Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μακραίνουν οι σκιές- Κτήριο του ΟΛΠ 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Στη μνήμη του αρχιτέκτονα του έργου

Αλέξη Συριόπουλου

 

Ένα μικρό photo-video, σαν κεράκι  στη μνήμη του Α. Συριόπουλου

Μην φανταστείτε ότι το Photo-Video  είναι καμιά υπερπαραγωγή, είναι μια εργασία που έκανα χωρίς προϋπολογισμό, με τη βοήθεια της κόρης και του γιου μου,  αλλά κάποιες φορές ένα αγριολούλουδο από καρδιάς, στην μνήμη κάποιου, είναι πιο σημαντικό από όλα τα τελετουργικά του κόσμου.

 

Έφαγα τον κόσμο να βρω λίγα στοιχεία για τον Α. Συριόπουλου απευθύνθηκα σε κόσμο και κοσμάκη, σε πολλούς γνωστούς και φίλους μου αρχιτέκτονες  αλλά τίποτα. Τελικά με τη βοήθεια του Ιωάννη Πανταζόπουλου προέδρου του Σύλλογου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας βρήκα το παρακάτω  κείμενο, μάλιστα φωτογραφημένο και δημοσιευμένο σε κάποιο έντυπο. Αυτό το μικρό,  περιεκτικό, τρυφερό, πυκνό, παλαιομοδίτικα όμορφο κείμενο για τον αρχιτέκτονα, την πολυσχιδή προσωπικότητα του και το έργο του  το παραθέτω αυτούσιο.

 

Τάσος Κ. Μπίρης

Αρχιτέκτων

Καθηγητής Τμ. Αρχ/ων ΕΜΠ

 

Στον Αλέξη Συριόπουλο

Στις 24.1.1992, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ιδιαίτερα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Αθήνας έχασε τον Αρχιτέκτονα και Λέκτορα των Συνθέσεων Αλέξη Συριόπουλο.

Ο Αλέξης Συριόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966. Έγινε μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής το 1982, ως επιστημονικός συνεργάτης και εξελέγη το 1987 λέκτορας στον Συνθετικό Τομέα Ι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Αθήνας, όπου και δίδαξε μέχρι τον θάνατό του. Έχει σημαντικό χτισμένο αρχιτεκτονικό έργο.

 

Η μελέτη του για το Κτήριο Υπηρεσιών Λιμένος Πατρών που στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, απέσπασε το 1ο βραβείο στον σχετικό Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ασχολήθηκε σοβαρά  με την ζωγραφική, έχοντας πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις. Επίσης το 1965, συμμετείχε στη Γ’ Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής Νέων, το 1967 στην Η’ Πανελλήνιο Έκθεση ζωγραφικής και το 1968 και 1983 στην έκθεση ζωγραφικής Αρχιτεκτόνων-Ζωγράφων.

Ήταν πολύπλευρη δημιουργική φύση αλλά και γεννημένος δάσκαλος ο Αλέξης Συριόπουλος.

Το χτισμένο και μελετημένο έργο του αλλά και η διδασκαλία του φανέρωναν την πίστη του στην βαθειά σχέση της αρχιτεκτονικής με τον τόπο, την φυσική και κοινωνική του δομή, την ιστορία και την κλίμακά του.

Απεκάλυπταν όμως ταυτόχρονα και τη σπάνια ικανότητά του να υπερβαίνει σε οριακές περιπτώσεις τα πλαίσια του μικρόκοσμου αυτού. Έτσι μπορούσε με διαύγεια να αντιλαμβάνεται και την οικουμενική διάσταση και εμβέλεια των αρχιτεκτονικών ιδεών να συλλαμβάνει και να αξιολογεί μηνύματα από έναν κόσμο πολύ ευρύτερο. 

Διατύπωσε ένα αρχιτεκτονικό λόγο χαμηλόφωνο, ήπιο και στοχαστικό, αλλά και αποδεσμευμένο από κλειστά σχήματα και δογματισμούς, συχνά ακόμη και ανατρεπτικό σε σχέση με εδραιωμένες αντιλήψεις για τα πράγματα.

Πέρα από αυτά, ο Συριόπουλος πλησίαζε και διερευνούσε την αρχιτεκτονική μέσα από προσβάσεις πολλαπλές. Ήταν μοναχικός περιπατητής ποικίλων και συχνά μυστικών ατραπών. Η ζωγραφική, η ποίηση, η λογοτεχνία, η γεωμετρία ήταν γι αυτόν γνώριμοι και αγαπητοί δρόμοι άσκησης και έκφρασης ενός πλούσιου εσωτερικού πνευματικού κόσμου.

Η βαθειά διδακτική επίδραση της  σκέψης και του έργου του, άφησε το ίχνος της στον νου και την ψυχή, όσων την δέχτηκαν. Θα αποδώσει στην ώρα της τους καρπούς της κρατώντας διαρκώς ζωντανή την παρουσία του ανάμεσά μας.

 

Στους παλιούς φίλους, ο Αλέξης θα θυμίζει τους ωραίους καιρούς και την θάλασσα που είχε πάντα στο νου του. 

 

Τάσος Κ. Μπίρης

 

Δουλεύοντας ξανά και ξανά το φωτογραφικό υλικό και το photo-video σκεφτόμουν ότι, αλλοίμονό μας, οι θιασώτες της κατεδάφισης το κτηρίου έχουν έναν σπουδαίο σύμμαχο, την φθορά.

Θα έβαζα και την εγκατάλειψη και την κακοποίηση του κτηρίου από περαστικούς της ανάγκης, και τους υπεύθυνους της συγκυρίας, αλλά όχι δεν θέλω να βάλω πολλά, ένα αρκεί ‘’η φθορά’’ όπως την εννοεί ο ποιητής, αλλά ‘’προλαβαίνουμε’’ κιόλας, όπως μας παρηγορεί. 

 Γι αυτό θα παρακαλέσω τον περαστικό, τους υπεύθυνους πια δεν τους λογαριάζω όπως κι εκείνοι δεν λογαριάζουν κανέναν μας, ένα θα παρακαλέσω λοιπόν τον καθένα μας, να ξεπεράσει για λίγο την φθορά’’. Φανταστείτε αυτό το κτήριο βαμμένο, καθαρό, τον περιβάλλοντα χώρο προσεγμένο, τα γειτονικά κτήρια ανακαινισμένα. Βάλτε τώρα νέους ανθρώπους ν’ ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά του κτηρίου, πηγαδάκια κοριτσιών και αγοριών σκορπισμένα στα αίθρια, τις σκάλες και τα μπαλκόνια. Φανταστείτε από το βουνό σιγά-σιγά ν’ ανεβαίνει ο ήλιος και δείτε με τα μάτια της ψυχής  τους Αιγύπτιους και Πακιστανούς ψαράδες να διορθώνουν τα δίχτυα τους σε καθορισμένο και περιποιημένο χώρο, τα καΐκια να ξεφορτώνουν τους καρπούς της θάλασσας στο κυματιστό κτήριο της Ιχθυόσκαλάς, παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω στην παιδική χαρά του Φάρου. Μετά από αυτό να είστε σίγουροι η φθορά θα κοιμάται για πάντα στον  βυθό του Πατραϊκού.

Ένα μικρό λοιπόν photo-video, λουλούδι στη μνήμη του Αρχτιτέκτονα Αλέξη Συριόπουλου. Μόλις το ολοκληρώσαμε ο μοντέρ (ο 14χρονος γιος μου δηλαδή) απαίτησε και δεύτερη version με δική του μουσική επιλογή.

Μπορεί να συγκριθεί η Νόρμα του Μπελίνι, η Καστα Ντίβα και μάλιστα από τη μεγάλη Μαρία Κάλλας με κάποιο ραπ ελληνικό συγκρότημα του οποίου μέχρι προχθές αγνοούσα την ύπαρξη;

 

Όμως τα πράγματα, όπως μας διδάσκει, η ζωή αλλά και  η  τέχνη ποτέ δεν είναι ευθύγραμμα και απλοϊκά. Την κατάλληλη, στην κατάλληλη θέση εάν τοποθετηθούν ανάλογα και αντίστοιχα πράγματα, αντικείμενα, μουσικές ή σκέψεις προκύπτουν συνθέσεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Ακούστε τις δυο εκδοχές και τα ξαναλέμε. Α, Γράψτε και σεις τίποτα για το θέμα, γράψτε γιατί χανόμαστε όπως  περίπου τραγουδούσε ο παχουλός άγγελος των Εξαρχείων.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι κοινό έχουν, η Πάτρα και το Γκρατς της Αυστρίας;

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας πολιτικός σεισμός συγκλόνισε τις τοπικές εκλογές στο Γκρατς, την πρωτεύουσα της αυστριακής πολιτείας Σάτερσκα, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας (KPO) κέρδισε μια συντριπτική νίκη.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα KPO κέρδισε το 29% των ψήφων, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση σε αυτήν την πόλη, αναφέρει η Tanjug. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (OGP) με 26%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 17% των ψήφων και στην τέταρτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 9,8% των ψήφων. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Έλκε Καρ θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Αυστρία. «Το να είμαι δήμαρχος δεν ήταν στα σχέδια της ζωής μου», είπε στην πρώτη της αντίδραση, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και το SPO. Ο νυν δήμαρχος της πόλης, Ζίγκφριντ Νάγκλ, ο οποίος κυβέρνησε την πόλη για 18 χρόνια, δήλωσε ότι πληγώθηκε από το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε πετύχει ποτέ το κόμμα του στην πόλη.\

www.in.gr

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανακοίνωση των διοργανωτών των αγώνων καρτ για τον τραυματισμό του 6χρονου Φώτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από το Γραφείο Τύπου του PICK Πάτρας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, αναφορικά με  το ατύχημα πο σημειώθηκε στον αγώνα της προπερ. Κυριακής.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζονται τα εξής:

«Η διοργάνωση απευθύνει τις ευχαριστίες της προς όλους, τους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, την ιατρό του αγώνα, τον Ερυθρό Σταυρό και το ΕΚΑΒ Πάτρας και προς οποιονδήποτε άλλον, που συνέδραμε ο καθένας με τον τρόπο του και από τη θέση του στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του μικρού Φώτη που τραυματίστηκε στη διάρκεια της διοργάνωσης του 13ο PICK PATRAS.

 

Οι συντελεστές της διοργάνωσης όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν παρόντες, δίπλα στους γονείς του παιδιού, οι οποίοι αντιμετώπισαν το ατυχές συμβάν με αξιοπρέπεια και στωικότητα. Ακόμη μία ακόμα φορά εκφράζουμε την ανθρώπινη και αμέριστη συμπαράστασή μας, ευχόμενοι τη πλήρη ανάρρωση του Φώτη. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους.

 

Όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το ατύχημα ως και τις αιτίες αυτού, η διοργάνωση εμμένει στον εξαρχής ισχυρισμό της ότι εκ μέρους της τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας – προδιαγραφές που τηρούνται και σε άλλους παρόμοιους αγώνες, και είχαν ληφθεί όλες οι σχετικές άδειες. Οι διοργανωτές έχοντας πλήρη πεποίθηση περί της ορθότητας των ληφθέντων μέτρων ασφαλείας, αμέσως μετά το συμβάν, μετέβησαν αυτοβούλως στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή που επιλήφθηκε, για να παράσχουν διευκρινήσεις και να την διευκολύνουν στο έργο της. Όμως είναι προφανώς άκαιρο να γίνει στον παρόντα χρόνο οποιαδήποτε αναφορά ή αντιπαράθεση επί του θέματος αυτού, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η πορισματική έκθεση για το όλο συμβάν που να συγκεκριμενοποιεί συνθήκες και αιτίες, ενώ ήδη έχει διαταχθεί και διενεργείται από την αρμόδια Δικαστική Αρχή σχετική προκαταρκτική εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται. Οπότε κάθε σχετική αναφορά είναι πρόωρη».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ασύρματη τεχνολογία στο χωράφι

Ολοκληρώνεται στο Πέτα Αχαΐας το σύστημα ευφυούς γεωργίας για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας AREThOU5A, με αντικείμενο την αξιοποίηση

τεχνολογιών 5G-IoT για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων

πόρων στην αγροτική παραγωγή, ολοκληρώνεται με επιτυχία στο Πέτα Αχαΐας.

Εφαρμόστηκαν δύο ασύρματες τεχνολογίες σε α) ελαιώνα, η LoRa με μη

αδειοδοτημένο εύρος ζώνης συχνοτήτων και σε β) αμπελώνα, η NB – IoT με

αδειοδοτημένο εύρος ζώνης συχνοτήτων. Αποστέλλονται συνεχώς επί 24ώρου

βάσεως δεδομένα από αισθητήρες που ανιχνεύουν παραμέτρους όπως

θερμοκρασία, υγρασία στο διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Η συνεχής

παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επίπεδων υγρασίας θερμοκρασίας

εδάφους με αξιοποίηση τεχνολογιών IoT είναι καθοριστικής σημασίας στον τρόπο

λήψης των αποφάσεων για την άρδευση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς οι

παραδοσιακές πρακτικές αντικαθίστανται από αντίστοιχες που χρησιμοποιούν την

τεχνολογία και οδηγούν σε πολύ ανώτερες επιδόσεις. Έτσι, η παραδοσιακή

εκτίμηση της άρδευσης μιας καλλιέργειας από τον αγρότη, αντικαθίσταται από τον

ακριβή υπολογισμό των αναγκών της από το ευφυές σύστημα λήψης αποφάσεων

ΙοΤ.

Είναι μια καινοτόμα προσέγγιση, η οποία αποτελεί ένα συνδυασμό εφαρμογής των

νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), και της διαχείρισης των

υδάτινων πόρων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται

μείωση των δαπανών άρδευσης, εξοικονόμηση του νερού ως φυσικού πόρου και

προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 5G-IoT για την Ορθολογική Διαχείριση και

Εξοικονόμηση Υδάτινων Πόρων στην Αγροτική Παραγωγή» (AREThOU5A)

υλοποιείται μέσω του «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π.

«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» ΕΣΠΑ 2014 –

  1. Οι φορείς του έργου είναι η εταιρεία ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Ε.Π.Ε., το Γεωπονικό Τμήμα

του Πανεπιστημίου Πατρών και το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου

Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Αγλαΐα

(Λίτσα) Λιόπα – Τσακαλίδη. Οι φορείς του έργου ευχαριστούν θερμά τον νέο αγρότη

Αλέξανδρο Παναγόπουλο για τη δωρεάν προσφορά παραχώρησης του ελαιώνα και

αμπελώνα και για όλες του τις ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο

AREThOU5A.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα