Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής-Άνοιξε νέος κύκλος μεταμοσχεύσεων για το ΠΓΝΠ

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Η υπέρβαση της οδύνης του θανάτου προς χάριν μιας βαθιά ανθρώπινης πράξης αλληλεγγύης όπως η δωρεά οργάνων είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός.

Γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία σε μια εποχή διολίσθησης αξιών και το παράδειγμα των γονιών που δώρισαν τα όργανα του 2, 5 ετών αγοριού τους που «έφυγε» άδικα και αναπάντεχα ίσως αφυπνίσει τη συλλογική και ατομική συνείδηση.

«Το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν που συγκλόνισε όλους μας, ανέδειξε το μεγαλείο ψυχής που αναδύθηκε μέσα από το βαθύ πόνο των συντετριμμένων γονιών, που υπερέβησαν την απίστευτη οδύνη τους και προέβησαν σε μια πράξη υπέρτατης αλληλεγγύης και υψηλού ήθους.

Η γενναία αλτρουιστική απόφαση να χαρίσουν τα όργανα του μικρού Γιωργάκη που έφυγε τόσο αναπάντεχα τραγικά, αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς σε αυτό τον κόσμο των πολλαπλών κρίσεων και των απάνθρωπων πολεμικών συγκρούσεων, όπου η ζωή αποτελεί απλά ένα αριθμό στους θανόντες ή τους επιζήσαντες.

Παράλληλα συμβάλει ως πράξη προς μίμηση στη νέα εκκίνηση του μεταμοσχευτικού προγράμματος στο ΠΓΝΠ που μέσα σε ένα μήνα πραγματοποίησε με επιτυχία δυο μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες και θεωρώ ότι συμβάλλει σημαντικά ως πράξη, στον στόχο μας πρώτης προτεραιότητας, αυτόν της προτροπής στη δωρεά οργάνων από αποβιώσαντες δότες» δηλώνει ο Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας και ∆ιευθυντής του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου του ΠΓΝΠ ∆ημήτριος Γούμενος απαντώντας στα ερωτήματα της «Γ» για το πως σχολιάζει και τι σηματοδοτεί για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το γεγονός της δωρεάς οργάνων από τους τραγικούς γονείς του 2,5 ετών αγοριού που «έφυγε» απροσδόκητα.

«Είναι συγκλονιστικό» υπογραμμίζει ο Καθηγητής Γούμενος «ότι αυτοί οι γονείς ένοιωσαν ότι δωρίζοντας τα όργανα του γιού τους, χαρίζουν ζωή. Χαρίζουν ζωή σε ανθρώπους που ήταν καταδικασμένοι σε αναπηρία ή σε θάνατο. Το αγαπημένο τους πλάσμα «έφυγε» όμως ζουν τα μάτια του και ζουν τα ζωτικά του όργανα και αυτό είναι μια ανάσα παρηγοριάς. Υποκλίνομαι στην απόφασή τους».

Στο ερώτημα ποια η δυναμική του Μεταμοσχευτικού Κέντρου και αν είναι εφικτές «δύσκολες» μεταμοσχεύσεις επισημαίνει: «Η ομάδα που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις είναι εξαιρετική. Απόδειξη ότι σε ένα μήνα έγιναν δυο απόλυτα επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τώρα έχουμε έναν εξαιρετικά εκπαιδευμένο χειρουργό μεταμοσχεύσεων τον επικ. Καθηγητή Νίκο Καρύδη ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων και έχει τα προσόντα να επιχειρήσει και δύσκολες μεταμοσχεύσεις».

Ν. Καρύδης: «Ήρθα από την Αγγλία να προσφέρω, θα προχωρήσω και σε μεταμόσχευση παγκρέατος»

«Ήρθα από την Αγγλία για να καταθέσω στην πατρίδα μου και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και βέβαια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όση γνώση και εμπειρία συνέλεξα στο Νοσοκομείο Guy’ s Hospital του Λονδίνου ως διευθυντής χειρουργός μεταμοσχεύσεων», ήταν η εισαγωγική κατάθεση σκοπού του Επίκουρου Καθηγητή Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων, Νικόλαου Καρύδη.

Με αφορμή επιτυχημένες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις του και δη τις δυο εντός ενός μηνός μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζωντανό δότη και την συμμετοχή του στη λήψη των οργάνων από το άψυχο σώμα του λιλιπούτειου δότη ετών 2,5 γενναία δωρεά ζωής των γονιών του, η «Γ» υπέβαλε τα ακόλουθα ερωτήματα στον επικ. Καθηγητή: ποια η άποψή του για την παρούσα δυναμική, την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων στο ΠΓΝΠ και τους στόχους του Μεταμοσχευτικού Κέντρου καθώς και την κατάθεση της εμπειρίας του από το συγκλονιστικό περιστατικό του νήπιου -δότη Γιωργάκη.

«Μέλημα μας είναι προωθήσουμε την μεταμόσχευση νεφρού και από ζώντα δότη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ακίνδυνη μορφή επέμβασης που γίνεται λαπαροσκοπικά και χρειάζεται για τον δότη χρόνο νοσηλείας δυο -τριών ημερών.

Τόσο χρόνο νοσηλείας χρειάστηκαν οι δότες στις τελευταίες μεταμοσχεύσεις που πραγματοποίησα με τη συμμετοχή ομάδας γιατρών του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου με Διευθυντή τον καθηγητή Παθολογίας Νεφρολογίας Δημήτριο Γούμενο καθώς και από την ιατρική ομάδα της Χειρουργικής κλινικής με Διευθυντή τον καθηγητή Ιωάννη Μαρούλη στην οποία ανήκω ως επικεφαλής χειρουργικής ομάδας μεταμοσχεύσεων.

Η βαρύνουσα επισήμανση είναι ότι ο δότης θα δώσει ζωή σε ένα άνθρωπο που ζει βασανιστικά με αιμοκάθαρση και έχει αβέβαιο χρόνο ζωής. Κύριος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πείσουμε πως η δωρεά οργάνων δεν είναι μόνο πράξη σπουδαία, αλλά πραγματικά δώρο ζωής σε πολλούς συνανθρώπους που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνων κατά περίπτωση. Όσον αφορά τη δυναμική και την εξελικτική διαδικασία των μεταμοσχεύσεων πιστεύω ότι έχει εξαιρετική προοπτική. Όσες μεταμοσχεύσεις πραγματώθηκαν ήταν επιτυχείς και από ζώντα και από αποβιώσαντα δότη.

Προσωπικά εντρυφήσει στην μεταμόσχευση παγκρέατος και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, οπότε όταν εγκριθεί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και μεταμόσχευση ενός ζωτικού οργάνου όπως το πάγκρεας που αν πληγεί ο ασθενής έχει ελάχιστο χρόνο ζωής και μόνο η μεταμόσχευση παρέχει ελπίδα σωτηρίας».

«Συμμετείχα στη λήψη των οργάνων με ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων»

«Στη λήψη οργάνων του άτυχου Γιωργάκη συμμετείχα με ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσωπικά αφαίρεσα τους νεφρούς οι οποίοι παραχωρήθηκαν σε λήπτες από την χώρα μας και μεταφέρθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από ότι ξέρω τα υπόλοιπα όργανα διατέθηκαν σε λήπτες του εξωτερικού. Στην διαδικασία μετείχε από ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο επικ. Καθηγητής παιδοχειρουργικής Ξενοφών Σινωπίδης».
Τέλος ο κ. Καρύδης επεσήμανε ότι θεωρεί χρέος μου να τονίσει την εξέχουσα πράξη υπέρτατης ανθρωπιάς και γενναιότητας των γονέων του άτυχου Γιωργάκη που δώρισαν τα όργανά του υπερνικώντας την κατεδαφιστική θλίψη τους για την απώλεια του. Ο ίδιος τόνισε επίσης τη σημαντικότητα του έργου του Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ, εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη «ο οποίος δεν προσφέρει μόνον εξαιρετικό επιστημονικό έργο αλλά και έργο ψυχής στην ΜΕΘ Παίδων αλλά παράλληλα βοηθάει ουσιαστικά την υπόθεση των μεταμοσχεύσεων.

Γ. Μαρούλης: «Ανοίγονται νέοι ορίζοντες»
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, καθηγητής Ιωάννης Μαρούλης δηλώνει: «Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων γεγονός που διαφοροποιεί το ΠΓΝΠ από αλλά τριτοβάθμια Νοσοκομεία της χώρας. Η χειρουργική των μεταμοσχεύσεων προάγει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και ανοίγει τους ορίζοντες στις νέες χειρουργικές τεχνικές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement