Connect with us

Αθλητισμός

«Το Kite θα καταγραφεί στην ιστορία»-Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΠ ΣΙΑΘ, Κώστας Σταμάτης, μιλάει στη «Γ» για το 1ο OPEN Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Published

on

Λίγες ημέρες απέμειναν, έως ότου δοθεί η εκκίνηση του 1ου OPEN Πανελληνίου Πρωταθλήματος Formula Kite, KITEFOIL & TT:R, που θα διεξαχθεί στην περιοχή του Δρέπανου και αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο, μιας και είναι ένα άθλημα, που μπορεί να είναι ευρέως γνωστό στους αθλητές, αλλά θα γίνει αγαπητό και στους υπόλοιπους που θα το παρακολουθήσουν.

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Την προσεχή Πέμπτη λοιπόν, θα… ανοίξουν τα πανιά και οι αθλητές του συγκεκριμένου θα μπουν στο νερό και εν συνεχεία θα δράσουν, προκειμένου να απολαύσει ο κόσμος τι σημαίνει Formula Kite.

Ο αντιπρόεδρος του Ιστοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και υπεύθυνος ΣΙΑΘ, Κώστας Σταμάτης, με μια μίνι συνέντευξη στη «Γ» αναλύει το εν λόγω άθλημα και τονίζει με τα λόγια του, ότι η Πάτρα καθιερώνεται σαν αθλητικός προορισμός και το ξέρει η Ομοσπονδία, αλλά και οι ξένοι που γνωρίζουν καλά το Δρέπανο.

-Το Kite Surf είναι νέο άθλημα, πόσο διαδιδόμενο είναι στο ευρύ κοινό;

«Όχι ιδιαίτερα. Για αυτό ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, για να γίνει γνωστό στο κόσμο, σε αυτό το 1ο Πανελλήνιο επιτρέπει όχι μόνο την συμμετοχή της Ολυμπιακής κλάσης (αρκετό κόστος), αλλά και απλών αρτοσανίδων με χαμηλό κόστος».

-Το 4ήμερο (από 1η έως 4/9) θα διεξαχθεί στην περιοχή του Δρεπάνου το 1ο OPEN πόσοι θα είναι οι συμμετέχοντες, από πόσα σωματεία της Ελλάδας και με ποια κριτήρια θα βγουν οι αθλητές που θα στελεχώσουν την Εθνική ομάδα, που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι;

«Οι συμμετέχοντες είναι 60 και στις τρεις κλάσεις, από 11 σωματεία όπως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λευκάδας, Ράχες, για να αναφέρουμε μερικά. Υπάρχουν επίσης και διεθνείς συμμετοχές από την Βουλγαρία, Γαλλία και άλλες χώρες. Τα κριτήρια για την Εθνική ομάδα αναφέρονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας (προϋποθέσεις συμμετοχών κατηγοριών κ.λπ.). Στην Ολυμπιάδα οι αθλητές πηγαίνουν μετά από πρόκριση που κερδίζει η χώρα σε παγκόσμιο αγώνα, και στη συνέχεια διεκδικούν την πρόκριση σε πανελλήνιο οι αθλητές».

-Εκτός από τον σύλλογο του Δρεπάνου, πόσοι άλλοι σύλλογοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και πώς οι αθλητές αυτοί προετοιμάζονται, προκειμένου να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες;

«Ο Όμιλος που ασχολείται μόνο με το Kite στην Ελλάδα είναι μόνο το Cape Drepano. Βέβαια, αρκετοί όμιλοι εγγεγραμμένοι και μη στην ΕΙΟ, έχουν αρχίσει να εντάσσουν αθλητές του Kite στην δύναμή τους, και αυτό είναι πολύ ευχάριστο διότι δείχνει την δυναμική του αθλήματος».

-Η εν λόγω διοργάνωση, τι οφέλη θα επιφέρει στην πόλη της Πάτρας;

«Εμείς στον Ι.Ο.Π υποστηρίζουμε ότι η Πάτρα είναι αθλητικός προορισμός και όταν λέμε ότι έχουμε ένα Δήμο με ακτογραμμή από τις μεγαλύτερες και τις πιο εμβληματικές, εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στον κόσμο να έχουν τέτοιους θαλάσσιους στίβους. Και η Πάτρα καθιερώνεται σαν αθλητικός προορισμός και το ξέρει η Ομοσπονδία, αλλά και οι ξένοι που γνωρίζουν καλά το Δρέπανο. Ίσως λιγότερο από ότι εμείς οι ίδιοι. Εκτός από τον τουρισμό που θα φέρει στην Πάτρα και την γύρω περιοχή, η επιλογή και μόνο του Δρέπανου από την Ομοσπονδία για το πανελλήνιο καταδεικνύει και επίσημα το σημείο αυτό σαν ένα από τα καλύτερα και ασφαλέστερα spot στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως».

-Ποια η διαφορά του Formula Kite KITEFOIL με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kite Surf το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη της Ναυπάκτου στις 27/9;

«Το πανελλήνιο πρωτάθλημα αποκτά μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα για ορισμένους ξεχωριστούς λόγους, όπως διότι είναι το πρώτο πανελλήνιο στην κατηγορία του Kite από το οποίο θα βγουν οι αθλητές που θα αποτελούν την εθνική ομάδα της χώρας μας και θα μας εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο δεύτερος λόγος που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία θέλησε να διεξαχθεί σε ένα χώρο διάσημο στους σέρφερς, το Δρέπανο και έτσι υπάρχει μια αναγνώριση στην εμβληματική αυτή «γλώσσα» της στεριάς με την ιδιομορφία της που τόσο αγαπήθηκε από τους σέρφερς και που αποτελεί μέρος του Δήμου Πατρέων. Και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία του αθλήματος. Και εμείς οι Πατρινοί αυτό το δώρο που μας κάνει η Ομοσπονδία πρέπει να το αγκαλιάσουμε διότι είναι πολύ σημαντικό σημειολογικά. Το Δρέπανο είναι στο Δήμο μας! Επίσης το γεγονός ότι διεξάγεται το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία Kite, αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο διότι εντάσσει την δυναμική κατηγορία του Kite στην διαδικασία που όλες οι ολυμπιακές κατηγορίες ακολουθούν, δηλαδή του πανελληνιονίκη και της δημιουργίας της εθνικής ομάδας στην κατηγορία και αυτό σημαίνει πολλά στους αθλητές όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Σημαίνει όμως και πολλά στο ίδιο το σύλλογο του Cape Drepano που έχει την τιμή να είναι συνδιοργανωτής στο πρώτο και ιστορικό πανελλήνιο πρωτάθλημα, και που μετά από αυτόν τον αγώνα θα φιγουράρει στους δυναμικότερους ομίλους της κατηγορίας του και εμείς σαν Ι.Ο. Πατρών χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη ενός ακόμη πατρινού ιστιοπλοϊκού ομίλου. Όσον αφορά το πανευρωπαϊκό που θα διεξαχθεί στη Ναύπακτο, προφανώς πρόκειται για έναν άλλο μεγάλο αγώνα που έρχεται στην περιοχή μας και που σηματοδοτεί πολλά για την ναυταθλητική δραστηριότητα της περιοχής που αυτή την εποχή έχει την τιμητική της. Και το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην ίδια κατηγορία αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ καλό προπομπό. Και με την ευκαιρία να αναφέρω ότι πριν από τον αγώνα της Ναυπάκτου και ημερολογιακά αμέσως μετά τον αγώνα του Kite, είναι το Αίγιο που έχει την τιμητική του με την διεξαγωγή ενός ακόμη μεγάλου αγώνα του πανελλήνιου πρωταθλήματος Laser με συμμετοχή 200 αθλητών και ανάδειξη των πρωταθλητών στην συγκεκριμένη κλάση. Το ένα λοιπόν είναι Πανελλήνιο με διεθνείς συμμετοχές, και το άλλο πανευρωπαϊκό».

-Οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο 1ο OPEN έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε αυτό το Ναυπάκτου;

«Ο αγώνας του Δρεπάνου είναι ενταγμένος στο καλεντάρι της World Sailing. Άρα οι αθλητές κερδίζουν βαθμούς. Αν κάποιος μαζέψει τους απαιτούμενους βαθμούς φυσικά και θα μπορεί να πάρει μέρος στο πανευρωπαϊκό. Κατά μια έννοια λοιπόν, το 1ο OPEN στο Δρέπανο είναι ένα σκαλοπάτι που πρέπει κάποιος να διαβεί για την συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement