Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαμόγελα και αισιοδοξία-Οι Πατρινοί κατέκλυσαν με τάξη τα καταστήματα εστίασης μετά από έξι μήνες καραντίνας

Published

on

Θετικά ήταν τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης και στην Πάτρα, καθώς ο κόσμος κατέκλυσε καφετέριες και εστιατόρια, ικανοποιώντας την ανάγκη του να συναντηθεί με γνωστούς και φίλους, να κοινωνικοποιηθεί και να… ξεσκάσει μετά από έξι συνεχόμενους μήνες καραντίνας.

Οι επιχειρηματίες υποδέχτηκαν τον κόσμο με ανακούφιση και χαμόγελα αισιοδοξίας, αν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα «αγκάθια» του ωραρίου λειτουργίας και της έλλειψης μουσικής.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι καταστηματάρχες εστίασης αυτή τη στιγμή το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 10.45 το βράδυ όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά ευνοεί την νεοεμφανιζόμενη κουλτούρα των υπαίθριων κορωνοπάρτι, καθώς ο κόσμος και κυρίως, η νεολαία μόλις κλείνει η εστίαση συγκεντρώνεται σε πλατείες κι άλλους κοινόχρηστους χώρους.

«Η εστίαση απέδειξε ότι λειτουργεί με μέτρα και μάλιστα, οι συνάδελφοι είναι πιο έμπειροι σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των οδηγιών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 2 το πρωί για να δοθεί ένα τέλος και στα υπαίθρια κορωνοπάρτι. «Ξεφύτρωσε πραγματικά ένα νέο επάγγελμα. Αυτό των διοργανωτών υπαίθριων πάρτι στα οποία η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη.

Όταν κλείνουν την εστίαση από τις 10.45 το βράδυ ο κόσμος συγκεντρώνεται στις πλατείες. Τα υπαίθρια αυτά, πάρτι, που υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν συνήθεια δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν παραταθεί το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και δυστυχώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά όλοι προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων», τόνισε ο κ. Στεργίου.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ επανέλαβε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών της εστίασης που τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους –πανελλαδικά πρόκειται για ένα ποσοστό 20%- ενώ σχολιάζοντας τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του κλάδου ανέφερε πως «τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά. Η επαφή με τον κόσμο μετά από τόσους μήνες ήταν πραγματικά συγκινητική. Είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι μέσα από τις επιχειρήσεις του κλάδου μας δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή ξανά με γνωστούς και φίλους και να περάσει όμορφες στιγμές μετά από τόσους μήνες καραντίνας».
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου σε όλα τα καταστήματα εστίασης τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, ενώ οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σε self test δύο φορές την εβδομάδα. «Τώρα είμαστε πιο έμπειροι. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε το προσωπικό μας και τους πελάτες μας. Στα καταστήματά μας τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αντίστοιχα, το ίδιο κάνουν και οι πελάτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, επισημαίνοντας και την αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΚΟΜΗ…
Πάντως, κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμη, καθώς δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για την επαναλειτουργία τους. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά «τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων πήγαμε ιδιαίτερα καλά σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα. Εκεί είχαμε μεγάλη παρουσία πελατών, αλλά και σε άλλες περιοχές με πληρότητα περίπου στο 60%», είπε, ενώ σχολίασε το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, λόγω έλλειψης εφοδιασμού και ρευστότητας, «θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20% δεν έχει ανοίξει λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων».

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβει ο χώρος της εστίασης από το υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας, «είναι μία σημαντική ανάσα τα 330 εκ. ευρώ»
Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. «Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Ερωτηθείς για την απαγόρευση μουσικής υπογράμμισε πως, «είναι ένα κομμάτι των επιχειρήσεών μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα μας. Ελπίζω να λυθεί και αυτό την επόμενη εβδομάδα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement