Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στη «μάχη» για μία θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας ή σε άλλες σχολές 3.057 μαθητές από την Αχαΐα

Published

on

Της Μαρίας Ορφανού

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και η αγωνία των υποψηφίων χτυπάει «κόκκινο».

Η αυλαία των εξετάσεων ανοίγει αύριο Πέμπτη με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά και των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται μεθαύριο Παρασκευή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Στη «μάχη» των εξετάσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης θα ριχτούν συνολικά 3.057 υποψήφιοι από την Αχαΐα, 2.030 από την Αιτωλοακαρνανία και 1.169 από την Ηλεία. Συγκεκριμένα, από την Αχαΐα θα συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2.302 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ, 595 από τα ΕΠΑΛ και 160 θα εξεταστούν προφορικά, ενώ σε δύο εξεταστικά κέντρα της Πάτρας θα εξεταστούν προφορικά ακόμη 48 υποψήφιοι απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά.

Κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

«Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν κι εφέτος με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού, δηλαδή, με ενάμιση μέτρο αποστάσεις και χρήση μάσκας τόσο από τους υποψήφιους, όσο και για τους επιβλέποντες εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων. Φέτος, όπως έχει ανακοινωθεί, στόχος του υπουργείου, είναι τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2022 να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του α’ δεκαημέρου του Αυγούστου, ώστε μαθητές και γονείς να έχουν τον κατάλληλο χρόνο να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία και να θυμούνται πως μπορεί οι εξετάσεις να είναι ένας σημαντικός σταθμός για την μετέπειτα διαδρομή τους στην εκπαίδευση, δεν είναι όμως ο τελευταίος, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στη διαδικασία με άγχος, αλλά να κάνουν την προσπάθειά τους βάσει και της προετοιμασίας τους και να μην απογοητευτούν», τόνισε στη «Γ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, Κώστας Γιαννόπουλος.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Θυμίζουμε ότι οι πανελλήνιες για τους υποψήφιους των ΓΕΛ ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου, ενώ για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων στις 17 Ιουνίου. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ. Τέλος το πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων ξεκινά στις 18 Ιουνίου.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ

Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δηλαδή μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να υπολογίζεται για πρώτη φόρα. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πιο δύσκολες και μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

Αναλυτικά, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος, ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, διευκρινίζει το υπουργείο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement