Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Covid-free» η Κάσος με ποσοστό συμμετοχής-ρεκόρ 93% στον εμβολιασμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ 93%, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 7 Μαΐου ο εμβολιασμός των κατοίκων της Κάσου έναντι της Covid-19. Έτσι το μικρό νησί της Δωδεκανήσου πέτυχε λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν να είναι πραγματικά «Covid Free».

Η πρωτιά της Κάσου ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην καθολική συμμετοχή των κατοίκων της στον εμβολιασμό, αλλά συνολικά στον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία τους τελευταίους 12 μήνες. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και τη συνδρομή του υγειονομικού προσωπικού του νησιού, από την αρχή της πανδημίας ελέγχονταν όλοι οι επισκέπτες (από θαλάσσης και αέρος) με rapid-test και υποχρεωτική καραντίνα, ώστε να μην δημιουργηθεί τοπική εστία κορωνοϊού.

Καθολική συμμετοχή στον εμβολιασμό

Από την έναρξη του προγράμματος καθολικού εμβολιασμού των μικρών νησιών, οι κάτοικοι της Κάσου και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς στήριξαν ένθερμα το εγχείρημα της κυβέρνησης για τη δημιουργία «Covid-free» τουριστικών προορισμών.

Kasos2
Οι ηλικιωμένοι Κασιώτες πρωτοστάτησαν στον εμβολιασμό για την Covid-19

«Εμβολιάσαμε συνολικά 802 άτομα, ένα ποσοστό 93%, εάν όχι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού. Εμβολιάζαμε και Σαββατοκύριακα, χωρίς να χαθεί καμία δόση. Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε μέσα σε 40 ημέρες να γίνουν και οι δύο δόσεις. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, δεν μπορούσαμε να έχουμε τα εμβόλια όποτε θέλαμε, και κάποιες φορές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Τελικά τα καταφέραμε! Πείστηκε ο κόσμος και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είμαστε ένα “Covid-free” νησί», εξηγεί ο Δημήτρης Τσούπης, ιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Κάσου.

Ο 98χρονος που εμβολιάστηκε πρώτος

«Αυτό που μου έμεινε και με συγκίνησε σε όλη αυτή διαδικασία και των δύο γύρων εμβολιασμών», αναφέρει με συγκίνηση ο κ. Τσούπης «είναι ο εμβολιασμός του 98χρονου κ. Μανώλη Μηνακά. Ο πρώτος που εμβολιάστηκε! Ήρθε χαμογελαστός, γλυκός καλοσυνάτος και με θάρρος! Πιστεύω ότι αυτός έδωσε το στίγμα και το θάρρος σε όλο το νησί για να συνεχίσει. Πήγαν όλα καλά».

Αλλά σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τσούπη τίποτα δεν τελειώνει εδώ καθώς η τουριστική σεζόν ξεκινά σε λίγο. «Θα προσέξουμε στην αρχή αυτούς που έρχονται στο νησί ώστε να κάνουν rapid test. Χρειάζεται ακόμα προσοχή, να προσέχουμε, καθαριότητα, μάσκες μέχρι να έχουμε νεότερες εξελίξεις και αποφάσεις. Έχω την αίσθηση ότι το νησί θα έχει περισσότερο τουρισμό φέτος, λόγω ακριβώς αυτής της προνομιακής μας θέσης».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος συμπληρώνει ότι «σιγά σιγά και με προσεκτικά βήματα το νησί ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2021 με εμβολιασμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της» και δεν κρύβει την ικανοποίησή του που πολλά άλλα νησιά ζητούν ενημέρωση και συνεργασία για τις αποφάσεις και τον τρόπο διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Kasos1
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Κάσου που διενήργησε τον εμβολιασμό

Ζητάει όμως και από τους Έλληνες και ξένους που θα επισκεφτούν φέτος την Κάσο να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού. «Είμαστε σε εγρήγορση και θα ελέγχουμε τις πύλες εισόδου, καθώς το ποσοστό του 93% των εμβολιασμών κατοίκων της Κάσου δεν συναντάται πουθενά σε Ελλάδα και εξωτερικό και πρέπει να το διαφυλάξουμε για να μην έχουμε δυσάρεστα επακόλουθα».

Ο Αντώνης Καραγιαννάκης, δημοσιογράφος που μοιάζει τον χρόνο του μεταξύ Κάσου και Αθήνας ζώντας από κοντά την όλη διαδικασία του καθολικού εμβολιασμού του νησιού υπογραμμίζει την «καλοκουρδισμένη», όπως την χαρακτηρίζει, συνεργασία του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας του νησιού, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου και του Λιμενικού Σώματος που έκαμψε τις αντιστάσεις των λίγων αναποφάσιστων κατοίκων και επιτεύχθηκε τελικά το ρεκόρ 93% εμβολιασμού. «Το εμβολιαστικό ‘θαύμα’ της Κάσου είναι μια τρανή απόδειξη ότι ο Έλληνας διακρίνεται από υπευθυνότητα, λογική, σύνεση και ότι σκέφτεται όχι μόνο το δικό του καλό αλλά και του διπλανού του», καταλήγει.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement