Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Hellbound- Όλοι είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον». Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Αυτά πάνω κάτω μας λέει η Παγκόσμια Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακόμα, κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκηµα πρέπει να θεωρείται αθώος έως ότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύµφωνα µε το νόµο σε δημόσια δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την υπεράσπισή του.

Όλα τα παραπάνω καθώς και το πνεύμα του Διαφωτισμού, η Αναγέννηση, ο Τζον Λοκ και όλα τα συμπαρομαρτούντα πάνε περίπατο στη νέα Κορεάτικη σειρά που ήρθε και στρογγυλοκάθισε στην πρώτη θέση θεαματικότητας του ΝΕΤFLIX. Αντίθετα με ότι πιστεύαμε τόσα χρόνια, αντίθετα ακόμα και με τις προσπάθειες των ανθρώπων μέσα στους αιώνες η σειρά   «Hellbound» πρεσβεύει ότι όλοι είμαστε ένοχοι και βαθιά αμαρτωλοί μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Η υπόθεση της σειράς στηρίζεται σε αφύσικα, ξαφνικά και απρόβλεπτα περιστατικά που πληθαίνουν  προϊόντος  του χρόνου. Τερατόμορφες φιγούρες εισβάλουν στον χώρο κι αφού βασανίζουν κάποιο άτομο το σκοτώνουν σε κοινή θέα. Οι απόκοσμες αυτές οντότητες έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τα θύματα. Τα τέρατα αυτά κινούνται ανάμεσα στο  γκροτέσκο, το γελοιογραφικό και το τρομακτικά χονδροειδές. Τα τερατόμορφα αυτά πλάσματα λίγο αρπαγμένα στο ψήσιμο, σε μεγέθους αχνιστού King Kong, είναι τραγελαφικοί δαίμονες της κολάσεως, λίγο καψαλισμένοι είναι αλήθεια – εμφανίζονται από το πουθενά ανάμεσα σε ανυποψίαστους πολίτες, προειδοποιώντας τους με γελοία ακρίβεια για την ημερομηνία και την ώρα που αφού τους λιντσάρουν και τους ξεροψήσουν θα τους στείλουν στον αφανισμό και  την κόλαση.

Ένας πολίτης (Jeong Jin-soo), μέσα σε αυτήν την επίγεια κόλαση προτάσσει  τα στήθια του και τη Νέα Αλήθεια που είναι τόσο παλιά όσο κι άνθρωπος όσο και οι κάθε λογής Μεσσίες που λέει με δυο λόγια «αφού φοβάστε, ο κόσμος γύρω είναι ένας εφιάλτης, ακολουθείστε εμένα κι αυτά που σας λέω για να σωθείτε», τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο τρόμος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το δυστοπικό περιβάλλον  και απλουστευτική μέγγενη των  θεωριών συνωμοσίας, έτσι οι χορηγοί της Νέας Αλήθειας και τα μέλη της αυξάνονται και πληθύνονται.

Σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο κατά τη Νέα Αλήθεια, παρά η διαρκής σύγκρουσης μεταξύ καλού και κακού μέσα από τα δύο ανταγωνιστικά στοιχεία, του φωτός και του σκότους, δεν υπάρχουν αποχρώσεις, τόνοι, διαβαθμίσεις, κυριαρχεί είτε το μαύρο της αμαρτίας και του παραπτώματος είτε το λευκό και άσπιλο της Νέας Αλήθειας.

Στο νέο κόσμο του «Hellbound» και των έξι επεισοδίων της πρώτης σεζόν, η ελεύθερη βούληση δεν παίζει και σπουδαίο ρόλο. Η επιβεβλημένη «ηθική» συμπεριφορά είναι μονόδρομος για όσους δεν θέλουν από τη μια στιγμή στην άλλη, με μαρτυρικό θάνατο, να βρεθούν στο αχανές και σκοτεινό επέκεινα και όλα αυτά στην αρένα μίας εφιαλτικής καθημερινότητας με συνεχείς θρησκευτικές «πραγματώσεις» που «μυρίζει» καυτή επίγεια κόλαση.

Τη σκηνοθεσία του «Hellbound» έχει κάνει ο Sang-ho Yeon, του  επιτυχημένου, «Train to Busan» και την παραγωγή  το Netflix και το Lezhin Studio. Η πρώτη σεζόν της νέας μεταφυσικής σειράς, «Hellbound», έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 19 Νοεμβρίου με έξι επεισόδια διαθέσιμα μέχρι στιγμής για streaming προβολή.

Ένα sci-fi, μετα-αποκαλυπτικό και μηδενιστικό θρίλερ με θέμα τις ανθρώπινες αδυναμίες που πνίγεται στον βούρκο της θρησκευτικής υστερίας και προσφέρει μπόλικη αγωνία, αρκετή δράση και υπερένταση τόση, όση θα μας κάνει να καταπιούμε όλον αυτόν τον ηθικοπλαστικό βόρβορο της Νέας Αλήθειας.

Στο μύλο της ηθικής της σειράς  «Hellbound»  στην οποία βασίζονται οι προφητείες και οι «πραγματώσεις», αλέθονται τα πάντα και οι άνδρες που έπεσαν σε κάποια ανομία και γυναίκες που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν κάποιο αμάρτημα, άρρωστοι και ανήμποροι άνθρωποι αλλά και νεογέννητα, που όση φαιά ουσία και να κατανάλωσαν οι κήνσορες  της Νέας Αλήθειας, δεν μπόρεσαν να βρουν λόγους να αιτιολογήσουν τον αφανισμό τους επαρκώς, ούτε στα μέλη τους.

Οι ήρωες μας κινούνται σε μια αχανή μεταφυσική μυθοπλασία με εσχατολογική χροιά στην οποία στριμώχνονται με άγριο και μανιχαϊστικό τρόπο, ο φόβος για το άγνωστο, η ελεύθερη βούληση και οι επιπτώσεις της, το πεπρωμένο, το δίκαιο και το άδικο, η τιμωρία και η αθώωση, η θνητότητα και η ηθική. Όλα αυτά χτυπημένα στο μπλέντερ του τρόμου και της αγωνίας και στην κάτω γωνιά των εντυπώσεων παραμονεύει το σπλάτερ με την κέτσαπ σε ετοιμότητα. 

Η δεύτερη σεζόν είναι σχεδόν σίγουρη, μετά την εκπληκτική επιτυχία της πρώτης, εξ άλλου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης το φινάλε του 6ου επεισοδίου. Μέχρι τότε να διάγετε βίον ενάρετο, αμόλυντο και συνετό, για να μην έχουμε τίποτα δυσάρεστες «πραγματώσεις», αλλά και να φροντίζετε να αποδεικνύεται την αθωότητά σας, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, γιατί ο Διαφωτισμός φαίνεται ότι πέρασε και δεν ακούμπησε τις ακτές του Ειρηνικού και την Κορεάτικη χερσόνησο.

 

  

 

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μία ακόμα τραγωδία με όπλα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συγκλονιστική τραγωδία στο Τέξας με τους 21 νεκρούς (19 μαθητές και 2 δασκάλες) κάνει τον γύρο του κόσμου και επαναφέρει το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Πίνακες, αναλύσεις, αριθμοί αντίστοιχων τραγωδιών και θυμάτων και πολλά άλλα, κατακλύζουν τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν εξέφρασε την απορία του γιατί τέτοιου είδους μαζικά εγκλήματα συμβαίνουν τόσο συχνά μόνο στην Αμερική. Η απάντηση ίσως να μην είναι τόσο απλή και μονοσήμαντη, όμως μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της είναι… τα όπλα. Στη χώρα όπου αντιστοιχούν 1,2 όπλα για κάθε κάτοικο, είναι προφανώς πιο εύκολο να υπάρξουν τέτοιου είδους μαζικές επιθέσεις.

Βέβαια, όπλα υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ακόμα και εκεί όπου η οπλοκατοχή δεν είναι νόμιμη και τόσο ευρεία – όπως στην Ελλάδα – υπάρχουν και κυκλοφορούν όπλα που προφανώς μπορούν να κάνουν κακό, προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για τέτοιου τύπου επιθέσεις κατά πλήθους ανθρώπων. Ωστόσο, εκτός του ότι η… ποσότητα (των κυκλοφορούντων όπλων) μετράει, μετράει και η αίσθηση που έχει ο πολίτης. Και για να το κάνουμε πιο απλό: Αλλιώς αισθάνεται ο τύπος που κουβαλάει ένα «σιδερικό» παράνομα και αλλιώς εκείνος που μπορεί πολύ απλά να μπαίνει σε ένα κατάστημα και απολύτως νόμιμα να αγοράζει μέχρι και… οπλοπολυβόλο.

Αυτή η μεγάλη διαφορά υπάρχει στις ΗΠΑ, όπου το λόμπι των όπλων είναι πολύ ισχυρό, τζιράρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και φυσικά, έχει ιδεολογική και πολιτική έκφραση. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των όπλων, η δυνατότητα κατοχής ενός όπλου αποτελεί έκφραση της ελευθερίας του πολίτη. Μίας «ελευθερίας» όμως που αρκετά εύκολα μετατρέπεται σε ελευθεριότητα και που συχνά – πυκνά γίνεται όλεθρος και οδύνη.

Η Αμερική είναι μία χώρα πολλών ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, το λαμπερό σόου και το τέλειο μάρκετινγκ. Και από την άλλη πλευρά, η εμμονή σε δοξασίες και δεισιδαιμονίες, ο ρατσισμός, η δύναμη των όπλων…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΠΑΙΔΕΙΑ: Εδώ και τώρα αλλαγές!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ήμουνα νιός και γέρασα και τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης είναι πάντα το ίδιο καυτά- μην σας πω πως χειροτερεύουν κιόλας. Βέβαια ο χρόνος και οι αλλαγές στο στάτους της κοινωνικής μας ζωής προσθέτουν διάφορες μεταβλητές. Μία είναι όμως η ακλόνητη σταθερά: Ο διακαής πόθος των γονιών, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε δεξιοί είτε κεντρώοι είτε αριστεροί, τα παιδιά τους να σπουδάσουν για να έχουν τα περισσότερα δυνατά εφόδια για μία καλή ζωή.

Μία άλλη επίσης σταθερά, μία αναλλοίωτη παράμετρος είναι η ανισότητα ευκαιριών στον χώρο της εκπαίδευσης. Πάντα  υπάρχουν κάποια προνομιούχα παιδιά τα οποία στην “κούρσα”  της μάθησης ξεκινούν από ευνοΪκότερη θέση. Πηγαίνουν  σε καλύτερα σχολεία (κατά κανόνα ιδιωτικού δικαίου) απολαμβάνοντας πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και ένα μπουκέτο από έξτρα εσω/εξωσχολικές δραστηριότητες . Αυτό οφείλεται στο ότι οι οικογένειες τους έχουν δυνατή οικονομική επιφάνεια και τα παιδιά αυτά απολαμβάνουν την  δυνατότητα  μιάς ποιοτικότερης εκπαίδευσης και επαφής με ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών αγαθών, ευκαιριών και γνωριμιών. Βέβαια πολλά από αυτά τα παιδιά δεν τα καταφέρνουν και παρ’ ότι ξεκινούν από πλεονεκτικότερη θέση, δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό. Λυγίζουν στο χρόνο είτε γιατί δεν έχουν τις ικανότητες και τα προσόντα είτε γιατί δεν έχουν το κίνητρο να συντηρήσουν ακόμα και τα κεκτημένα.

Από την άλλη πλευρά η ζωή ήταν και είναι γεμάτη με παραδείγματα χιλιάδων νέων παιδιών από φτωχές, αγροτικές οικογένειες, από λαϊκές συνοικίες που μπόρεσαν και υπερέβησαν τα όρια που τους εθεταν οι κοινωνικές συντεταγμένες. Όπλο τους η θέληση γιά πρόοδο και κοινωνική ανέλιξη  και η σκληρή δουλειά. Δυνατό όπλο αυτό δίνει την ώθηση που απαιτείται για να επιτύχει ο νέος την άνοδο σε ανώτερες βαθμίδες κοινωνικής καταξίωσης.

Το συμπέρασμα είναι πως αν και, δυστυχώς, όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίσα,   και πως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με όλα τα πολιτεύματα οι ανισότητες ζούν και βασιλεύουν, η Παιδεία ήταν και παραμένει το απόλυτο όχημα για  την κοινωνική κινητικότητα. Για δε τα παιδιά από φτωχές οικογένειες οι καλές επιδόσεις στην Μέση και την Ανώτατη εκπαίδευση αποτελούν τα  εφαλτήρια κοινωνικής ανόδου. Οπως συνήθιζε να λέει και η αείμνηστη μητέρα μας Ευτυχία; “Χωρίς μορφωμένους ανθρώπους δεν γίνεται να προοδεύσει η κοινωνία”.

Δυστυχώς, εδώ και κάποιες δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής αντίφασης. Η Αριστερά που υποτίθεται πως είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών προς το καλύτερο, που υποστηρίζει ότι αγωνίζεται να κλείσει η ψαλίδα  των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελληνική Αριστερά  κάνει τα πάντα για να υποβαθμίσει την μέση και την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι πάντα απέναντι στις όποιες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας έχουν σαν στόχο την αλλαγή προς το καλύτερο (βλ συγχωνεύσεις σχολών, λιγότεροι εισακτέοι, επιμόρφωση των καθηγητών, απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων, απαλλαγή των Ιδρυμάτων από τους αιώνιους φοιτητές και τους τραμπούκους κα). Και ενώ ομνύει στην Δημόσια δωρεάν Παιδεία και πολεμά με φανατισμό μεσαιωνικού ιεροκήρυκα την ιδιωτική εκπαίδευση, ταυτόχρονα προσφέρει άσυλο σε αναρχο-καταληψίες και όσους καταστρέφουν τα σχολεία, τις σχολές και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Νομίζω πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνονται πλέον πως η δημόσια παιδεία χρειάζεται ένα δυνατό service για να υπάρξει μία καλύτερη επόμενη μέρα. Η επανεκκίνηση είναι αναγκαία όσο ποτέ. Και οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Το πρώτο βήμα έγινε-Της Ολυμπίας Λόη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε το 3ο Συνέδριο, καθώς από τη μια η νέα γενιά έδωσε ηχηρό παρών και από την άλλη ένα ισχυρό επιστημονικό προσωπικό έθεσε τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί το μέλλον της παράταξης.

Αυτό όμως που κυρίαρχα δείχνει την δυναμική του Κινήματος είναι οι προτάσεις και λύσεις που καταθέτει ανοικτά στην κοινωνία, με ορθό και ουσιαστικά προοδευτικό λόγο. Μια νέα 3η Σεπτέμβρη που αγκαλιάζει την κοινωνία και δημιουργεί μαζί με αυτή την σοσιαλδημοκρατία του μέλλοντός μας.

Όπως τόνισε και ο Πρόσεδρος Νίκος Ανδρουλάκης «όλοι εμείς ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Στις θεματικές συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου και είχα την χαρά να συμμετέχω, τέθηκαν πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως:

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το εργαλείο που εμείς οι σοσιαλδημοκράτες θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα παίξει το ρόλο που έχει: δηλαδή την επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, και την δίκαιη μετάβαση. Η επιτυχία του συγκεκριμένου Ταμείου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ο ρόλος της παρέμβασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι πόροι πραγματικά θα πάνε εκεί που θα έχουν το σημαντικότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

 Η κοινωνική κατοικία, που η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας, θα δώσει νέα ώθηση στην έννοια του κοινωνικού κράτους με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους νέους και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

 Η γενιά του Brain Drain που φεύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέφει γιατί δεν υπάρχουν το κίνητρα για να εργαστεί και να ζήσει με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, πλήρωσε και πληρώνει τις πολλαπλές κρίσεις, αφήνοντας μια χώρα σε ένδεια από επιστημονικό προσωπικό.

 Η ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες αλλά και η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας digital society που ενισχύει την συμμετοχική δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και μας κάνει όλους συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ελπίδα ήρθε και είναι στα χέρια όλων μας να την μετουσιώσουμε σε πράξη. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αλλαγή θα είναι δυναμική.

Δεν απονέμεται, κερδίζεται. Με προσπάθεια, αδιάκοπο αγώνα και την κοινωνία στο προσκήνιο καθιστώντας τον ενεργό πολίτη ξανά πρωταγωνιστή.

Το πρώτο βήμα έγινε…

 

* Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα