Connect with us

Ελλάδα

Σπάει κοντέρ ο καύσωνας- Έρχονται θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών, ποια είναι τα έκτακτα μέτρα  προστασίας που ανακοινώθηκαν

Published

on

 

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες ημέρες και για τους πολίτες της Αχαΐας, εξαιτίας του καύσωνα που έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, στην Πάτρα, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 43 βαθμούς Κελσίου σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ!

Οι τοπικοί φορείς βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με την λειτουργία ανοικτών κλιματιζόμενων χώρων, καθώς και για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς που αυξάνει περισσότερο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα και του ενδεχόμενου πυρκαγιών παρουσίασε χθες

Ο υπουργός ανέφερε πως σε πλήρη ετοιμότητα  είναι η πυροσβεστική με το σχέδιο Ιόλαος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται εταιρίες και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος και ύδρευσης.

ΜΕΙΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

«Θα υπάρξουν μεικτές περιπολίες, τα εναέρια μέσα θα επιτηρούν όλες της ημέρες και τις ώρες. Στη «μάχη» μπαίνει και η Αστυνομία η οποία θα κάνει συνεχείς περιπολίες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός κάλεσε μην χρησιμοποιούμε την λωρίδα έκτακτης ανάγκης γιατί η ΛΕΑ σώζει ζωές

Για την προστασίας των ευπαθών ομάδων θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τους εργαζομένους από το υπουργείο Εργασίας.

«Πρέπει να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Είναι κρίσιμο δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να φέρει σε δυσκολία τον εαυτό μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

 

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η  ΜΕΡΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΑΠΟ 12.00-16.00

Η εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Εργαζόμενοι σε οικοδομικές και οδικές εργασίες, βιομηχανίες και χώρους καταπόνησης με υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), σε χειρωνακτικές υπαίθριες εργασίες, καθώς και εγκυμονούσες και άτομα με προβλήματα υγείας, αποτελούν τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται η μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), από το υπουργείο Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης.

Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο γνωστοποιεί ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (βλέπετε πίνακα)

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΜΥ, Θ. ΚΟΛΥΔΑ

Δευτέρα προς Τρίτη η κορύφωση

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κορύφωση του κύματος θα σημειωθεί Δευτέρα προς Τρίτη, ενώ ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από Τετάρτη, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να παραμένουν υψηλές.

Όπως ανέφερε, η ΕΜΥ θα εκδίδει ανά τριήμερο τα όρια των θερμοκρασιών, ωστόσο για το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 44 βαθμούς ενώ σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στις αέριες μάζες που μεταφέρουν πολύ θερμές μάζες από τις ακτές της Αφρικής προς την Ελλάδα.

 

Θα λάβει ιστορικές διαστάσεις!

Ο διευθυντής ερευνών του meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει  ότι το εν εξελίξει φαινόμενο θα μπει στη δεκάδα με τα πιο επίμονα και σφοδρά κύματα καύσωνα που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. «Τα χειρότερα έρχονται. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα. Θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία», τόνιζε στη συνέχεια ο κ. Λαγουβάρδος, εξηγώντας ότι η πιο «καυτή» ημέρα θα είναι η Δευτέρα.

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε μετά τη δύση του ηλίου.«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ”ανάσες”. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση», προσέθετε ο κ. Λαγουβάρδος.

 

 

 

ΕΝΘΕΤΟ 2

Οι ανησυχητικές προβλέψεις

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών νωρίτερα εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση με ακόμη πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου. «Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι οποίες θα κορυφωθούν την Δευτέρα 02/08 και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 45˚C» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

Η απάντηση, όπως υποστηρίζει η ομάδα του meteo.gr, «βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν στη συνέχεια, ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαιτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement