Connect with us

Μαγειρική

Μπακλαβάς με καρύδια, χουρμάδες και σιρόπι σοκολάτας

Published

on

 

Υλικά (1 μέτριο ταψί φούρνου)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

200γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους, σε ψιλά κομματάκια

400γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη

1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη

10 γαρίφαλα κοπανισμένα στο γουδί

1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος

3 νεροπότηρα ζάχαρη

2 νεροπότηρα νερό

200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC Σε μπολ ανακατεύετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τους χουρμάδες, την κανέλα, το γαρίφαλο. Λιώνετε το βούτυρο κι αλείφετε το ταψί με πινέλο. Απλώνετε δύο φύλλα κρούστας το ένα επάνω στο άλλο να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά. Πασπαλίζετε με λίγο μίγμα γέμισης, βάζετε ένα φύλλο και λίγη γέμιση. Συνεχίζετε μέχρι να σας μείνουν δύο φύλλα με τα οποία θα σκεπάσετε τον μπακλαβά. Συγυρίζετε καλά τα φύλλα γύρω-γύρω. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο που έχει μείνει μέχρι σχεδόν να βράσει και περιχύνετε τον μπακλαβά εκεί όπου κόψατε. Ψήνετε στο φούρνο σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά επιπλέον. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε νερό, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να σχηματιστεί πηχτό σιρόπι. Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη ρίχνετε μέσα ανακατεύοντας να λιώσει. Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι σημαδεύοντας πάλι τα κοψίματα. Αφήνετε να «τραβήξει» για 30 λεπτά τουλάχιστον. Κόβετε σε τρίγωνα και σερβίρετε σε πιατέλα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement