Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δώρο ζωής για 40χρονο ασθενή-Ανοίγει μια νέα σελίδα για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΠΓΝΠ

Published

on

Χρονιά- σταθμός για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών θα είναι η φετινή καθώς έχει δρομολογηθεί η εκ νέου δραστηριοποίηση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού.

Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από αποβιώσαντα δότη για το 2022 έγινε την περασμένη Δευτέρα στο ΠΓΝΠ σε 40χρονο ασθενή και ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη τον προσεχή Φεβρουάριο.
Πρόκειται για μια σαφή στόχευση για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο πλέον έχει προσθέσει στο δυναμικό του και τον επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής- Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων Νικόλαο Καρύδη.

Ο κ. Καρύδης, ο οποίος ήταν διευθυντής χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο Guy’ s Hospital του Λονδίνου στην Αγγλία, πλέον έχει ενταχθεί στην ομάδα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Πάτρας και πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα την πρώτη μεταμόσχευση για το 2022 σε 40χρονο ασθενή με επιτυχία.

Στην μεταμοσχευτική διαδικασία συμμετείχαν, επίσης, οι ιατροί του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου με Διευθυντή τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας Δημήτριο Γούμενο Δημήτριο, η ιατρική ομάδα της Χειρουργικής κλινικής με Διευθυντή τον καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μαρούλη, καθώς επίσης η ομάδα αναισθησιολόγων του ΠΓΝΠ.

Δότης ήταν ασθενής ηλικίας 54 ετών, ο οποίος κατέληξε μετά από μόνιμη εγκεφαλική βλάβη (εγκεφαλικός θάνατος), ο οποίος προσέφερε το πολυτιμότερο δώρο.
Λήπτης είναι ένας 40χρονος, ασθενής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ. Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», ο οποίος είχε ενταχθεί στην λίστα των αναμενόντων μεταμόσχευσης νεφρού ασθενών του Νεφρολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Π., σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί πολύ την οικογένεια του εκλιπόντος η οποία υπερβαίνοντας τον πόνο, αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του δικού της ανθρώπου σε πάσχοντες συνανθρώπους μας. Επιπλέον, ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν».

Δ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ: «ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ»

«Έχουμε αποφασίσει να δραστηριοποιήσουμε τις μεταμοσχεύσεις τόσο από αποβιώσαντες όσο και από ζώντες δότες. Ήδη, έχει προγραμματιστεί η πρώτη μεταμόσχευση από την μητέρα στο παιδί της και θα προχωρήσουμε ενισχύοντας αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είχε ανασταλεί τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε δυναμικά σε αυτόν τον τομέα. Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάτρας έχει προοπτικές», επισημαίνει ο κ. Γούμενος.

Και προσθέτει: «Είμαστε ήδη σε συζητήσεις τόσο με τον κ. Μαρούλη, ο οποίος αναλαμβάνοντας διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ έθεσε ως πρωταρχικό μέλημα την παρουσία ενός εξειδικευμένου γιατρού μεταμοσχεύσεων, όσο και με τον κ. Καρύδη προκειμένου να κάνουμε ένα ακόμα βήμα σε ταυτόχρονες μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος σε διαβητικούς ασθενείς.

Κοινός μας στόχος και πρόθεση είναι να αναπτυχθεί όσο περισσότερο γίνεται το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα στην περιοχή μας καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν χρόνια το πολυπόθητο μόσχευμα για να λυτρωθούν», προσθέτει ο κ. Γούμενος, υπογραμμίζοντας πως το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάτρας έχει στο ενεργητικό του 280 μεταμοσχεύσεις νεφρού από αποβιώσαντες και ζώντες δότες.

«Η ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»

Ο κ. Γούμενος υπογραμμίζει πως υπάρχει μέλλον στην νεφρολογία στην περιοχή μας, με δυνατότητες για εξωστρέφεια. «Θεωρώ ότι η χώρα μας και η Δυτική Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε υποδομές. Υπάρχουν δυνατότητες για τους ασθενείς, από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους και παράλληλα να δέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από τα Κέντρα που διαθέτουμε.

Προσωπική μου πρόθεση είναι να δοθεί ώθηση στην Δυτική Ελλάδα, η οποία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σ’ αυτόν τον τομέα. Εξάλλου, σύντομα σ’ ένα τρίμηνο θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μια υπερσύγχρονη και με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης στο Ακταίο Ρίου, η οποία θα είναι σε επιστημονική διασύνδεση με την Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, γεγονός που θα προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement