέτρηση με τις σκιές. Μια άγρια μάχη στο σκοτάδι μέχρι να φανεί το φως. Ένα τέλος απρόβλεπτο…».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλίο που ήδη το έχει «αγκαλιάσει» το αναγνωστικό κοινό θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 18.00. Η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από το IANOS RADIO και μέσα από το κανάλι στο YouTube και τη σελίδα στο Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Μαζί μην συγγραφέα, θα βρίσκεται ο έγκριτος δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και σε ζωντανή σύνδεση η κοινωνιολόγος – ψυχολόγος Μανουσία Κυπραίου.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, Λεωνίδας Μαργαρίτης έγραψε για το βιβλίο: «Η Αγγελική Νικολούλη έχει εισέλθει σταθερά στη Λογοτεχνία και έχει σημειώσει μια καταπληκτική πορεία στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Τελευταία μας ήλθε ένα τέταρτο αστυνομικό μυθιστόρημα με τον τίτλο «Θα γίνω σκιά σου».

Είναι κι αυτό ένα μυθιστόρημα θρίλερ. Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την τρέχουσα επικαιρότητα όπως αυτό ξετυλίγεται από τις ζωντανές κατά Παρασκευή εκπομπές της με τίτλο «Φως στο τούνελ».

Η Αγγελική Νικολούλη μετά την επί σειρά ετών επιτυχημένη δημοσιογραφική κοινωνική προσφορά της, σε μια ανάπαυλα αναστολής της εκπομπής της για τους γνωστούς λόγους, δεν έμεινε άπραγη.

Αντίθετα έχοντας συσσωρευμένο υλικό από τις εκπομπές της που είχαν σπάσει  ρεκόρ θεαματικότητας και  είχαν αποσπάσει το θαυμασμό Ελλήνων και ξένων ειδικών, θέλησε να δοκιμάσει  τις ικανότητές της στην πεζογραφία και ειδικότερα στο Αστυνομικό μυθιστόρημα τόσο οικείο άλλωστε από την πολυετή ενασχόλησή της.

Έχοντας  ένα πλούσιο αρχείο αστυνομικών υποθέσεων εξιχνίασης εγκληματικών πράξεων, εξαφανίσεων κ.λ.π. ανέσυρε μια από τις υποθέσεις αυτές και μας έδωσε το πρώτο της  έργο, από μια σειρά που θα ακολουθήσουν, μυθιστόρημα.

To εγχείρημα δεν μπορούσε να μην ήταν επιτυχημένο μια και υπάρχει ένα αξίωμα που μας λέει πως ότι είναι αληθινό είναι και ωραίο.

Δεν μπορούσε παρά να είναι  ωραίο και επιτυχημένα δοσμένο το μυθιστόρημα αυτό της Αγγελικής Νικολούλη από τη στιγμή που μεταφέρει στο χαρτί του τυπογραφείου τα όσα έζησε η ίδια και φυσικά οι τηλεθεατές  του σταθμού κατά την διάρκεια προβολής  σειράς   επεισοδίων της  εκπομπής  όσες  διήρκεσε η προβολή  της υπόθεσης της  εξαφάνισης μιας νεαρής  γοητευτικής  Κατερίνας Ασλάνη  που όπως στη συνέχεια απέδειξε   το δαιμόνιο μυαλό και οι ικανότητες της αστυνομικής ρεπόρτερ  δεν πρόκειται για μια συνήθη εξαφάνιση αλλά για  μια καλά μελετημένη και εκτελεσμένη  δολοφονία από το  φίλο της .

Η Αγγελική Νικολούλη με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο, με γλώσσα ρέουσα και χωρίς περιττά στολίσματα και καρικατούρες δίνει τους  αναγκαίους διαλόγους της με τους πιθανούς υπόπτους αλλά και με τους λογής-λογής πολίτες πληροφοριοδότες της.

Όπου είναι ανάγκη περιγράφει τόπους και καταστάσεις που υποβάλλουν τον αναγνώστη για να βρεθεί στο κατάλληλο κλίμα που κι εκείνη βρέθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις.

Βγάζει και εκθέτει τον ψυχικό της κόσμο, τις ψυχικές της μεταπτώσεις και τις  αγωνίες της όταν βλέπει πως οι άνθρωποι που είναι ταγμένοι για την  πάταξη της εγκληματικότητας και  την διαλεύκανση διαφόρων εγκληματικών πράξεων ή αδρανούν ή λόγω υπηρεσιακής νωθρότητας και   ανικανότητας, σκόπιμα κωλυσιεργούν  και στοπάρουν τη διαλεύκανση  υποθέσεων  με αποτέλεσμα  να επιτυγχάνεται η  ατιμωρησία των ενόχων,  το απυρόβλητο των δραστών και ηθικών αυτουργών ενώ  όταν  υποχρεωθούν μετά  την κατακραυγή της κοινής γνώμης να οδηγήσουν κάποιους στη  Δικαιοσύνη και τότε  οι δράστες  πετυχαίνουν την απαλλαγή τους  λόγω ελλιπών ή αδύναμων αποδεικτικών στοιχείων τα οποία δεν μπόρεσαν έγκαιρα να εξασφαλίσουν με τους επιστημονικούς τρόπους που διαθέτουν και με τους χειρισμούς που θα έπρεπε να  κάνουν.

Οι περιγραφές των  χαρακτήρων των ηρώων που εμπλέκονται στην υπόθεση της εξαφάνισης  είναι ακριβείς και αποδίδουν την πραγματικότητα της ιδιοσυγκρασίας και της ψυχοσύνθεσης τους.

Η υπόθεση στο έργο εξελίσσεται σπονδυλωτά και αποκαλύπτεται όλο το φάσμα της υποθέσεως  όπως μια κινηματογραφική ταινία που έχει τα στοιχεία του θρίλερ.

Η Αγγελική Νικολούλη έχει αποκτήσει τεράστια πείρα και διαθέτει αποθέματα γνώσης της δικαστικής ψυχολογίας πράγμα που την βοηθά στην ανίχνευση της αληθείας με τον τρόπο που εκείνη γνωρίζει εκμαιεύοντας τα ψήγματα  της αληθείας που είναι διασκορπισμένα  στην  άμμο της ταραγμένης ψυχής των δραστών και  ηθικών αυτουργών.

Το Μυθιστόρημα εκτείνεται σε πάνω από 293 σελίδες  και ο αναγνώστης δεν το εγκαταλείπει εάν δεν ολοκληρώσει την ανάγνωση και  φτάσει στο τέλος του.

Προσωπικά δεν δηλώνω θιασώτης των αστυνομικών μυθιστορημάτων όμως στην περίπτωση του βιβλίου της Αγγελικής Νικολούλη, τόσο λόγω της συγγραφέως όσο και λόγω των πραγματικών περιστατικών τα οποία πραγματεύεται, ενέδωσα και αποζημιώθηκα πλήρως.

Άλλωστε υπήρξα τακτικός σχεδόν τηλεθεατής των εκπομπών της, κι όταν άρχισα να διαβάζω το μυθιστόρημα αν και είχε παρέλθει αρκετός χρόνος από την προβολή της υπόθεσης της εξαφάνισης και τελικά της δολοφονίας της  Κατερίνας Ασλάνη , μου δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία να ζήσω στιγμή προς στιγμή όλα τα στάδια  της  υπόθεσης και να απολαύσω το μυθιστόρημα που  με τόσο άλλωστε υπέροχο τρόπο  παραθέτει τα συμβάντα η συγγραφέας. Και μ’ αυτό το τελευταίο έργο της  η Αγγελική Νικολούλη δικαιωματικά εισέρχεται στο χώρο της λογοτεχνίας και ειδικότερα στο χώρο του Αστυνομικού μυθιστορήματος που πολλοί   μπορεί να έχουν θητεύσει , αλλά ελάχιστοι  έχουν περιορισθεί σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε απλές  μυθοπλασίες.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement