Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι αναθέσεις και η απάντηση-Εργολήπτες κατά Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα αντιπλημμυρικά και οι θέσεις του Α. Φίλια

Published

on

Επιστολή διαμαρτυρίας για επιλεκτικές διαδικασίες σε αναθέσεις αντιπλημμυρικών έργων εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την οποία κοινοποίησε μάλιστα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, απέστειλε πρόσφατα η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ).

Στην επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη την οποία κοινοποιεί και στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Αθανάσιο Μαυρομάτη και η οποία βρίσκεται στη διάθεση της «Γ», η ΠΕΣΕΔΕ, επικαλείται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και την απευθείας διαπραγμάτευση με κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 32 του ν4412/2016), επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για δημόσιες συμβάσεις «στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, σε γεγονότα απρόβλεπτα».

«Η Περιφέρειά σας, αποφάσισε την δημοπράτηση συμβάσεων προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, επικαλούμενη την κατεπείγουσα ανάγκη για άμεσες αποκαταστάσεις των βλαβών που προκλήθηκαν από την θεομηνία και με δεδομένο ότι τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα παρουσιάζουν εκτεταμένες ζημιές λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ετών. Μέλη μας γνωστοποίησαν τις σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τις οποίες προκύπτει η επιλογή συγκεκριμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων και μάλιστα κατά τρόπο επαναλαμβανόμενο» αναφέρεται στην επιστολή.

«Είναι προκλητικό και ταυτόχρονα λυπηρό το γεγονός ότι, σε μία ευνομούμενη χώρα, οι Αναθέτουσες Αρχές να τηρούν επιλεκτικά την νομοθεσία, παραβιάζοντας τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Ομοσπονδία μας διαμαρτύρεται έντονα και θεωρεί απαραίτητη και επιτακτική την παρέμβασή σας, όπως επιτάσσει η χρηστή Διοίκηση» καταλήγει η επιστολή.

Επισημαίνοντας ότι για λόγους διαφάνειας και ίσης αντιμετώπισης «οι αναθέτουσες αρχές οφείλουν να αντιμετωπίζουν τους οικονομικούς φορείς ισότιμα και χωρίς διακρίσεις».

Φίλιας: Υπάρχουν επείγοντα έργα λόγω κλιματικής κρίσης
«Υπάρχουν κάποια έργα τα οποία με απόφαση της Επιτροπής, για λόγους κατεπείγοντος, τα οποία πράγματι μπήκαν με τη διαδικασία του συγκεκριμένου άρθρου (32/Παρ. ‘γ). Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αν πάμε σε δημοπράτηση, θα κάνουμε πολλούς μήνες ενώ με βάση τις επικρατούσες συνθήκες και την Κλιματική Κρίση, ορισμένες παρεμβάσεις έχουν τεθεί στα επείγοντα» απάντησε χθες μιλώντας στη «Γ» ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Δ.Ε. Ανδρέας Φίλιας.
Ειδικότερα όσον αφορά τις αιχμές για «επιλεκτικές αναθέσεις» ο κ. Φίλιας διευκρίνισε ότι «η επιλογή συγκεκριμένων τεχνικών εταιρειών προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαβούλευση έγινε με ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. οι οποίες διαθέτουν τα σχετικά μητρώα και έχουν την δυνατότητα να καλέσουν, ανά περίπτωση, εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία, εμπειρία με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε έργου αλλά και εγγύτητα γεωγραφικά, ώστε να παρέμβουν άμεσα».
«ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ»
Καταλήγοντας επεσήμανε: «Αιωρούμενες αιχμές και γενικότητες για επιλεκτικές ή απευθείας αναθέσεις σε έργα της ΠΔΕ, δεν μας αγγίζουν όπως και δεν μας φοβίζει και ο έλεγχος νομιμότητας σε κάθε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής».

Ροή ειδήσεων

Advertisement