Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιορτάζει η Αγία Μαρίνα

Από σήμερα ξεκινούν οι διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της ενορίας – Αύριο το πρωί θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Published

on

 

 

 

Τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας της Μεγαλομάρτυρος τιμά από σήμερα με θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν αύριο, ανήμερα της εορτής, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Στην Πάτρα πανηγυρίζει με εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης στη συνοικία Μακρυγιάννη. Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός μετ΄ αρτροκλασίας και θείου κηρύγματος (7μ.μ.) στον οποίο θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία (10μ.μ.-01:00).

Αύριο το πρωί (7 -10 π.μ.) θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία θα ιερουργήσει και θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα χοροστατήσει. Στις 7 μ.μ. θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός όπου θα ψαλλούν και τα εγκώμια της Αγίας Μαρίνας και θα ακολουθήσει ιερά λιτανεία στους δρόμους της ενορίας. Στις 9:15 το βράδυ θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα με αφιέρωμα στην Μικρά Ασία στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.

 

 

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η Ι.Μ. ΜΑΡΙΤΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΝΤΑΜΕΡΙ

Πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Μαρίτσης, όπου σήμερα (7 μ.μ.)  θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ αύριο, ανήμερα της εορτής, στην αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία υπό του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

ΚΑΙ ΣΕΛΛΑ, ΡΟΪΤΙΚΑ, ΛΑΜΠΡΕΙΚΑ

Πανηγυρίζουν από σήμερα επίσης οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί στα Σελλά, στο Κοιμητήριο Ροϊτίκων (τον αποψινό εσπερινό θα τελέσει ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου π. Ανδρέας Θεοδωράτος όπου και θα μιλήσει επικαίρως, ενώ στην αυριανή θεία λειτουργία θα ιερουργήσει ο εφημέριος των Ροϊτίκων π. Νικόλαος Μανιάτης). Επίσης γιορτάζει η Αγία Μαρίνα στα Λαμπρέικα Δυτικής Αχαΐας, εφημέριος της οποίας είναι ο π. Κωνσταντίνος Δαραμούσκας.

Στον αποψινό εσπερινό θα χοροστατήσει ο κ. Ιερώνυμος

Πανηγυρικός εορτασμός στην Γουμένισσα

 

Παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου θα τελεστεί στις 7 μ.μ. ο αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στη Γουμένισσα Καλαβρύτων.

Τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων θα υποδεχθεί ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Αριστείδης Πριονάς, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τον εσπερινό θα ακολουθήσει και η Ιερά Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας της Αγίας Μαρίνας στους δρόμους του γραφικού χωριού των Καλαβρύτων, ενώ αύριο το πρωί (Ώρα 7.00 έως 10.45) θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Δεν λύγισε παρά τα μαρτύριά της

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ,. από γονείς ειδωλολάτρες. Η μητέρας της πέθανε όταν η Μαρίνα ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία ήταν κρυφή Χριστιανή. Έτσι η Μαρίνα από την νηπιακή της ηλικία βρέθηκε σε περιβάλλον Χριστιανικό.

Σε ηλικία 15 ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή και εκείνος συγκλονισμένος και μη ξέροντας τι να κάνει για να την συνετίσει, πήρε την απόφαση να την καταγγείλει στον Έπαρχο Ολύμβριο.

Αυτός διέταξε να την συλλάβουν για ανάκριση. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά του, η Μαρίνα άφοβα ομολόγησε ότι είναι Χριστιανή. Αυτός προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά μάταια. Τότε διέταξε να την φυλακίσουν. Τα μαρτύρια που ακολούθησαν ήταν τρομερά. Το καθένα πιο σκληρό από το άλλο. Η Αγία όμως δεν λύγισε. Κανένα κακό δεν στάθηκε ικανό να της κάμψει την θέληση και να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο Ολύμβριος την κάλεσε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι η πίστη της ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της ως εκ θαύματος, έκλεισαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί παρευρισκόμενοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Μπροστά σε αυτό τον «κίνδυνο» ο Έπαρχος Ολύμβριος, τελικά την αποκεφάλισε. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της στις 17 Ιουλίου.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement