Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εκτός «Όμικρον» (ακόμη) η Δυτική Ελλάδα-Αρνητικά τα ύποπτα δείγματα, θέμα χρόνου να επικρατήσει η παραλλαγή

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας η παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» που φέρει πλέον των 50 μεταλλάξεων.

Η παραλλαγή εγείρει πρόσθετη ανησυχία στους επιστήμονες που διεξαγάγουν διεπιστημονική μελέτη για το κατά πόσον η συγκεκριμένη παραλλαγή θα συμβάλλει στην περαιτέρω όξυνση της πανδημίας, ώστε να δημιουργήσει το 5ο πανδημικό κύμα. Με δεδομένο το γεγονός ότι εστάλησαν από το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών ύποπτα δείγματα της «Ο» από την Δ. Ελλάδα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) προς ανίχνευση, η «Γ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Καθηγητή Μοριακής Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης Δημήτρη Θάνο, με ερώτημα αν στην ανίχνευση των ύποπτων δειγμάτων ανευρέθηκαν θετικά στην «Όμικρον».

Δημήτρης Θάνος: «Θέμα χρόνου η επικράτηση της «Ό». Μεταδοτικότερη 6 φορές»

«Το ζήτημα δεν είναι αν ανευρέθηκαν ή δεν ανευρέθηκαν σε χρόνο παρόντα, δείγματα θετικά στην «Ο» και δεν νομίζω ότι ανιχνεύσαμε θετικά για την περιοχή. Η καθ΄ ύλην αρμόδια να απαντήσει είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας -Αιμοδοσίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μουζάκη. Το ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι έξι φορές μεταδοτικότερη της «Δ» που εμφανίστηκε τον Απρίλιο έκανε δύο μήνες να επικρατήσει αλλά το κόστος της το βιώνουμε τραγικά», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει, ότι κάποιες εκ των μεταλλάξεων της «Ο» διαφεύγουν της ανοσίας «Υπάρχει μικρότερη αντίδραση των αντισωμάτων στην «Ο» και δεν εξουδετερώνεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι ότι πλήττονται Οργανισμοί με προβλήματα στο Ανοσοποιητικό ».Επίσης τονίζει, τα μόνα όπλα είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα. « Η μάσκα και οι αποστάσεις θα σώσουν απ’ αυτή την υπερμεταδοτική παραλλαγή του ιού που το μόνο θετικό είναι ότι τα έως τώρα δεδομένα μιλούν για ηπιότερη νόσηση», καταλήγει.

Αθανασία Μουζάκη: «Ευτυχώς δεν έχουμε
ακόμα «Ο». Σωτηρία εμβολιασμός/μέτρα»

Ικανοποιημένη στο έλασσον δηλώνει η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας -Αιμοδοσίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μουζάκη, επισημαίνοντας «Ευτυχώς προς το παρόν δεν ανιχνεύτηκαν θετικά στην «Όμικρον» τα απεσταλθέντα ύποπτα δείγματα. Το συγκεκριμένο γεγονός, δεν απομειώνει στο ελάχιστο τον υφιστάμενο κίνδυνο και είναι θέμα χρόνου το πότε η «Όμικρον» θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα όταν είναι υπερμεταδοτική και αυτό σημαίνει ότι θα πλήξει και τον ευάλωτο πληθυσμό με ότι αυτό συνεπάγεται».
Ως το μόνο όπλο διαχείρισης της νέας επιθετικής στην μεταδοτικότητά της παραλλαγής, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Μουζάκη είναι η άμεση ενίσχυση με την 3η δόση το ταχύτερο δυνατόν και ο άμεσος εμβολιασμός του ανεμβολίαστου πληθυσμού. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος που να συγχωρεί ολιγωρία. Βρισκόμαστε στο και πέντε».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement