Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Δεν ξεκινήσαμε καλά…

Published

on

 

Ήταν μόλις στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου που στη τελευταία σελίδα η «Γ» έγραφε σε σχόλιό της ότι οι σχεδιασμοί πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών που έχουν γίνει για φέτος, τελικά θα κριθούν μόνο εκ του αποτελέσματος. Διότι στη θεωρία είναι πάντα όλα καλώς καμωμένα. Στην πράξη, όμως;

Και για να είμαστε ειλικρινείς, η «πράξη» δεν ξεκίνησε καθόλου καλά (και) φέτος. Η πρώτη σοβαρή και δύσκολη πυρκαγιά της φετινής θερινής περιόδου στα ορεινά της νότιας Αττικής έχει ήδη αφήσει πολλές σημαντικές πληγές. Και μοιάζει απολύτως λογικό, ο καθένας να σκέφτεται ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι μία επανάληψη του περσινού και κάθε φορά που οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με ισχυρούς ανέμους θα… τρέμει το φυλλοκάρδι μας, ποια περιοχή της χώρας μπορεί να πέσει θύμα της πύρινης λαίλαπας.

Για τον μέσο πολίτη δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το «που» και το «πως» ξεκίνησε κάθε πυρκαγιά. Ούτε για ποιους λόγους δεν μπόρεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να την προλάβουν. Για τον μέσο πολίτη μετράει μόνο το αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό, τα βίντεο και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου με σπίτια να έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, δείχνουν ότι… αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Γράψαμε και το περασμένο καλοκαίρι, πολλές φορές, για όλα τα στραβά κι ανάποδα που υπάρχουν στον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια, όπως και για την ανάγκη να αλλάξει ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο χτίζουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, σεβόμενοι επιτέλους την ίδια τη φύση. Πέραν τούτου όμως, είναι απολύτως αναγκαία και μία ριζική αλλαγή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Θλιβόμαστε βαθύτατα για όσα βίωσαν χιλιάδες πολίτες στα υψώματα της Γλυφάδας και της Βούλας. Και ειλικρινά ευχόμαστε να μην βιώσουν αντίστοιχα περιστατικά και άλλοι συμπατριώτες μας, φέτος. Ας ελπίσουμε αυτό το πρώτο «τεστ» να ήταν ένα… μάθημα για τους αρμόδιους…

Ροή ειδήσεων

Advertisement