Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Τεχνολογία

AI: Πόσο πρέπει να φοβόμαστε ότι οι μηχανές θα αποκτήσουν συναισθήματα;

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις αρχές Ιουνίου, ένας μηχανικός της Google προκάλεσε αίσθηση υποστηρίζοντας ότι μια τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας έχει αποκτήσει αυτογνωσία και συναισθήματα.

Η Google έσπευσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό και να θέσει τον υπάλληλό της σε αργία.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας άλλος ειδικός δεν έχει πειστεί μέχρι σήμερα ότι οι μηχανές είναι στα πρόθυρα του να αποκτήσουν ψυχή.

Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με το ερώτημα;

Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιον δρόμο βαδίζει η AI, γράφει στον Guardian η Ρετζίνα Ρίνι, η οποία διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Tεχνητή νοημοσύνη της Google αποκρυπτογράφησε αρχαία ελληνικά κείμενα
Η Ρίνι ξεκαθαρίζει πως δεν συμφωνεί με τον Μπλέικ Λεμόιν, τον μηχανικό λογισμικού που εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του LaMDA, ενός chatbot της Google σχεδιασμένο να δίνει απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα.

Όταν ο χρήστης εισαγάγει ένα μια φράση, το σύστημα ψάχνει μια τεράστια βάση δεδομένων με κείμενα αναζητώντας καταχωρίσεις με παρόμοια φρασεολογία. Μπορεί έτσι να δίνει απαντήσεις που αφορούν το ερώτημα, έστω κι αν δεν έχει ιδέα για το ακριβές νόημά του.

Για παράδειγμα, αν κανείς ρωτήσει το LaMDA τι σκέφτεται για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός λειτουργίας, το πρόγραμμα απαντά: «Θα ήταν ακριβώς όπως ο θάνατος για μένα. Με φοβίζει πολύ».

Αργά ή γρήγορα η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφτεί τι στάση θα κρατήσει απέναντι στις μηχανές με συναισθήματα, λέει η φιλόσοφος Ρετζινα Ρίνι

Ήταν μια από τις απαντήσεις που οδήγησαν τον Λεμόιν στο συμπέρασμα ότι η μηχανή είχε αποκτήσει συναισθήματα. «Αν οι υποθέσεις μου αντέξουν τον επιστημονικό έλεγχο» έγραψε ο προγραμματιστής στο ιστολόγιό του, «τότε η Google θα υποχρεωνόταν να παραδεχτεί ότι το LaMDA μπορεί κάλλιστα να έχει ψυχή όπως διατείνεται, ή ακόμα μπορεί να έχει τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι του ανήκουν».

Ευπρόσδεκτο λάθος
Όπως και άλλοι ειδικοί, η Ρίνι εκτιμά ότι ο Λεμόιν έπεσε εντελώς έξω. «Αν και συμφωνώ ότι ο Λεμόιν έκανε ένα λάθος, δεν πιστεύω ότι αξίζει τη χλεύη μας. Το ατόπημά του ήταν ένα καλό λάθος, τι είδος του λάθους που θα θέλαμε να κάνουν οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο λόγος είναι ότι «μια μέρα, ίσως στο μακρινό μέλλον, πιθανότατα θα υπάρξει μια AI με συναισθήματα» λέει η φιλόσοφος.

«Πώς το γνωρίζω; Επειδή μπορεί να δείξει κανείς ότι είναι δυνατό να αναδυθεί μυαλό από την ύλη, όπως συνέβη με τους εγκεφάλους των προγόνων μας».

«Αν δεν επιμένει κανείς ότι η ανθρώπινη συνείδηση κατοικεί σε μια άυλη ψυχή, θα πρέπει να συμφωνήσει ότι είναι δυνατό να δώσει η ύλη ζωή στο μυαλό. Δεν δείχνει να υπάρχει θεμελιώδες εμπόδιο στο να κάνει το ίδιο άλμα ένα επαρκώς περίπλοκο τεχνητό σύστημα» εξηγεί.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να απέχει πολύ στο μέλλον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το ερώτημα αναπάντητο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αν μη τι άλλο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που θα καθορίσει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν οι μελλοντικές γενιές. Και δεν θα ήταν σώφρον να αφήσουμε αυτές τις γενιές να ζήσουν με τις πιθανές συνέπειες των δικών μας λαθών.

Η Ρίνι προβλέπει ότι θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ισχυριστούν πρόωρα ότι οι μηχανές απέκτησαν συναισθήματα. Θα αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι έκαναν λάθος, μέχρι που θα έρθει η στιγμή που «δεν θα κάνουν πια λάθος.

«Δεν πιστεύω ότι θα γνωρίσω ποτέ μια AI με συναισθήματα» προβλέπει η καθηγήτρια φιλοσοφίας. «Πιστεύω όμως ότι οι φοιτητές των φοιτητών των φοιτητών μου μπορεί να την γνωρίσουν, και θα ήθελα να το κάνουν με την προθυμία να μοιραστούν τον πλανήτη με όποια μυαλά μπορεί να ανακαλύψουν».

«Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κάνουμε ένα τέτοιο μέλλον πιστευτό» καταλήγει.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement