Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο αφελληνισμός των ομάδων!

Published

on

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Σουγλέρης

ΜΗΠΩΣ -γράφω μήπως- έφθασε η ώρα η Πολιτεία να βάλει σε τάξη το πρόβλημα της συμμετοχής ξένων παικτών σε όλα τα αθλήματα; Από τις μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες μέχρι και τη Γ’ Εθνική κατηγορία στο ποδόσφαιρο σχεδόν όλες οι ομάδες σε όλους τους ομίλους έχουν αλλοδαπούς παίκτες αμφιβόλου αξίας και ποιότητας.

Από αυτή την κατάσταση δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι ομάδες της περιοχής (Παναχαϊκή, Διαγόρας, Παναιγιάλειος). Στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη. Καθώς οι αγώνες του πρωταθλήματος αυτού είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το μόνο που έχει ενδιαφέρον για τον πολύ κόσμο είναι το ποιος κατακτά τον τίτλο. Τα υπόλοιπα που συμβαίνουν δείχνουν να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις διοικήσεις των σωματείων, τους παίκτες, τους προπονητές, τους παράγοντες, τους συγγενείς τους και ελάχιστους φίλους-λάτρεις του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Αλλά, δυστυχώς, αυτό που στ’ αλήθεια συμβαίνει εδώ είναι ο σταδιακός πλήρης αφελληνισμός των ερασιτεχνικών ομάδων. Ο σχολαστικός παρατηρητής θα δει πως συμμετοχή στα παιχνίδια έχουν κατά κύριο λόγο οι ξένοι παίκτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αμφιβόλου ποιότητας. Ενώ οι Έλληνες συνάδελφοί τους, πολλές φορές κλάσεις ανώτεροι, απλά “ξεσκονίζουν” τους πάγκους ως αναπληρωματικοί. Οι ξένοι αθλητές βλέπετε χαίρουν στήριξης από τις διοικήσεις των σωματείων και από τους προπονητές αφού αυτοί είναι που τούς επέλεξαν -για τους δικούς τους λόγους. Έτσι καταλήγουμε με τις γνωστές “Λεγεώνες των ξένων” και το ποδόσφαιρο που παίζεται είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
Το πρόβλημα είναι ίσως εντονότερο στα μεγάλα πρωταθλήματα αφού οι περισσότερες ομάδες έχουν στα ρόστερ τους και στο αρχικό αγωνιστικό σχήμα ακόμα και δέκα ξένους παίκτες. Αυτή είναι μία προσβλητική κατάσταση για τους Έλληνες αθλητές και πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει. Η Πολιτεία σε συνεργασία με τις ΕΠΟ, ΕΣΑΚΕ, ΚΟΕ (Πόλο), ΕΟΠΕ (Βόλεϊ) και άλλες ομοσπονδίες πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα. Σε μια καλή περίοδο που ο Ελληνικός Αθλητισμός ψάχνει να βρει τον “βηματισμό” του, οι ομάδες όλων των αθλημάτων απλά δεν γίνεται να επιλέγουν να παίζουν με ξένους παίκτες αμφιβόλου ποιότητας. Θα πρέπει να μπει ένα όριο π.χ. έως 4 παίκτες και αυτοί να είναι επιλεγμένοι με αυστηρά κριτήρια και να είναι καλύτεροι από τους Έλληνες συμπαίκτες τους ώστε να βοηθούν στην ποιοτική αναβάθμιση των αθλημάτων.
Πολλές ομάδες σε πολλά σπορ έχουν γερές και σωστές υποδομές και Ακαδημίες και παράγουν αξιόλογους έως και σπουδαίους αθλητές. Είναι καιρός να τους δώσουμε την ευκαιρία να αγωνίζονται ανελλιπώς. Είναι καιρός να στηρίξουμε τους Έλληνες αθλητές. Είναι καιρός τα σωματειακά συμφέροντα να μην προτάσσονται εκείνων των Εθνικών ομάδων. Αλλιώς κάποια αθλήματα δεν θα δουν ποτέ “Θεού πρόσωπο”.
Εκτιμώ πως το πρόβλημα το αντιλαμβάνονται οι πάντες και όλοι μαζί επιβάλλεται να το επιλύσουν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement