Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

    Φασολάκια γιαχνί με πατάτες και μυρωδικά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

60 γρ. ελαιόλαδο

300 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες

250 γρ. καρότα, σε μεσαία καρέ

10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

600 γρ. πατάτες, κυδωνάτες

600 γρ. τομάτα κονκασέ

60 γρ. πελτές τομάτας

450 γρ. νερό

650 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα

10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

5 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος

10 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε καλά μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Αλατίζετε και «ιδρώνετε» το κρεμμύδι έως ότου διαπιστώσετε ότι έχει μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνετε στην κατσαρόλα σας τις τομάτες, τα καρότα, τις πατάτες και τον πελτέ. Ρίχνετε έπειτα το νερό και αφήνετε να πάρουν βράση όλα τα υλικά μαζί. Έπειτα προσθέτετε τα φασολάκια και μαγειρεύετε το φαγητό σας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασολάκια. Έπειτα ρίχνετε τον μαϊντανό, τον μάραθο και τη ζάχαρη. Το φαγητό σας είναι έτοιμο! Αν λατρεύετε το τυρί, απαιτείται να συνοδεύσετε το φαγητό με φέτα. Τέλος, προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε μαζί με τις πατάτες και μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκια.

 

 

Μαγειρική

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Σαρδέλας & Γαστρονομίας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «1η Γιορτή της Σαρδέλας και Γαστρονομίας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη της Χαλκίδας, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου.

Την γιορτή διοργάνωσαν ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α) και το Σωματείο Ιχθυεμπόρων και Επιχειρήσεων Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας «Ο Ευβοϊκός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη και του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι λάτρεις του ομώνυμου αλιεύματος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ελληνική σαρδέλα αλλά και να γνωρίσουν νέους τρόπους ψησίματος της.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα, λειτούργησαν εργαστήρια ενημέρωσης για την σαρδέλα, πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί μαγειρικής, με την συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, ενώ ο executive chef Αλέξανδρου Παπανδρέου, παρουσίασε συνταγές με κύριο υλικό τη σαρδέλα του Ευβοϊκού.

Στην «Γιορτή της σαρδέλας» παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος με σειρά παρεμβάσεών του στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, παράλληλα με δράσεις διάσωσης και διατήρησης του φυσικού πλούτου της περιοχής και της χώρας, γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε, ότι «η Χαλκίδα είναι μια από τις καλύτερες ιχθυοπαραγωγικές περιοχές. Εμείς στον ΟΚΑΑ έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, τους ψαράδες της Ελλάδας, την ελληνική γαστρονομία ώστε ο πρωτογενής τομέας να κατέχει καθοριστικό ρόλο στον χώρο του».

Την εκδήλωση στήριξαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Εύβοιας, τον Δήμο Χαλκιδαίων, ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Εύβοιας (ΟΛΝΕ), το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Μελών Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΣΑΜΕΕ), ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΣΤΕ), η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας , το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστίασης – αναψυχής – ψυχαγωγίας Ν. Εύβοιας «Ξένιος Ζευς», το IEK PRAXIS, την Alia Sea Food Company και το Σωματείο Αρτοποιών Εύβοιας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ι.Μ. Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος», ενώ θα ενισχυθούν και οι κοινωνικές δομές της Εύβοιας.
www.okaa.gr

 

 

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Τα γρήγορα φασολάκια  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 μεγάλες ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & κομμένες κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κιλό φασολάκια

1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κύβους

1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση

ανθό αλατιού

λίγο άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό σε μια γεμάτη κατσαρόλα. Ταυτόχρονα βάζετε και ένα κεραμικό τηγάνι με το ελαιόλαδο στο άλλο μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας να γυαλίσουν και να μελώσουν. Κατόπιν προσθέτετε τις τομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο μεταξύ έχει πάρει βράση και το νερό στο οποίο προσθέτετε τα φασολάκια, την πατάτα και το κολοκύθι. Μετά από 8΄ τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στο τηγάνι με τη σύβραση της τομάτας. Συμπληρώνετε μία κουτάλα νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό στο λάδι του. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρετε με φέτα και παξιμάδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τσιζκέϊκ με αλμυρή σος μελιού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. μπισκότα με γεύση τζίντζερ

75 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

500 γρ. τυρί κρέμα

2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά μεγάλα + 1 κρόκο

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Για την αλμυρή σος μελιού

150 γρ. μέλι ρευστό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική

1 πρέζα ανθό αλατιού

150 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χτυπάτε τα μπισκότα στον πολυκόφτη να γίνουν σκόνη. Ρίχνετε το βούτυρο και χτυπάτε ξανά ώστε να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο και ψήνετε για 5΄. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε με μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με το αλεύρι, το μέλι, τη βανίλια και τα αυγά, τον κρόκο και την ξινή κρέμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το τριμμένο μπισκότο. Βάζετε τη φόρμα σε ρηχό ταψί, ψήνετε για 40΄ και ελέγχετε αν ψήθηκε – στο κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς ρευστό. Αφήνετε στον φούρνο για 1 ώρα να κρυώσει, με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή. Σε τηγάνι ρίχνετε το μέλι, 1 κουτ. σούπας νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύετε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά να σχηματίζονται φουσκάλες. Σταματάτε το ανακάτεμα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας κυκλικά το σκεύος μέχρι το μέλι να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα και να μυρίσει σαν καραμέλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε το αλάτι και τις 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Μόλις το τσίζκεικ κρυώσει, απλώνετε από πάνω την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες. Σερβίρετε σε κομμάτια περιχύνοντας από πάνω την αλμυρή σος μελιού.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα