Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρόσκληση για τις «Έξυπνες Πόλεις» Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου και από την Πάτρα η υποβολή προτάσεων

Published

on

Δημοσιεύθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις», συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Αφορά 16 μεγάλους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τον Δήμο Τρικκαίων, ως πρότυπο «Έξυπνου Δήμου».
Οι Δήμοι καλούνται να υποβάλλουν στρατηγικό πλάνο για την μετατροπή τους σε «έξυπνες πόλεις», σύμφωνα με τον οδηγό υποβολής, όπου συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύ πλέγμα «έξυπνων» δράσεων ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε Δήμου σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας όπως: κινητικότητα, ασφάλεια, υγεία, ενέργεια, πολιτική προστασία και περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων – υδάτινων πόρων, οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, συμμετοχικότητα και συνδεσιμότητα.
Οι 17 Δήμοι, που καλούνται να υποβάλλουν έως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 στρατηγικό πλάνο έξυπνης πόλης για το πρώτο στάδιο αξιολόγησης, είναι:
Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.
Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Ως έξυπνη πόλη, ένας Δήμος θα εξελιχθεί σε τόπο όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.
Μια έξυπνη πόλη επιδιώκει, πέρα από τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Μια έξυπνη πόλη επιδιώκει καλύτερες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων της αστικής λειτουργίας, όπως: μετακίνηση, ύδρευση, φωτισμός, απορρίμματα. Επίσης, μια έξυπνη πόλη στοχεύει σε μια πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και στην κάλυψη των αναγκών ενός γηράσκοντα πληθυσμού.
Το συγκεκριμένο έργο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της θετικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, στη λογική ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου.
Επιμέρους στόχοι του έργου, σε επίπεδο Δήμου, είναι:
-η ενίσχυση της βιώσιμης, αστικής κινητικότητας, με τεχνολογικά μέσα.
-η ενίσχυση της φυσικής ασφάλειας του κοινού, με τεχνολογικά μέσα.
-η ενίσχυση των δημιουργικών βιομηχανιών, με τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου.
-η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ως αποτέλεσμα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων
-η παρακολούθηση των παραμέτρων ποιότητας του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας και της συγκέντρωσης αστικών απορριμμάτων, μέσα στον αστικό ιστό.
-η συλλογή και διάθεση δεδομένων και η διαλειτουργικότητα με ανοιχτές πλατφόρμες δεδομένων του ελληνικού δημοσίου.

ΕΝΘΕΤΟ
Ανάμεσα στις πόλεις που καλούνται να υποβάλλουν το σχέδιο τους είναι και η Πάτρα.
Προ ημερών ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Νίκος Ασπάραγκαθος είχε δηλώσει στη «Γ» ότι
«ο σχεδιασμός βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσή του, έχει ακολουθηθεί η όλη διαδικασία και ελπίζουμε να έχει η Πάτρα αυτή την καθοριστικής σημασίας ευκαιρία».

Ροή ειδήσεων

Advertisement