Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Κινδυνεύει ο «μαύρος χρυσός» της Δυτικής Ελλάδας;-Παραγωγοί και εξαγωγείς φράουλας δηλώνουν τον προβληματισμό τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εξαγωγές φράουλας καταγράφουν ρεκόρ καθώς, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, ανήλθαν σε 70.352 τόνους έναντι 65.054 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,1% με την τιμή να ακολουθεί όμως φθίνουσα πορεία από τις αρχές του 2022, γεγονός που προβληματίζει σε σχέση με την νέα παραγωγή για την περίοδο 2022-‘23.

Μεγάλες αγορές τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Δυτική Ευρώπη φαίνεται να περιορίζουν τη ζήτηση πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Με εξαίρεση την πρώιμη παραγωγή η οποία, και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος, παρουσιάζει ζήτηση λόγω καλοκαιριού, ο επόμενος χειμώνας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φράουλα η οποία σήκωσε τιμή στα 3 ευρώ / κιλό για το χειμώνα 2021-’22, μετά βίας κρατήθηκε στο 1,5 ευρώ / κιλό τον περασμένο Ιούνιο ενώ για «βουτιά» της ζήτησης στο μισό, λόγω της ακρίβειας, κάνουν λόγο οι έμποροι – εξαγωγείς της περιοχής.

«Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο η τιμή του προϊόντος μετά βίας κρατήθηκε στο 1 ευρώ/κιλό. Αν εξαιρέσουμε το χειμώνα 2021-2022 κατά τον οποίο λόγω της μειωμένης παραγωγής και της υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό, η τιμή του προϊόντος από την άνοιξη πήρε την κατιούσα.

Παρατηρείται μια μείωση 50% στις νέες παραγγελίες. Η αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία του πολέμου και η ακρίβεια σε γεωργικά εφόδια και καύσιμα μας προβληματίζει για το τι μέλει γενέσθαι τον επόμενο χειμώνα 2022-’23 αναφέρει ο Παναγιώτης Ασλανίδης από την «Gold Fruit» Εμπόριο Φρούτων και Λαχανικών με έδρα τα Μποντέικα Αχαΐας.

«Η φράουλα παραμένει ο ‘κόκκινος χρυσός’ της Δυτικής Ελλάδας και όπως φάνηκε από τα τελευταία στοιχεία, καταγράφει για άλλη μια χρόνια αύξηση στην παραγωγή σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, συμπληρώνοντας: «Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους εργάτες γης για την νέα παραγωγή ενώ υψηλότατο είναι και το μεταφορικό κόστος. Η αύξηση στα καύσιμα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος μεταφοράς να είναι εφάμιλλο ή και πάνω από το κόστος παραγωγής, κατάσταση η οποία δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον».

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Οι ροές των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών μέχρι την 1η Ιουλίου παρουσιάζουν μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής, της τάξεως του -16%. Ενδεικτικά οι εξαγωγές ντομάτας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου παρουσιάζουν μια μείωση κατά -22,9% σε σχέση με την περσινή περίοδο, με το 77,2% και 8,1% των ποσοτήτων να έχουν εξαχθεί προς Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα.

ΘΕΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas Γιώργο Πολυχρονάκη, στα θερινά φρούτα, σε σύγκριση με το 2020, καταγράφεται σημαντική μείωση. Ενδεικτικά καταγράφεται μείωση κατά 18,5% στα βερίκοκα, κατά 50,4% στα ροδάκινα και κατά 46,6% στα νεκταρίνια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας δείχνει μια μείωση της τάξης του -25,1% έναντι του 2020 οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης» σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement