Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι (επόμενες) εκλογές δεν είναι για… τεχνοκράτες

Published

on

 

Αυτή τη φορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και μετεκλογικές εξελίξεις δεν έμειναν μόνο «εντός Ελλάδας». Απασχόλησαν δημοσίευμα του Euroactiv, το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις «ευλογίες» των Βρυξελλών.

Και μπορεί μεν το σενάριο να διαψεύστηκε από όλες τις πλευρές, όμως δεν είναι νέο… Σε κάθε περίπτωση που διαφαίνεται ένα ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης – όπως συμβαίνει και τώρα με την απλή αναλογική – υπάρχει πάντα και ένα σενάριο «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Ένα σενάριο όμως που ειδικά στους Έλληνες θυμίζει το πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν και ως εκ τούτου, δεν συνάδει με θετικές μνήμες.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχουν, εντός και εκτός χώρας, κάποιοι που πιστεύουν πως το 2022 μπορεί να γίνει 2011 και μία νέα «κυβέρνηση Παπαδήμου» να δίνει λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο που ίσως δημιουργηθεί. Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως, εμείς θα συμφωνήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα που στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», είπε: «Οι πρωθυπουργοί βγαίνουν από το λαό και οι Βρυξέλλες δεν είναι το σύγχρονο παλάτι».

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι σε μία εποχή όπου το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας μοιάζει με πολύ μικρό, το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν τα κόμματα σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Οι επόμενες εκλογές, ακόμα και αν γίνουν στο τέλος της τρέχουσας θητείας, μάλλον θα έχουν κάποια πολύ σοβαρά ερωτηματικά: Την πανδημία και την ακρίβεια, κυρίως. Και αυτά τα ερωτηματικά απαιτούν πολιτικές απαντήσεις. Οι τεχνοκράτες είναι καλοί για να εφαρμόζουν έναν σχεδιασμό, αλλά τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα είναι το «μείζον» απαιτούμενο στις κάλπες. Προτού φτάσουν εκεί οι Έλληνες θα θέλουν να ξέρουν πως θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια. Και αυτό, μόνο οι πολιτικοί μπορούν να τους το πουν.

Καλύτερα θα ήταν λοιπόν, να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πιο πίσω από το 2011, ακόμα και πριν την οικονομική κρίση. Να θυμηθούμε ότι οι εκλογές του 2004 κρίθηκαν εν πολλοίς πάνω στο ζήτημα της τότε ακρίβειας. Και ήταν τότε, μία εποχή «παχέων αγελάδων». Με την Ελλάδα να ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το χρήμα να ρέει. Πόσο μάλλον τώρα, λοιπόν…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement