Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Connect with us

Υγεία

Καύσωνας: Συμβουλές προστασίας – Γιατί κινδυνεύουν οι καρδιοπαθείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρακτικές συμβουλές προφύλαξης από τον καύσωνα σε καρδιοπαθείς και γενικότερα σε ευπαθείς ομάδες δίνει ο πρόεδρος Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, καθώς η χώρα μας διανύει την τρίτη μέρα καύσωνα.

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας εξαιτίας του καύσωνα αλλά και πανευρωπαϊκά, οφείλουμε να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς, και να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν, αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος στο iatropedia.gr.

Τους θερινούς μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συχνότητα των οξέων καρδιακών συμβάντων. Σε διεθνείς καταγραφές έχει σημειωθεί αύξηση των καρδιαγγειακών νοσηλειών κατά 6-10% σε περιόδους καύσωνα καθώς και διπλασιασμός του κινδύνου αιφνίδιου καρδιαγγειακού θανάτου.

Για παράδειγμα, στον καύσωνα του Ιουλίου 1987 στην Αθήνα καταγράφηκαν 2000 επιπλέον θάνατοι, ενώ πρόσφατα στην Ιβηρική χερσόνησο το κύμα καύσωνα άφησε πίσω του περισσότερα από 1000 θύματα, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι καρδιοπαθείς
Σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες το σώμα μας πρέπει να εργαστεί εντονότερα, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, γεγονός που αυξάνει το φορτίο εργασίας της καρδιάς και όλου του καρδιαγγειακού συστήματος. Ο οργανισμός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποιεί τους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας και συγκεκριμένα:

Αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα (ταχυκαρδία) με σκοπό να αυξηθεί η καρδιακή παροχή και να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού.
Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες για να αποβληθεί η θερμότητα μέσω της εξάτμισης.
Προκαλείται αγγειοδιαστολή στα αγγεία του δέρματος, ώστε να αποβληθεί η θερμότητα,
Η συχνότητα άλλα και το βάθος της αναπνοής αυξάνονται για την αποβολή του θερμού αέρα.
Οι μεταβολές αυτές αν και προστατευτικές δεν παύουν να αποτελούν επιβάρυνση για το καρδιαγγειακό σύστημα, και κυρίως για τους ασθενείς με προυπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Συμπτώματα τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας
Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως αδυναμία, εξάντληση, κράμπες ακόμα και την απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία. Η τελευταία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως σε περιόδους καύσωνα και εκδηλώνεται με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (> 40-41°C), έντονο αίσθημα δίψας, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, συγχυτική συμπεριφορά, ακόμα και με σπασμούς και απώλεια συνείδησης-κώμα.

Επιπλέον μπορούν να επιτείνουν τη συμπτωματολογία οποιασδήποτε, προυπάρχουσας υποκείμενης καρδιακής νόσου με την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως θωρακική δυσφορία/άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη, απώλεια συνείδησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από καρδιολόγο.

Τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για την πρόληψη και αποφυγή των ανωτέρω, δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων, ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και των μετακινήσεων κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00-16:00)
Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άσκησης.
Αποφυγή μεγάλων γευμάτων.
Παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση αεριζόμενο με φρέσκο αέρα.
Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1.5-2 λίτρα). Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για την αποφυγή πιθανής συστηματικής συμφόρησης από την αυξημένη χορήγηση υγρών.
Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης προσθήκη μικρής ποσότητας αλατιού στις τροφές για αναπλήρωση ηλεκτρολυτών.
Περιορισμός στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση.
Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε νερό (π.χ. πεπόνι, ροδάκινο, αγγούρι, ντομάτες κλπ.)
Διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος με συχνά, χλιαρά ντους.
Επιλογή κατάλληλου ρουχισμού (ελαφρύς, ανοιχτόχρωμος ρουχισμός).
Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής μετά από επικοινωνία με καρδιολόγο. Πιθανότατα απαιτείται η μείωση της δοσολογίας ή και της συχνότητας χορήγησης των αντιυπερτασικών φαρμάκων, ειδικότερα επί εμφάνισης συμπτωμάτων όπως αδυναμία, ζάλη.
Τροποποίηση της δοσολογίας της διουρητικής αγωγής μετά από επικοινωνία με καρδιολόγο. Απαιτείται η μείωση της δόσης της διουρητικής αγωγής ιδιαίτερα σε περίπτωση υπότασης, αδυναμίας, σύγχυσης, ζάλης. Η τροποποίηση της διουρητικής αγωγής πρέπει να γίνεται υπό τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.
Η επαφή με το νερό της θάλασσας πρέπει να γίνεται σταδιακά και να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Όσον αφορά την αναπόφευκτη χρήση του κλιματιστικού, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου σημαντικής διασποράς του COVID-19, συστήνεται να γίνεται τακτικός αερισμός με καθαρό αέρα.

Επομένως, είναι επιβεβλημένη η προσοχή των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σημαντικότερη την επικοινωνία με τον καρδιολόγο επί εμφάνισης συμπτωμάτων (δυσφορία/άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη κλπ) και για τη βέλτιστη ρύθμιση της αγωγής ώστε να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

* Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Τα οφέλη που έχει το καρπούζι για την υγεία μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το καρπούζι (Citrullus lanatus) προέρχεται από τη Νότια Αφρική και σχετίζεται γονιδιακά με το πεπόνι, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και το αγγούρι.

Το φρούτο αυτό, έχει καταφέρει να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με συναισθήματα, αναμνήσεις και μυρωδιές στην ζωή του καθενός από εμάς, ειδικά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Είναι όμως ωφέλιμο ή απλώς νόστιμο;

Αυτά είναι τα οφέλη που προσφέρει το καρπούζι
Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι το καρπούζι θεωρείται το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Με νερό σε ποσοστό 91% και με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Συγκεκριμένα, ανά 100gr (το 91% των οποίων είναι νερό) αποδίδει 30 θερμίδες, 0,6 gr πρωτεΐνης, 7,6 gr υδατανθράκων (εκ των οποίων 6,2 gr φρουκτόζη/σουκρόζη και 0,4 gr φυτικές ίνες) και 0,2 gr λίπους.

Και εδώ έρχεται το πιο σύνηθες ερώτημα: «Πειράζει που είναι γλυκό;». Η απάντηση είναι, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στα 100gr καρπουζιού τα 7,6 gr είναι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Αυτό προσδίδει στο καρπούζι έναν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (72-80), ο οποίος υποδεικνύει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν όμως δεν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, το καρπούζι δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Το σημαντικότερο; Η κατανάλωσή του έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία θα οδηγούσε δυνητικά σε διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, το καρπούζι με μέτρο όχι μόνο «δεν παχαίνει», αλλά βοηθάει τον μεταβολισμό μας και αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη.

Δύναμή του το λυκοπένιο
Το καρπούζι οφείλει το χρώμα του στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που υπάρχει και στην ντομάτα. Το λυκοπένιο:

Συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
Δρα ανασταλτικά στις καρδιακές παθήσεις και την αρτηριοσκλήρωση.
Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την εμφάνιση ωχράς κηλίδας (πάθηση του ματιού που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση).
Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και σημαντική δράση ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη.
H ανατροπή που κανείς δεν περίμενε…
Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος.

Bonus tip…Ποιο είναι το «σωστό» καρπούζι
Υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να διαλέξετε καλό καρπούζι, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα η πιο πετυχημένη συμβουλή παραμένει η γνωριμία με τον παραγωγό του.

Προτιμήστε να αγοράσετε κομμένα καρπούζια, καθώς αυτά με σκούρα φλούδα και η κόκκινη σάρκα είναι καλές ενδείξεις της ποιότητας.

Χτυπήστε το απαλά. Αν ο ήχος που θα ακουστεί είναι «κούφιος», αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι τόσο ώριμο όσο πρέπει.

Το καρπούζι που κιτρινίζει στην περιοχή του κοτσανιού είναι άλλος ένα δείκτης νοστιμιάς.

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης

Nέα ευρήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες για τους ανθρώπους με συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν απώλεια όσφρησης μετά από λοίμωξη Covid-19 -άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου- είναι πιθανότερο να εμφανίζουν επίσης απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα, σε σχέση με όσους ποτέ δεν έχασαν την όσφρησή τους όταν αρρώστησαν από κοροναϊό ή την ανέκτησαν γρήγορα.

Αυτό συμπέρανε μια νέα επιστημονική έρευνα από την Αργεντινή, σύμφωνα με την οποία η επίμονη απώλεια της όσφρησης -παρά τη βαρύτητα της λοίμωξης- συνιστά καλύτερη ένδειξη για την πιθανότητα μακρόχρονων γνωστικών και ειδικότερα μνημονικών συμπτωμάτων μετά από Covid-19.

Ένα συχνό σύμπτωμα της μόλυνσης από κοροναϊό είναι η ξαφνική απώλεια όσφρησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει μια τέτοια απώλεια με προειδοποιητικά σημάδια για νόσο Αλτσχάιμερ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Covid-19 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα όπως η απώλεια μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η απώλεια όσφρησης λόγω Covid-19 σχετίζεται με τέτοια επίμονα γνωστικά συμπτώματα.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ-Αλεμάν του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 766 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς ιστορικό γνωστικής εξασθένησης. Από αυτούς, το 90% είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό με μοριακό τεστ και υποβλήθηκαν επίσης σε οσφρητικό τεστ, καθώς και σε γνωστικά τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που είχαν περάσει Covid-19, εμφάνιζαν στη συνέχεια κάποιας μορφής εξασθένηση της μνήμης τους και για τους μισούς περίπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό για να επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους. Οι άνθρωποι με πλήρη απώλεια όσφρησης (ανοσμία) τρεις μήνες μετά την λοίμωξη από κορονοϊό είχαν περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές, σε σχέση με όσους είτε δεν είχαν χάσει ποτέ την όσφρησή τους στη διάρκεια της Covid-19, είτε την είχαν ανακτήσει γρήγορα.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω μύτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δεδομένου όμως ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα δεν διαθέτουν τον υποδοχέα ACE2 που ο κορονοϊός συνήθως χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα, δεν είναι σαφές αν τα μνημονικά και άλλα γνωστικά συμπτώματα οφείλονται στην άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον ιό. Πιθανώς ο κορονοϊός αφού μολύνει τα κύτταρα της μύτης, προκαλώντας φλεγμονή και δυσλειτουργία στους οσφρητικούς νευρώνες και κατ΄ επέκταση απώλεια όσφρησης, στη συνέχεια μπορεί να διεισδύσει μέσω αυτών των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, επιφέροντας και πρόσθετα γνωστικά-μνημονικά προβλήματα.

 

Περισσότερα

Υγεία

Εμβολιασμός: Τα μακροπρόθεσμα οφέλη στις καρδιαγγειακές επιπλοκές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης παραγόντων κινδύνου ή προυπάρχουσας καρδιαγγεακής νόσου με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας σε ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού είναι δυστυχώς διαπιστωμένη ήδη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Εξάλλου, οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού δημιουργούν σοβαρότερες επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιδεινώνουν την υποκείμενη νοσολογική οντότητα.

Ειδικότερα στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19 έχει παρατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών  που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων όπως η τροπονίνη έως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την επιδείνωση ή ανάπτυξη νέας καρδιακής ανεπάρκειας, την εμφάνιση αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή καθώς και την ανάπτυξη θρομβωτικών επιπλοκών όπως η πνευμονική εμβολή.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της νόσησης, της νοσηλείας και πρώιμα εντός του πρώτου μήνα από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19, ενώ πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα εντός του πρώτου χρόνου από τη λοίμωξη.

Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει σημαντικά το κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και άλλων σοβαρών άμεσων επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19 αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για την επίδραση των εμβολίων στον μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά από λοίμωξη COVID-19.

Πρόσφατα, μία μελέτη δημοσιευμένη στο έγκριτο περιοδικό Journal of American Medical Association  ανέδειξε σημαντικές πτυχές του μακροπρόθεσμου οφέλους του εμβολιασμού όχι στην πρόληψη βαριάς νόσησης αλλά στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα μετά τη νόσηση.

Η σημασία του εμβολιασμού

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας), Κίμων Σταματελόπουλος (Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά που επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιδημιολογική επίδραση του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 όχι μόνο ως προς της αναπνευστικές επιπλοκές αλλά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.

Τι έδειξε μελέτη

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μια μεγάλη βάση με ασθενείς που παρακολουθούνται στο σύστημα υγείας της Νότιας Κορέας οι οποίοι διαγνώστηκαν με λοίμωξη COVID-19. Εξαιρέθηκαν οι ασθενείς που είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου, είχαν νοσηλευτεί άνω των 30 ημερών ή είχαν πρόσφατο οξύ καρδιολογικό πρόβλημα τους τελευταίους τρείς μήνες. Οι ερευνητές συνέκριναν 62.727 ανεμβολίαστους ασθενείς με 168.310 πλήρως εμβολιασμένους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερες συνοσηρότητας ωστόσο εμφάνισαν βαριά λοίμωξη COVID-19 λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς εμφάνισαν άνω του 50% μείωση στον κίνδυνο οξέως εμφράγματος μυοκαρδίου καθώς και εγκεφαλικού εντός τριών μηνών μετά τη λοίμωξη. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν ακόμη και μετά από στατιστική εξίσωση των διαφόρων συνοσυροτήτων καθώς και της βαρύτητας της λοίμωξης COVID-19 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Συμπερασματικά, η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει συχνές και αυξημένης βαρύτητας επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η χορήγηση του εμβολίου οδηγεί αποδεδειγμένα σε βελτιωμένα αποτελέσματα μεταξύ ευπαθών ασθενών με ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων τόσο μέσω προστασίας από βαριά λοίμωξη αλλά και από απώτερες καρδιαγγειακές επιπλοκές μετά τη λοίμωξη.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα