Connect with us

Χωρίς κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Χάθηκε η ουσία και έμεινε το «ύφος»

Published

on

 

 

Η δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι η απλή καταγραφή γεγονότων. Ούτε η απλή μεταφορά ομιλιών και δηλώσεων δημοσίων προσώπων. Δουλειά του είναι να ασκεί κριτική σε οποιαδήποτε εξουσία, να διατυπώνει δημόσια άποψη (και βέβαια να κρίνεται και ο ίδιος για όσα λέει ή γράφει). Και φυσικά, να κάνει ερωτήσεις στα δημόσια πρόσωπα. Όσο πιο δύσκολες, τόσο το καλύτερο για τη δουλειά του και την ενημέρωση των πολιτών…

Όμως, η δημοσιογράφος από την Ολλανδία που θέλησε να ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις «απωθήσεις» μεταναστών (pushbacks), δέχτηκε… αυτογκόλ γιατί έκανε μία σωστή ερώτηση με τον πλέον λανθασμένο τρόπο και ύφος. Πρώτον γιατί εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των απόψεων που διατυπώνουν η Τουρκία και κάποιες ΜΚΟ (και ο δημοσιογράφος πρέπει να διαφυλάσσει την κατά το δυνατόν αντικειμενικότητά του) και αφετέρου γιατί προσβάλλει τον πρωθυπουργό αποκαλώντας τον ψεύτη. Και είναι παντελώς άλλο μία «δύσκολη ερώτηση» και μία ευθεία προσβολή. Ο δημοσιογράφος οφείλει επίσης να σέβεται το πρόσωπο. Και αν όχι το πρόσωπο, τουλάχιστον τον θεσμό.

Θα μπορούσε να ρωτήσει ευθέως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, όπως και τον αντίστοιχο της Ολλανδίας, για τις καταγγελίες περί «απωθήσεων» και να ζητήσει απαντήσεις. Προτίμησε να συμπεριφερθεί άκομψα και προσβλητικά, περισσότερο ως ακτιβίστρια και λιγότερο ως δημοσιογράφος. Και κάπου εκεί, έχασε και την ουσία… Διότι κανένας δεν ασχολήθηκε με το αντικείμενο της ερώτησης, αλλά με το ύφος και την ένταση που δημιουργήθηκε.

Ευτυχώς, σε έναν πλανήτη που έχει γίνει τόσο… μικρός λόγω της τεχνολογίας, όλοι έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλές φορές τον τρόπο με τον οποίο Αμερικανοί δημοσιογράφοι υποβάλλουν πολύ σκληρές ερωτήσεις σε πολιτικούς ή και στον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Και όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δημοσιογραφικά «διαμάντια» αιχμηρής και ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Αλλά και κάτι ακόμα, για την ίδια την ουσία του θέματος (που δυστυχώς χάθηκε): Ναι, να μιλήσουμε ευθέως για τις «απωθήσεις». Αλλά να μιλήσουμε ευθέως και για τα δουλεμπορικά κυκλώματα, όπως και για τον ρόλο κάποιων ΜΚΟ. Τελικά, να μιλήσουμε για όλα. Για τον «ακήρυχτο πόλεμο» που εδώ και πολλά χρόνια γίνεται στα θαλάσσια σύνορά μας…

Ροή ειδήσεων

Advertisement