Connect with us

Ελλάδα

Παραδόθηκαν τα πρώτα F-16 Viper-Με μαχητικά αυτού του τύπου θα εξοπλιστούν και οι Μοίρες της 116 ΠΜ του Αράξου

Published

on

Τα δύο πρώτα F-16 Viper, από τα συνολικά 83 F-16 που θα αναβαθμιστούν στην εν λόγω κορυφαία διαμόρφωση, παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία και θα εξοπλίσουν την 343 Μοίρα «Αστέρι», στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας.

Θα ακολουθήσουν μηνιαίες παραλαβές F-16 Viper, τόσο στην ίδια Μοίρα, όσο και στην Μοίρα 345 «Αλεπού», που εδρεύει επίσης στην 115 ΠΜ, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με τις δύο Μοίρες της 116 ΠΜ του Αράξου, την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος», που θα εξοπλιστούν επίσης με τα συγκεκριμένα μαχητικά.
Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των 83 F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced σε επίπεδο Viper (ελληνιστί Οχιά) πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2028, με την Πολεμική Αεροπορία να αποκτά έτσι 4 ετοιμοπόλεμες Μοίρες υπερσύγχρονων μαχητικών αυτού του τύπου.

ΡΑΝΤΑΡ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΑΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΝΕΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Ένα από τα μεγάλα ατού του F-16 Viper είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το οποίο, σε συνδυασμό με το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 και τα νέα οπλικά συστήματα που θα φέρει, αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.
Το F-16 Viper διαθέτει, επίσης, έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των τεκταινομένων στο πεδίο, προκειμένου να προβεί σε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων. Στο Viper δίνονται και οι δυνατότητες για την ενσωμάτωση όπλων μεγαλύτερης ακριβείας, μέσω της εγκατάστασης των ανάλογων συστημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, το πανίσχυρο ραντάρ AESA, το οποίο δεν διαθέτουν τα τουρκικά F-16, τα προηγμένα ηλεκτρονικά και τα νέα πιστοποιημένα όπλα, δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στα ελληνικά μαχητικά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με τα 24 Rafale, που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει ένα τεράστιο συγκριτικά πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement