Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Υγεία

Διαβήτης: Οι κίνδυνοι όταν κάνει ζέστη, πώς μπορούν να προστατευτούν οι πάσχοντες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Συνεχείς είναι οι εναλλαγές της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, καθώς οι μέρες με έντονη ζέστη εναλλάσσονται με πιο δροσερές ημέρες και νύχτες.

Τούτου δοθέντος, οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr

Γι’ αυτούς, όλες οι θερμοκρασίες πάνω από 26-27 βαθμούς Κελσίου μπορεί να είναι επικίνδυνες, κυρίως όταν συνδυάζονται με αυξημένη υγρασία.

Αυτό αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, που εξηγούν ότι η  ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία δε λειτουργεί πάντα ομαλά στους διαβητικούς ασθενείς.

 

«Η θερμορρύθμιση εμπλέκει πολλά όργανα και ιστούς. Τα κυριότερα είναι ο εγκέφαλος, το δέρμα, η καρδιά, τα αγγεία και οι νεφροί», λέει ο ενδοκρινολόγος δρ Γεώργιος Παπαγεωργίου, ταμίας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

 

«Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα διαταραχής του συστήματος της θερμορρύθμισης, εξαιτίας των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η νόσος στα όργανα που συμμετέχουν σε αυτό».

 

Η διατήρηση σταθερής της εσωτερικής θερμοκρασίας έχει ζωτική σημασία για την υγεία.

 

«Φυσιολογικά η εσωτερική θερμοκρασία μας πρέπει να είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και αύξηση της τάξης των 1-3 βαθμών μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, οδηγώντας γρήγορα στη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία» εξηγεί.

 

«Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ακριβώς επειδή μπορεί να έχουν ανεπαρκή θερμορρύθμιση, κινδυνεύουν συχνότερα από τις παραπάνω επιπλοκές, για την αντιμετώπιση των οποίων θα απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο».

Ποιοι είναι, όμως, οι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί που μπορεί να υπολειτουργούν στα άτομα με διαβήτη;

«Μελέτες έχουν δείξει πως, όταν κάνει πολλή ζέστη, τα άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλότερη ροή αίματος στο δέρμα. Έχουν επίσης μειωμένη εφίδρωση. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν άμεσες συνέπειες στη θερμορρύθμιση» απαντά η ενδοκρινολόγος δρ Γεωργία Κάσση, ειδική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της θερμορρύθμισης είναι η καρδιαγγειακή προσαρμογή, εξηγεί.

Τη δυσανεξία που έχουν οι διαβητικοί ασθενείς στη ζέστη εντείνει το γεγονός ότι «το θερμικό stress μπορεί να επέμβει στο γλυκαιμικό έλεγχο, δηλαδή στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος» λέει ο ενδοκρινολόγος δρ Φιλώτας Ταλίδης, ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως «όταν έχει ζέστη, η ινσουλίνη απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Το επακόλουθο είναι να μειώνεται εξίσου γρήγορα η γλυκόζη αίματος και να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος βαριάς υπογλυκαιμίας», προειδοποιεί.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στους ασθενείς με διαβήτη δεν λειτουργεί καλά το κέντρο θερμορρύθμισης του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι ασθενείς με διαβήτη αφυδατώνονται πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό, καθώς ένα από χαρακτηριστικά συμπτώματά τους είναι η πολυουρία.

Αυτό σημαίνει ότι αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες υγρών από το σώμα τους, τις οποίες πρέπει να αναπληρώνουν αμέσως.

Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει ακόμα περισσότερο την ούρηση.

 

Έτσι, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, που μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τον ασθενή, τονίζει ο δρ Ταλίδης.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζέστη είναι πιο επικίνδυνη για:

-Τους ασθενείς με φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο (αρρύθμιστο διαβήτη)

-Τους ασθενείς που ήδη έχουν αναπτύξει μικροαγγειακές επιπλοκές, δηλαδή βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα

-Τους ασθενείς που πάσχουν επί πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη

Αντιθέτως, ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος και η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη διαβητικών επιπλοκών και πιθανώς τη διαταραχή των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού, προσθέτει ο δρ Παπαγεωργίου.

 

Ο ρόλος

Οι ειδικοί της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας συνιστούν τα εξής:

-Να μένετε στη σκιά. Κάτω από τον ήλιο η περιβαλλοντική θερμοκρασία μπορεί να είναι μέχρι και 9 βαθμούς υψηλότερη απ’ ό,τι στη σκιά.

-Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Η φυσική δραστηριότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος για τον καλό γλυκαιμικό έλεγχο. Όχι όμως στη ζέστη και την υγρασία.

-Αν ο γιατρός σάς έχει διαγνώσει με νευροπάθεια, μπορεί να μην ιδρώνετε επαρκώς. Να αποφεύγετε τις κοπιώδεις δραστηριότητες στη ζέστη.

Αν δεν τηρείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και το σάκχαρό σας είναι αρρύθμιστο, πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις θερμοκρασίες πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να αποφεύγετε όλες τις βαριές εργασίες και δραστηριότητες, διότι η υγεία σας κινδυνεύει.

-Να ντύνεστε με ελαφρά, άνετα και προστατευτικά βαμβακερά ρούχα στις θερμοκρασίες πάνω από 26-27 βαθμούς.

-Να παραμένετε σε κλειστούς, δροσερούς (κλιματιζόμενους) χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

-Αν αισθανθείτε αδιαθεσία, σταματήστε ό,τι κάνετε. Πηγαίνετε σε δροσερό χώρο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας κ.α.

Υγεία

Μέλι: Οι κυριότερες ιδιότητές του

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις ιδιότητες του μελιού

Το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το μέλι και οι μέλισσες πρωταγωνιστούν στη μυθολογία. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις. Εκτός από τους Έλληνες, φαίνεται πως και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι & οι Ινδοί το θεωρούσαν ένα θεραπευτικό συστατικό.

Το πολύτιμο μέλι είναι απόρροια φυσικών διαδικασιών και συγκαταλέγεται στις γλυκαντικές ουσίες. Το παράγουν οι μέλισσες, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών. Το αγνό μέλι, το μέλι δηλαδή με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, είναι εκείνο που δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι. Είναι αυτό, που παραδόθηκε όπως ακριβώς παράχθηκε από τη μέλισσα. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

Συνοπτικά αναφέρουμε, ότι το μέλι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

o Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο & το κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως η B1, η C & η A παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας

o Το μέλι περιέχει απλά ζάχαρα & υδατάνθρακες, που απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό. Αν, διανύεις μία δύσκολη περίοδο ή θες να ξεκινήσεις πάλι τη γυμναστική σου, τόνωσε φυσικά και γρήγορα τον οργανισμό σου με μία μεγάλη κουταλιά μέλι κάθε μέρα.

o Η κατανάλωση μελιού συμβάλλει παράλληλα στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Ο σίδηρος, που περιέχει, είναι οργανικής προέλευσης και άρα απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς

o Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά & να διατηρεί νερό στα μόριά του. Συνεπώς, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο.

o Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το καθιστούν μία ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες.

o Αποτελεί ένα φυσικό, ήπιας μορφής, απολεπιστικό προϊόν. Λειαίνει το δέρμα & συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες.

o Χάρη στα μόρια των σακχάρων του, το μέλι έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία του.

o Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό μαλλιών, κατά της ψαλίδας και των φθαρμένων άκρων, χάρη στις μαλακτικές τους ιδιότητες.

Φροντίζει τα τραύματα

o Το μέλι έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές & επουλωτικές ιδιότητες. Έτσι, συμβάλλει ενεργά στη φροντίδα εγκαυμάτων, εκδορών και άλλων τραυμάτων.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού

o Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το μέλι μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα, καθώς ανταγωνίζεται τα βακτήρια & δρα επουλωτικά σε τυχούσες πληγές των βλεννογόνων.

o Φαίνεται πως καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, με αποτέλεσμα να φροντίζει την υγεία του εντέρου.

o Μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Χάρη στην κολλώδη υφή του, δημιουργεί ένα στρώμα στο βλεννογόνο που λειτουργεί προστατευτικά.

Αντιμετώπιση του πονόλαιμου & του βήχα

Χάρη στις αντισηπτικές & μαλακτικές του ιδιότητες ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα, «μαλακώνοντας» το λαιμό.

Συμβάλλει στη χαλάρωση & τον καλύτερο ύπνο

Φαίνεται ότι το μέλι συμβάλλει μέσω κάποιου μηχανισμού στην ενίσχυση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και συνδέεται με μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του hangover

Η περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

o Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης

o Προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Φροντίζει τη στοματική υγιεινή & καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή

o Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να παραμελήσουμε την καθημερινή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Έρευνες έχουν δείξει όμως ότι το μέλι ωφελεί τη στοματική υγεία και έχει θετική επίδραση στην κακή αναπνοή

Περισσότερα

Υγεία

Βασιλικός πολτός: 5 οφέλη για τον οργανισμό σου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης λευκή ουσία με πολύ υψηλή διατροφική αξία που παράγουν οι εργάτριες μέλισσες για να ταΐσουν τις προνύμφες και τη βασίλισσα.

Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από λευκό σε ανοιχτό κίτρινο και μπορεί να μας δείξει πόσο φρέσκος είναι διότι με την πάροδο του χρόνου οξειδώνεται και το χρώμα του σταδιακά σκουραίνει. Έχει χαμηλό pH και για αυτό το λόγο η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη. Η υφή του είναι και παχύρευστη και ζελατινώδης, όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο συμπαγής.
Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του είναι ευεργετικά για την υγεία. Πωλείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για την τόνωση του οργανισμού, αλλά και για τη θεραπεία διάφορων σωματικών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων. Χρησιμοποιείται από αθλητές, μικρά παιδιά, ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους, κυρίως για τον τονωτικές του ιδιότητες. Ας ανακαλύψουμε ορισμένα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (50-60%), υδατάνθρακες (15%), πρωτεΐνες (18%) και λίπη (3-6%) (1). Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια την πλήρη χημική σύνθεση του όμως, πιστεύεται ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στις μοναδικές πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα που περιέχει. Επίσης, ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Έχει οφέλη για τους διαβητικούς. Μια έρευνα με 50 γυναίκες συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να έχει θετική επίδραση στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη έλαβαν είτε μια δόση ενός γραμμαρίου βασιλικού πολτού σε μορφή ζελέ είτε ένα εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που είναι επιθυμητό για τα άτομα με διαβήτη.

Επουλώνει τις πληγές. Τα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrition Research and Practice έδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κίνηση των ινοβλαστών σε μια πληγή, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Ο ινοβλάστης είναι ένας τύπος κυττάρου που συντονίζει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών καθώς παράγει το εξωκυττάριο πλέγμα και το κολλαγόνο.

Έχει αντιγηραντική δράση. Ο βασιλικός πολτός περιέχεται ως συστατικό σε τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος με στόχο την διατήρηση ενός υγιούς και νεανικού δέρματος. Δυο διαφορετικές έρευνες έδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου καθώς και στην προστασία του δέρματος από βλάβες που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας απέναντι σε ξένα βακτήρια και ιούς. Ειδικές ομάδες πρωτεϊνών και τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο βασιλικό πολτό έχουν αντιβακτηριακή δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βασικός πολτός υπάρχει σε πολλές μορφές όπως σε συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες, σιρόπι, αναβράζοντα δισκία και σε φακελάκια για αραίωση) αλλά χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά (μάσκες προσώπου και κρέμες). Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι αν και σε γενικές γραμμές ο βασιλικός πολτός είναι ένα ασφαλές προϊόν, ενδέχεται σε ορισμένους καταναλωτές να προκαλέσει ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις άσθμα, δερματίτιδες ακόμα και αλλεργικό σοκ. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις και έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που ήταν αλλεργικά στο τσίμπημα της μέλισσας και στη γύρη. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το βασιλικό πολτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Περισσότερα

Υγεία

Η γύρη μελισσών και τα 9 απίστευτα οφέλη για την υγεία σου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τη γύρη μελισσών; Πρόκειται για τη γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (περίπου 40% πρωτεΐνη), ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες από οποιαδήποτε άλλη πηγή ζωικής προέλευσης. Περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βοδινό, τα αυγά και το τυρί, ίδιου βάρους. Περίπου η μισή από την πρωτεΐνη που περιέχει είναι στη μορφή των ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το σώμα μας. Ορίστε 9 λόγοι για τους οποίους πρέπει αμέσως να προσθέσεις τη φρέσκια γύρη μελισσών στην καθημερινή διατροφή σου… αν και υπάρχουν πολλοί ακόμα!

Χαρίζει ενέργεια

Η ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει, την κάνει ένα φυσικό τονωτικό, καθώς οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β που περιέχει, θα σε βοηθήσουν στο καθημερινό τρέξιμο και θα ενισχύσουν την αντοχή σου και τα επίπεδα κορεσμού σου.

Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος

Η γύρη μελισσών συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονώδεις και άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες της προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων.

Βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα

Η γύρη μελισσών, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και στους ιστούς των πνευμόνων, αποτρέποντας την εμφάνιση του άσθματος.

“Θεραπεύει” τις αλλεργίες

Η γύρη μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών. Ο Dr. Leo Conway, M.D, ανέφερε ότι το 94% των ασθενών του απελευθερώθηκε εντελώς από τις αλλεργίες, μόλις άρχισαν να καταναλώνουν τη γύρη. Από το άσθμα μέχρι τις αλλεργίες, η γύρη αποτελεί αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό “φάρμακο” απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Εκτός από τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις πρωτεΐνες, η γύρη μελισσών περιέχει κάποια ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα