Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Γυναίκα

Ο «εχθρός» του Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Είναι γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης επίπτωσης της άνοιας. Τώρα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα ειδικό συστατικό που προστατεύει από τη γνωστική παρακμή, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σε νέα μελέτη, ερευνητές δείχνουν ότι η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου προστατεύει τη μνήμη περισσότερο από κάθε άλλη τροφή καθώς και την ικανότητα εκμάθησης ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά τον σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς-βήτα και νευροϊνωδών στον εγκέφαλο, στοιχεία που αποτελούν κλασικούς δείκτες της νόσου του Alzheimer. Κυρίως όμως ενεργοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως «αυτοφαγία», διαδικασία με την οποία τα κύτταρα διασπώνται και καθαρίζουν τα ενδοκυτταρικά θραύσματα και τις τοξίνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ευρεία χρήση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στη διατροφή των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές της Μεσογείου, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή. Το σκεπτικό είναι ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι καλύτερο από τα φρούτα και τα λαχανικά μόνο του και ως μονοακόρεστο φυτικό λίπος είναι πιο υγιεινό από τα κορεσμένα ζωικά λίπη.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement