Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «μάθημα»

Published

on

 

 

 

Οι ανταποκρίσεις από την Τουρκία δείχνουν πως οι πολίτες της γειτονικής χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «οικονομικό τσουνάμι», που φτάνει να απειλεί μέχρι και την επιβίωση πολλών, θυμίζοντας τις εποχές – όχι και τόσο μακρινές – που εδώ στην Ελλάδα βλέπαμε σκηνές με ανθρώπους να αναζητούν φαγώσιμα στα απορρίμματα των λαϊκών αγορών.

Ίσως λοιπόν, εδώ στην Ελλάδα, να έχουμε μία ευκαιρία να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τι σήμαινε για την χώρα μας η οικονομική κρίση ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. και τι θα σημάνει για την Τουρκία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με όσα ακούμε και μαθαίνουμε και εμείς, ο μέσος μισθός στην Τουρκία είναι γύρω στα 200 ευρώ και οι ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς, με πολλούς να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα. Και στην Ελλάδα υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επάρκεια από  την «κοινωνία των πολιτών» στα πλαίσια μίας αλληλεγγύης που μας έκανε να συγκινηθούμε πολλές φορές. Και πάλι όμως, ο μισθός στα 200 ευρώ δεν έπεσε ποτέ. Και οι περισσότεροι εν Ελλάδι, κουτσά – στραβά, έβγαζαν τον μήνα και είχαν ένα πιάτο φαγητό.

Εν πάση περιπτώσει, ίσως η Τουρκία μας προσφέρει ένα ακόμα καλό «μάθημα», για να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τι θα μπορούσε να έχει συμβεί και σε μας, εάν δεν είχαμε τα δανεικά της Ευρώπης.

Βέβαια, επαναλαμβάνουμε, ότι κάθε άλλο παρά χαιρόμαστε με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Αντίθετα, προβληματιζόμαστε και μάλιστα, έντονα. Αφενός γιατί η «εξαγωγή» της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει με ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και αφετέρου γιατί το τμήμα της Τουρκίας που κυρίως πλήττεται, είναι το φιλο-ευρωπαϊκό. Αυτό που δεν ονειρεύεται νέες αυτοκρατορίες, αλλά την Τουρκία ως μία σύγχρονη χώρα κοντά στην Ευρώπη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement