Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

«Καμπανάκι» από την αύξηση της μυωπίας στα παιδιά    

Έρευνα για την συσχέτιση με την πανδημία εξαιτίας της απότομης αύξησης του χρόνου που βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η αύξηση των περιστατικών μυωπίας στα παιδιά,  μπορεί να σχετίζεται με την απότομη αύξηση του χρόνου που περνούν μπροστά σε οθόνες τηλεφώνων, τάμπλετ ή υπολογιστών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που δεν αφήνουν τα παιδιά να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους λόγω της πανδημίας.

Σχετική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ, δημοσιεύτηκε ύστερα από αξιολόγηση στο British Journal of Ophthalmology.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, περισσότερες από 180 χώρες είχαν κλείσει σχολεία και κολέγια, επηρεάζοντας ένα δισεκατομμύριο μαθητές ή το 80% των μαθητών του κόσμου, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την πορεία του κοροναϊού, επισημαίνουν οι ερευνητές.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Τα παιδιά επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, καθώς οι υπαίθριες δραστηριότητες περιορίστηκαν ή απαγορεύθηκαν και οι κοινωνικές συναλλαγές περιορίστηκαν δραστικά. Όσο για την περιοχή που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, το Χονγκ Κονγκ, είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, με τους περισσότερους κατοίκους να ζουν σε πολυώροφα και μικρά διαμερίσματα με μικρό εξωτερικό χώρο.

Η αύξηση του χρόνου στις οθόνες και η μείωση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους εμπλέκονται στη μυωπία, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το σχήμα του ματιού αλλάζει, προκαλώντας τις ακτίνες φωτός να διαθλώνται σε λάθος σημείο, με αποτέλεσμα η εστίαση των εικόνων να γίνεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, αντί πάνω στην επιφάνειά του.

Η μυωπία στα παιδιά έχει σημασία επειδή τα θέτει σε κίνδυνο για επιπλοκές που αυξάνουν τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης εξασθένησης της όρασης αργότερα στη ζωή, λένε οι ερευνητές.

Για να διαπιστώσουν εάν οι επιβαλλόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να έχουν επηρεάσει την όραση των παιδιών, οι ερευνητές μελέτησαν τα μάτια 1793 παιδιών του Χονγκ Κονγκ, που μετέχουν σε μια συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη των οφθαλμικών παθήσεων σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών.

Περίπου 709 από τα παιδιά μπήκαν στη μελέτη στην αρχή της πανδημίας (Δεκέμβριο 2019 – Ιανουάριο 2020) και παρακολουθήθηκαν για περίπου 8 μήνες. Τα 1084 παιδιά συμμετείχαν στη μελέτη πριν από την έναρξη της πανδημίας και παρακολουθούνταν για περίπου 3 χρόνια.

Η οπτική οξύτητα των παιδιών -η ικανότητα να βλέπουν καθαρά- μετρήθηκε και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, αναφέροντας ταυτόχρονα τον χρόνο που περνούσαν σε εξωτερικούς χώρους και σε διάβασμα, κατά την είσοδο στη μελέτη και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στον οφθαλμίατρο.

Περίπου 1 στα 5 παιδιά (19,5%) που μπήκαν στη μελέτη στη διάρκεια της πανδημίας, ανέπτυξαν μυωπία μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με περίπου 1 στα 3 παιδιά (37%) που ανήκαν στην ομάδα που μετείχε στη μελέτη επί τριετία.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν την ηλικία, το φύλο, τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, την ύπαρξη μυωπίας στους γονείς και στον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους και σε διάβασμα, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μυωπίας ήταν υψηλότερος στα παιδιά της πανδημικής ομάδας.

Η εκτιμώμενη συχνότητα μυωπίας στη διάρκεια ενός έτους ήταν 28%, 27% και 26%, αντίστοιχα, για παιδιά 6, 7 και 8 ετών στην πανδημική ομάδα παιδιών, σε σύγκριση με 17%, 16% και 15%, αντίστοιχα, για παιδιά 6, 7 και 8 ετών στην ομάδα της τριετούς παρακολούθησης.

Αυτές οι αλλαγές συνέπεσαν με τη μείωση του χρόνου που περνούσαν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους, από μία ώρα και 15 λεπτά περίπου σε 24 λεπτά/ημέρα περίπου και μια αύξηση του χρόνου στις οθόνες από 2,5 ώρες/ημέρα περίπου σε 7 ώρες/ημέρα περίπου.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης την πανδημική ομάδα με τα ευρήματα της προηγούμενης μελέτης τους, η οποία εξέταζε την ανάπτυξη της μυωπίας σε παιδιά της ίδιας ηλικίας στο Χονγκ Κονγκ.

Στην προηγούμενη μελέτη, το 13% των παιδιών είχαν αναπτύξει την πάθηση σε διάστημα ενός έτους, τη στιγμή που το 19,5% των παιδιών της πανδημίας ανέπτυξαν μυωπία σε διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών. Η σύγκριση προσέδωσε πρόσθετη σημασία στη σύνδεση μεταξύ της πανδημίας και του αυξημένου κινδύνου μυωπίας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, η οποία κατ΄ αρχήν δεν μπορεί να καθορίσει την αιτία, ενώ ταυτόχρονα έχει συμπεριληφθεί έρευνα βάσει ερωτηματολογίου, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις να βασίζονται στις εκτιμήσεις αυτών που απαντούν. Σε αυτους περιορισμούς της μελέτης, αναφέρονται οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα μπορεί να διαφοροποιούνται σε άλλες περιοχές, όπου τα μέτρα δημόσιας υγείας να είναι διαφορετικά.

Οι ερευνητές όμως υπογραμμίζουν ταυτόχρονα, πως παρά τους ανυπέρβλητους περιορισμούς της μελέτης, τα αρχικά αποτελέσματα εξακολουθούν να δείχνουν μια ανησυχητική εξέλιξη της μυωπίας που δικαιολογεί τις ανάλογες θεραπευτικές ενέργειες. Προειδοποιούν όμως τους οφθαλμιάτρους, τους πολιτικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ότι πιθανόν να επίκειται μια νέα κρίση δημόσιας υγείας ως αποτέλεσμα της πανδημίας και χρειάζονται συλλογικές προσπάθειες να αποτραπεί η παιδική μυωπία.

 

Υγεία

Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά!

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτό αποκάλυψε ο διάσημος καρδιοχειρουργός Sir Magdi Yacoub, από το Imperial College και το Aswan Heart Centre, μιλώντας στο 1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών, με θέμα την «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας».

Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν και τρείς διαπρεπείς Έλληνες Καθηγητές, διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Όπως εξήγησε ο διάσημος Καρδιοχειρουργός, που μίλησε με αφετηρία το παρόν και το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων, «H καρδιά παρουσιάζει ένα είδος νόσου Alzheimer λόγω παθολογικών αλλοιώσεων των πρωτεϊνών -πρωτεοτοξικότητας».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το κάπνισμα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εξάπλωση, βαριά νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μπεχράκης ανέφερε ότι «Το κάπνισμα αποτελεί την μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών με 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, ενώ συγκριτικά, η πανδημία COVID-19 μέσα σε 1,5 χρόνο έχει καταγράψει 5,2 εκατομμύρια θανάτους» και συνέχισε λέγοντας πως «ενώ η COVID-19 εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την παραλλαγή Omicron να αποτελεί ανησυχητική απειλή, το κάπνισμα αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικός παράγοντας εξάπλωσης, βαρύτητας και δυσμενούς έκβασης της νόσου» .

Αυτό συμβαίνει γιατί η χρήση καπνού και νέων προϊόντων καπνού:

· Αυξάνει την επαφή χεριού – στόματος 200 φορές την ημέρα και την επαφή των χεριών με δυνητικά μολυσματικά αντικείμενα (πακέτο τσιγάρων, αναπτήρας, δίσκοι στάχτης, ηλεκτρονικό τσιγάρο κ.α.)

· Καθιστά προβληματική τη χρήση μάσκας προσώπου

· Βλάπτει τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος

· Οδηγεί σε συχνές βρογχικές και πνευμονικές λοιμώξεις (π.χ. ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος)

· Αυξάνει την περιβαλλοντική ρύπανση από σωματίδια που: α) παρατείνουν την αιώρηση του SARS-CoV -2 στον αέρα β) καθιστούν δυνατή τη διασπορά του ιού σε μεγάλες αποστάσεις, έως και 8 μέτρα

· Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς καπνιστές λόγω:

o Χρόνιου βήχα και απόχρεμψης (σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα)

o Περιβαλλοντικής ρύπανσης (αποτσίγαρα, τασάκια, παθητικό κάπνισμα)

o Συχνό κάπνισμα στο σπίτι, λόγω καραντίνας και εργασίας από απόσταση, που οδηγεί σε αυξημένη παθητική έκθεση μη καπνιστών και παιδιών

SARS-COV-2 & ACE2 ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ

Στην συνέχεια, ο κύριος Μπεχράκης ανέφερε το κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για COVID-19 δεδομένου ότι « O SARS-CοV-2 προσκολλάται στους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2), οι οποίοι υπερ- ενεργοποιούνται στους καπνιστές, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του ιού στους πνεύμονες, ξεπερνώντας εύκολα την εξασθενημένη άμυνα του αναπνευστικού τους».

Μάλιστα παραθέτοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 (Clift, Ashley K, Adam von Ende, Pui San Tan, Hannah M Sallis, Nicola Lindson, Carol A C Coupland, Marcus R Munafò, Paul Aveyard, Julia Hippisley-Cox, and Jemma C Hopewell. 2021. “Smoking and COVID-19 outcomes: an observational and Mendelian randomisation study using the UK Biobank cohort”. Thorax. thoraxjnl-2021-217080.), ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ (πίνακας 1 και πίνακας 2):

Όσον αφορά σε έρευνα που διεξήχθη από το Πολυτεχνείο του Μονάχου με βάση την ηλικία, το φύλο, την αστικοποίηση, τη διαβίωση σε γηροκομείο και τις ασθένειες, οι χρήστες καπνού είχαν 1,56 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές από τους μη καπνιστές.

Τέλος, διαδικτυακή έρευνα από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα μεταξύ φοιτητών κατέληξε στο ότι η ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και κάνναβης είναι παράγοντας κινδύνου για νόσηση αλλά και βαρύτερη πορεία της COVID-19.

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο κ. Διονύσιος Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Ερευνητής στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών, στην εισήγησή του ανέφερε: «Οι Ομότιμοι καθηγητές έχουν μεγάλη ευθύνη να βοηθήσουν όλα τα άτομα να επιτύχουν μια μακροβιότερη και πιο υγιή ζωή, διατηρώντας και διαδίδοντας έτσι τον πολύτιμο θησαυρό της γνώσης και της ηλικίας τους».

Με στόχο τη βελτίωση της υγείας του κοινού έως το 2040 πρότεινε:

· Επανεξισορρόπηση και ενίσχυση του συντονισμού της έρευνας

· Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης

· Ανάπτυξη της διεπιστημονικής ερευνητικής ικανότητας

· Επιδίωξη συνεργασίας με διακεκριμένους οργανισμούς

· Συνεργασία με όλους τους τομείς της κοινωνίας

· Συμμετοχή σε προγράμματα προαγωγής υγείας που απευθύνονται παγκοσμίως αλλά και σε ειδικούς πληθυσμούς

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «Ως ερευνητές, πρέπει να ενεργοποιήσουμε μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο η δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται ως πειθαρχία. Τα μεγάλα δεδομένα από την υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την επιστήμη των πολιτών και πολλές άλλες πηγές, εάν χρησιμοποιηθούν ευφάνταστα με την κατάλληλη διακυβέρνηση, μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε ισχυρές νέες μεθόδους για την κατανόηση των επιπτώσεων που φέρουν οι παρεμβάσεις στον πληθυσμό. Θα εναπόκειται σε εσάς, τους κλινικούς επιστήμονες του αύριο, να διασφαλίσετε ότι θα γίνουν πολλές από αυτές τις αλλαγές».

ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως «Ο στόχος της προαγωγής της υγείας είναι να εφαρμόσει τις προσωποκεντρικές, ολιστικές και ηθικές αρχές της Ιατρικής σε στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των ατόμων (ιδιαίτερα εκείνων που είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη σωματικής ή ψυχικής ασθένειας πχ. παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, μετανάστες, θύματα καταστροφών) βελτιώνοντας την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο».

Με ειδικά μέτρα για την προαγωγή της υγείας όπως:

· Διακοπή καπνίσματος

· Μέτρο στο ποτό

· Φυσική άσκηση

· Καλή διατροφή

· Στοματική υγιεινή

· Ασφάλεια στον αθλητισμό

· Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους

· Έλεγχο για σωματικές ή ψυχικές διαταραχές

· Εμβολιασμό

· Προληπτικές εξετάσεις (μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου)

αλλά και γενικά μέτρα όπως:

· Κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες

· Μείωση της ανεργίας

· Βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης

· Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων

· Διαχείριση οικονομικών κρίσεων

· Προστασία των ατομικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων

· Μείωση του στίγματος και των διακρίσεων

θα επιτευχθεί η βελτίωση της σωματικής υγείας η οποία θα βοηθήσει την προαγωγή της ψυχικής υγείας καθώς και το αντίστοιχο, η βελτίωση της ψυχικής υγείας θα προαγάγει τη σωματική υγεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα άτομα με σωματική ασθένεια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη είναι επιρρεπή να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και αναπνευστικές ασθένειες.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι «H φροντίδα για την Ψυχική Υγεία των πολιτών δεν υπακούει μόνο στην ανθρωπιστική υποχρέωση αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά είναι και οικονομικώς συμφέρουσα. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε δολάριο που ξοδεύεται για την ψυχική υγεία υπάρχει επιστροφή τεσσάρων δολαρίων σε αυξημένη παραγωγικότητα. Με αυτό το δεδομένο, υποστήριξε με έμφαση την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την Ψυχική Υγεία που διεθνώς δεν ξεπερνούν το 2% των κονδυλίων υγείας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό τελευταία έχει κάπως αυξηθεί θα πρέπει όμως η τοποθέτηση των χρημάτων να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες ώστε “να πιάνει” τόπο».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε πως «Η συνεχής διαθεσιμότητα των πόρων είναι απαραίτητη και οι εκτιμήσεις κόστους και οφέλους θα πρέπει να κοινοποιούνται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων».

YACOUB: «ALZHEIMER ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ»

Ο παγκοσμίου φήμης Καρδιοχειρουργός Sir Magdi Yacoub από το Imperial College και το Aswan Heart Centre, με αφετηρία το παρόν και το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων, επεσήμανε την μεγάλη αύξηση των μη-μεταδοτικών νόσων – βέβαια στην προ-COVID-19 εποχή- και την πάντοτε επίκαιρη θέση της μεταμόσχευσης, η οποία, όμως, πλέον συμπληρώνεται από την εφαρμογή των συσκευών μηχανικής υποβοήθησης της κυκλοφορίας (left ventricular assist devices-LVAD), οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια “γέφυρα” για μεταμόσχευση, αλλά προάγουν και την αναγέννηση του μυοκαρδίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Με την εφαρμογή τους η δυνατότητα αφαίρεσής τους και η συνέχιση φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς (recovery) φθάνει ως το 40% αναλόγως της αιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας και των θεραπευτικών προσπελάσεων των διαφόρων κέντρων. Η αναγέννηση του μυοκαρδίου είναι πάντα το ζητούμενο».

Στη συνέχεια, ανέφερε τον κύκλο του Kuhn κατά τον οποίο η συνήθης επιστήμη επηρεάζεται συνεργικά από επαναστατικές ανακαλύψεις. Τόνισε, την ανάγκη μίας ολοκληρωμένης προσπέλασης και την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών διαδικασιών που επιφέρουν την καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι και «H καρδιά παρουσιάζει ένα είδος νόσου Alzheimer λόγω παθολογικών αλλοιώσεων των πρωτεϊνών -πρωτεοτοξικότητας». Πρόσθεσε, τη σημασία της καθιέρωσης δεικτών παρακολούθησης της λειτουργίας των οργάνων-βιοδείκτες. Ολοκλήρωσε, αναφερόμενος στην έννοια της αλληλεπίδρασης των διαφόρων συστημάτων υπό μορφή δικτύων, της πρόσβασης σε μαζικά δεδομένα (big data) και την συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στη σύνθεση και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων.

ΕΠΙΔΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΩΝ

Ο κορυφαίος Επιδημιολόγος όσον αφορά στις καρδιαγγειακές νόσους Καθηγητής Guy de Backer από το Πανεπιστήμιο του Ghent του Βελγίου αναφέρθηκε στην επιδημιολογία και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων από το παρελθόν προς το μέλλον λέγοντας ότι «H επιδημία των καρδιαγγειακών νόσων επισημάνθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία 1940-1950. Οι αιτίες της μελετήθηκαν κατά την εικοσαετία 1950-1970 και οι πρώτες μεγάλες διεθνείς μελέτες παρέμβασης έγιναν την δεκαετία 1970-1980». Ιδιαίτερα στις μελέτες EUROASPIRE και INTER HEART είχε ρόλο και ο ίδιος. Ανέφερε, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης και επιπέδων χοληστερόλης, την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της φυσικής άσκησης. Επεσήμανε, ότι «Η επιστήμη είναι αναμφισβήτητα επιθυμητή αλλά δημιουργεί μία γενιά γηραιότερων ατόμων που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια». Τόνισε τις διαδικασίες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον και τη συνεχή αξία της πρόληψης και της επιδημιολογίας, η οποία έχει πολλά αλληλένδετα στάδια καθώς και την αξία της συντονισμένης μεθοδικής εργασίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων Ομότιμοι Καθηγητές αλλά και φοιτητές από τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Περισσότερα

Υγεία

Εγκεφαλικό και αναψυκτικά διαίτης: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν πίνετε μια φορά την ημέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ποσοστό κοντά στο 77% των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά, έχει αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 140/90 mmHg, ενώ το φυσιολογικό θεωρείται αρτηριακή πίεση μικρότερη από 120/80 mmHg, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι γιατροί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Και ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση είναι να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας. Αλλά ακόμα και αν περιορίζετε το αλάτι και το αλκοόλ, υπάρχουν άλλα κοινά τρόφιμα και ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα άλλο δημοφιλές ποτό μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εφόσον το πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον μία φορά, παρόλο που συχνά πλασάρεται στην αγορά ως πιο υγιεινή επιλογή.

Εγκεφαλικό: Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αναψυκτικού διαίτης την ημέρα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους το 2017 στο περιοδικό Stroke. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις σχεδόν 3.000 ατόμων άνω των 45 ετών. Κατέγραψαν τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, μετρώντας την κατανάλωση ποτών μέσω ενός σχετικού ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά διαίτης. Είχαν όμως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

«Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σύνδεση της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Όσοι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άνοια
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν επίσης τις περιπτώσεις σχεδόν 1.500 ατόμων άνω των 60 ετών για την ανάπτυξη άνοιας σε συσχέτιση με την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά και του αυξημένου κινδύνου άνοιας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συνιστούν να αποφεύγουμε εντελώς τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά
Η μελέτη δεν βρήκε παρόμοια αυξημένο κίνδυνο από τα αναψυκτικά με ζάχαρη για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια. Ωστόσο, ο δρ. Matthew Pase, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δεν πίνουν αναψυκτικά με κανονική ζάχαρη τόσο συχνά, όσο αναψυκτικά διαίτης. Πρόσθεσε ότι, «αν και δεν βρήκαμε συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή».

«Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων είναι μια σημαντική στρατηγική για την υποστήριξη της καλής διατροφής και του υγιούς σωματικού βάρους. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά με προσοχή. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν νερό, γάλα χαμηλών λιπαρών, ή άλλα ποτά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά”, δήλωσε η δρ. Rachel K. Johnson, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της AHA και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Μετάφραση: iatropedia.gr / Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.bumc.bu.edu, https://www.eurekalert.org

Περισσότερα

Υγεία

Οι μεταλλάξεις της «Όμικρον»

Γράφημα δείχνει πόσες περισσότερες έχει σε σχέση με τη «Δέλτα», ενώ η εικόνα παρήχθη από τη μελέτη των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για την αλληλούχιση αυτής της νέας παραλλαγής, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πόσες περισσότερες μεταλλάξεις έχει η παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα δείχνει ένα διάγραμμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ήδη οι ειδικοί έχουν τονίσει πως η νέα παραλλαγή όμικρον είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ούτε πόσες φορές πιο μεταδοτική είναι, αλλά ούτε κατά πόσο την καλύπτουν τα εμβόλια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτή η τρισδιάστατη «εικόνα» που μοιάζει με χάρτη αποτελεί δημιουργία του νοσοκομείου Bambino Gesu στη Ρώμη. Σε αυτήν μπορούμε να δούμε καθαρά ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα, συγκεντρωμένες κυρίως σε μια περιοχή της πρωτεϊνης που αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα, επισήμανε η ομάδα των ερευνητών σε δήλωσή τους τη Δευτέρα.

«Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, απλώς ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί περαιτέρω στο ανθρώπινο είδος, δημιουργώντας μία ακόμα παραλλαγή» συμπληρώνει η ανακοίνωση, εξηγώντας ότι μελλοντικές μελέτες θα αποκαλύψουν εάν η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τελικά ουδέτερη, λιγότερο επικίνδυνη ή περισσότερο επικίνδυνη.

«Η ερευνητική ομάδα εστίασε στην αναζήτηση μεταλλάξεων στην τρισδιάστατη δομή της πρωτεϊνης ακίδας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλαούντια Αλτέρι, καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και ερευνήτρια στο Bambino Gesu. Η εικόνα παρήχθη από τη μελέτη των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για την αλληλούχιση αυτής της νέας παραλλαγής, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.

«Αυτή η εικόνα περιγράφει τις μεταλλάξεις της Όμικρον αλλά δεν προσδιορίζει τον ρόλο της… Τώρα είναι σημαντικό να καθορίσουμε μέσω εργαστηριακών πειραμάτων εάν ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για παράδειγμα», επισημαίνει η επιστήμονας.

 

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα