Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ερασιτεχνικό

«Πυρετός»  στα σωματεία από την «καραντίνα Νο 2»

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗΣ

 

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αχαΐας, σε «αναμμένα κάρβουνα» μετά την αναστολή των πρωταθλημάτων και το αβέβαιο μέλλον

Πολύς ντόρος έχει γίνει με την αναστολή των πρωταθλημάτων με τις ομάδες ήδη να διαμαρτύρονται καθώς έχουν δαπανήσει χρήματα για τις μεταγραφές τους, αλλά και γενικότερα για το «στήσιμο» του σωματείου.

Όπως δείχνουν τα πράγματα τα πρωταθλήματα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν καθώς η κόντρα της ΕΠΟ με τον υφυπουργό Αθλητισμού , Λευτέρη Αυγενάκη καλά κρατεί…

Το θέμα είναι ότι για μια ακόμα φορά πρώτα απ’ όλους την «πληρώνουν» οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι θέλουν παίζοντας μπάλα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.

Μετά την covid εποχή έρχεται η κόντρα ανάμεσα στην πολιτεία και την ΕΠΟ για να μπουν και πάλι οι ποδοσφαιριστές σε «καραντίνα».

Η «Γ» μίλησε με παράγοντες των σωματείων αναφορικά  με την αναστολή των πρωταθλημάτων, καταθέτοντας τις απόψεις τους, ενώ επίσης «φιλοξενεί» τοποθετήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, και του Προέδρου της ΕΠΣ Αχαϊας, Άγγελου Δανιήλ.

Η ερώτηση που απεύθυνε  η «Γ» στους παράγοντες των σωματείων είναι αν συμφωνούν ή όχι με την αναστολή των πρωταθλημάτων για το μητρώο και πως βλέπουν το μέλλον στον αθλητισμό;

 

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΙΝΙΗΛ

«Παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων της ΕΠΟ, Άγγελος Δανιήλ ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το μητρώο αλλά με το ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραβιάζει το αυτοδιοίκητο.

Αναλυτικά ανέφερε στη «Γ»: Η ΕΠΟ δεν διακυβεύει αν αναστείλει ή όχι τα πρωταθλήματα όταν παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο. Όλοι το έχουν καταλάβει λάθος. Δεν υπάρχει νόμους που αναφέρει ότι αν δεν μπεις στο μητρώο διαγράφεσαι ή δεν παίρνει το γήπεδο για να αγωνιστείς. Αυτό διαπραγματευόμαστε και όχι αν ενταχθούν όλες οι ομάδες στο μητρώο. Δηλαδή το εκάστοτε σωματείο δεν είναι αναγνωρισμένο; Δεν πήγε στο πρωτοδικείο; Αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν μπορεί καμία πολιτεία να αποφασίσει κάτι τέτοιο παρά μόνο η ΕΠΟ, η FIFA και η OUFE.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν θα αποβάλλουμε αυτές τις ομάδες; Η ΕΠΟ δεν θα μπει σε αυτή την διαδικασία και την Παρασκευή, στη γενική συνέλευση, αυτό είναι που θα συζητήσει».

Με λίγα λόγια όπως καταλαβαίνουμε από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΣ Αχαΐας, Άγγελου Δανιήλ η ΕΠΟ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στηρίζοντας το αυτοδιοίκητο».

 

«Παράθυρο» για συμμετοχή και βολές κατά ΕΠΟ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγωνίζονται σε δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα σωματεία που έχουν εκκρεμότητες στην ένταξη στο μητρώο

 Τροπολογία ώστε να μπορούν να αγωνιστούν και να χρησιμοποιήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις του δημοσίου, τα σωματεία που έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ, θα καταθέσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, όπως δήλωσε σε τοπικό σταθμό της Κρήτης.

Παράλληλα εξετάζεται τροπολογία που διευκολύνει την εγγραφή των σωματείων των νησιωτικών περιοχών.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν σωματεία που καθυστέρησαν. Παρ’ όλα αυτά, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να καταθέσουν το αίτημά τους με όποια δικαιολογητικά έχουν συγκεντρώσει για να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Σε επίπεδο χώρας ο αριθμός των ποδοσφαιρικών σωματείων που έχουν καταθέσει αίτημα ένταξης και βρίσκονται σε στάδιο εξέτασης είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, 301.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξαπέλυσε βολές κατά της διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι καλλιεργεί τεχνητό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αθλητισμού, με φόντο τις αντιδράσεις από την ΕΠΟ για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δήλωσε πως «οι όποιες αντιδράσεις για το αθλητικό μητρώο, είναι από ένα πολύ μικρό μέρος ποδοσφαιρικών παραγόντων, οι οποίοι είχαν μάθει να χτίζουν πάνω σε κατασκευασμένες εικόνες. Δεν μας ενδιαφέρει, ούτε ο εγωισμός, ούτε τα απωθημένα του καθενός. Μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “O κ. Μπαλτάκος ζήτησε μια μικρή παράταση που τη δώσαμε και δώσαμε και δεύτερη παράταση. Ζήτησαν συνάντηση με FIFA/UEFA και το κάναμε Το ποδόσφαιρο δεν είναι άλλο Θεός. Είναι μια ομοσπονδία όπως οι άλλες που διέπεται από κανόνες. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο. Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με την ΕΠΟ. Το 84% των ποδοσφαιρικών σωματείων είτε έχουν πλήρως εγγραφεί είτε είναι κατάσταση ελέγχου. Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης.

Ο κ. Μπαλτάκος προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα τεχνητό αδιέξοδο. Ξέρουμε την πορεία του. Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να εκφράσει κάποια απωθημένα. Η πορεία του είναι γνωστή. Από τη Νέα Δημοκρατία βρέθηκε άκρα δεξιά. Βρέθηκε με τους γνωστούς τρόπους πρόεδρος της ΕΠΟ. Ασυναρτησίες και αοριστολογίες ότι δεν εφαρμόζω τη ολιστική μελέτη και να επικαλείται το Σύνταγμα σε ένα εμένα δεν περνάνε. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα αθλητικά Σωματεία για να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο. Είναι ευπρόσδεκτοι και η ΕΠΟ και οι ΕΠΣ. Μας ενδιαφέρει να έχουμε αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τους νόμους του κράτους, δεν ορίζονται από τη FIFA και την UEFA. Εμείς θέλουμε να παρέμβουμε στο κομμάτι της νομιμότητας. Η μόνη ομοσπονδία που δεν έχει εναρμονιστεί στο 16% των σωματείων είναι η ΕΠΟ. Θα βοηθήσουμε τα 301 σωματεία που θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο. Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις και την επόμενη θα υπάρξει τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Καλούμαι και τα υπόλοιπα σωματεία να καταθέσουν αιτήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου».

 

ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ

«Αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει αναστολή πρωταθλημάτων»

Συνέντευξη σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε άλλα θέματα, στάθηκε στην υπόθεση του μητρώου, τονίζοντας: «Εδώ υπάρχει και ένα θετικό, ότι καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει μόνο η Α΄ και η Β΄ Εθνική, αλλά και άλλα πρωταθλήματα που παίζουν ποδόσφαιρο χωρίς όφελος σε κάθε χωριό της Ελλάδος, με τα σωματεία αυτά πλέον να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δεν μπορούν να δίνουν χρήματα κάθε χρόνο σε δικηγόρους και λογιστές ενώ υπάρχει και μία παρεμπόδιση την οποία η ΕΠΟ δεν μπορεί να τη δεχθεί. Υπάρχει μία «αντιδικία» μεταξύ ΕΠΟ και στη ΓΓΑ, γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε πως θα συμβεί αυτό στην Τήλο και σε άλλα νησιά. Υπάρχουν 3.200 σωματεία. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που συμμετέχουν, ένα μικρό σωματείο ενός χωριού θέλουν άδεια από το πρωτοδικείο για να γίνει σωματείο, στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο να γίνει μέλος της ΕΠΣ, έπειτα να πάρει ειδική αθλητική αναγνώριση, να δίνει στην περιφέρεια όλα τα πιστοποιητικά του για την τέλεση αγώνα και μέσα σε αυτή τη γραφειοκρατία θέλει το κράτος να εντάξει και νέα γραφειοκρατία, όταν υπάρχουν οι περιφέρειες που έχουν τα στοιχεία αυτά». Ενώ συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κανένα ραντεβού, ωστόσο όπως είχαμε υποσχεθεί η κ. Ψαροπούλου, διευθύντρια ποδοσφαίρου της ΕΠΟ είχε επικοινωνία με τον διευθυντή του του κ. Αυγενάκη τον κύριο Κάκκο για να έχουν μία συνάντηση σχετικά με τα σωματεία τα οποία έχουν ή δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και πόσα εξ αυτών είναι ενεργά. Εδώ υπάρχει μία πλάνη καθώς υπήρχαν παλαιότερα 4.200 σωματεία και πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έγιναν 3.200. Εμείς λέμε πως πολλά σωματεία δεν είναι ενεργά και γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση τους, για να ξαναπαίξουν. Αν δεν παίζουν δεν ψηφίζουν. Δεν υπάρχουν σωματεία σφραγίδες. Η τελική απόφαση θα παρθεί στις 30/9, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε. Αν ένα σωματείο έχει ειδική αθλητική αναγνώριση δεν γίνεται να μην παίζει, είναι παραλογισμός και είπαμε σε όλους τους τόνους ότι αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει αναστολή πρωταθλημάτων».

 

 ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

“Θολό το τοπίο στα ερασιτεχνικά”

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Θύελλας Πατρών, Δημήτρης Θανόπουλος, ανέφερε:

«Θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο αλλά δεν επιθυμούμε να μείνει κάποιο σωματείο απ’ έξω. Όλοι παράγοντες δίνουν τον δικό τους αγώνα για τα φέρουν εις πέρας.

Καλό είναι το μητρώο δεν θα διαφωνήσω, σε βάζει σε μια σειρά αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθούν τα σωματεία να μπουν στο μητρώο και να ξεκινήσουμε.

Την διαμάχη της πολιτείας με ΕΠΟ την πληρώνουμε όλοι εμείς και μας στερούν την διασκέδαση μας.

Επιτακτική ανάγκη να τα βρουν μεταξύ τους χθες, γιατί αυτοί είναι οι λίγοι και εμείς οι πολλοί. Είναι συνταγματική υποχρέωση να στηρίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Το μέλλον αναμένεται δύσκολο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να το κάνουν εταιρία. Δύσκολα θα ανταποκριθούν οι παράγοντες με έσοδα μηδέν και τα ελάχιστα που παίρνουν δεν φτάνουν ούτε για τα νερά».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Πρέπει να βρεθεί λύση»

Ο Χρήστος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Πήγασου Μπεγουλακίου, είπε:

«Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και πρέπει να το χαίρονται όλοι όσοι είναι γύρω του(αθλητές, παράγοντες, φίλαθλο κοινό).Το παιχνίδι όμως έχει κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να παραμείνει όμορφο κ ανταγωνιστικό. Ως πρόεδρος του Α.Ο. Πήγασος Μπεγουλακίου είμαι κατά της απόφασης για αναστολή  των πρωταθλημάτων, αλλά είμαι υπέρ των σωματείων και των παραγόντων που ψάχνουν να βρουν την καλύτερη λύση για να στηρίξουν τα σωματεία τους».

 

 

ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

“Ολοι μαζί για να αλλάξει αυτό”

Ο γενικός αρχηγός του Αχιλλέα Καμαρών Αχιλλέας Κιτσάτης τόνισε:

«Όχι δεν συμφωνώ με αυτή την απόφαση, νομίζω ότι έπρεπε όλες οι ομάδες να έχουν μεριμνήσει να έχουν φτιάξει τα χαρτιά τους.

Συμφωνώ με το μητρώο αλλά φυσικά θα πρέπει να κάτσουν κάτω το υπουργείο και η ΕΠΟ να δουν που πονάει και που υπάρχει πρόβλημα και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Επίσης δεν γίνεται ομάδες να χαλάνε χιλιάδες ευρώ για μεταγραφές και να λένε δικαιολογίες ότι χρειάζεται λογιστής κλπ.

Υπάρχει το πρόβλημα με τους προπονητές αλλά δεν γίνεται να το επικαλούνται ειδικά στην Α’ κατηγορία όταν όλοι ξέρουμε τι ποσά παίζονται. Ήρθε η ώρα πιστεύω να μπει μία σειρά και ας μείνουν μόνο αυτοί οι σύλλογοι που είναι νοικοκυρεμένοι και αξίζουν.

Όσο αφορά το μέλλον στον αθλητισμό το βλέπω πολύ άσχημο, δεν υπάρχει όρεξη από τα παιδιά, δεν υπάρχει η κάψα από τους παράγοντες , τα οικονομικά προβλήματα, ο κορωνοιος και τα υπόλοιπα έχουν διώξει τον κόσμο από τον αθλητισμό και υπάρχει πλέον μία απαξίωση σε όλα. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να αλλάξει αυτό».

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ

«Αδικο να μπαίνουν στη μέση τα σωματεία»

Ο παράγοντας του Εθνικού Πατρών, Λεωνίδας Γεροντίδης, σημείωσε:

«Προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου η κόντρα της ΕΠΟ με την πολιτεία. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και άδικο. Θεωρώ όμως άδικο να μπαίνουμε εμείς στην μέση σαν σωματεία και να μας καθυστερούν την έναρξη του πρωταθλήματος. Δεν είναι σωστό οι πολλοί να την πληρώνουμε για κάποιους που πίστευαν ότι για άλλη μια φορά θα δοθεί παράταση.

Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους να τρέχουν για μεταγραφές και να ποζάρουν στον φακό και να μην έχουν τελειώσει τα χαρτιά δυο χρόνια τώρα.

Εμείς σε λίγες μέρες κλείνουμε 2 μήνες προετοιμασίας. Πόσο άλλο; Και εμείς είχαμε προβλήματα με τα χαρτιά, ζητήσαμε την βοήθεια της Ένωσης μας, βάλαμε δικηγόρο και λογιστή, τρέξαμε κάποιες μέρες και τελειώσαμε!

Το Μητρώο ζητάει υπερβολικά πολλά πράγματα αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολο να τελειώσει μια ομάδα. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι το χόμπι μας που είναι το ποδόσφαιρο μας έχει γίνει βάρος.

Κάθε χρόνο τα έξοδα αυξάνονται, πρέπει να βάζουμε το χέρι και πιο βαθιά στην τσέπη. Τα χρόνια του κορωνοϊου έχουν αφήσει καμένη γη πίσω, δεν μπορούμε να βάλουμε καινούργια άτομα στο ποδόσφαιρο. Χάσαμε τους περισσότερους χορηγούς μας, γενικά έχει δυσκολέψει η καθημερινότητα μιας ομάδας. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αύριο στο ποδόσφαιρο!

Τέλος ζητάμε από την ένωση μας με την έναρξη (οπότε γίνει) να ΜΗΝ κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο με διπλούς αγώνες κάθε εβδομάδα (Τετάρτη και Σαββατοκύριακο)».

 

 

 ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΓΙΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ:

«Να γίνει πάλι κλήρωση με τους εγγεγραμμένους»

Ο ιδιοκτήτης  της «Ακαδημίας Δαβουρλή», υποστηρίζει:

«Φυσικά και είμαι κατά της αναστολής και υπέρ της «τιμωρίας» των σωματείων που δεν έχουν ακόμα εγγραφή στο μητρώο.

Η δικιά μου άποψη είναι να ξανά γίνει κλήρωση και να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα οι ομάδες που είναι εγγεγραμένες.

Το μέλλον είναι τα νέα παιδιά και οι ακαδημίες, είμαι πολύ αισιόδοξος που βλέπω όλο και περισσότερα σωματεία να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση».

 

 

ΓΕΡΟΝΤΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Διαφωνώ κάθετα με την αναστολή»

Ο Γενικός Γραμματέας του Ατρομήτου Πατρών, Γιώργος Γεροντίνης, τόνισε:

«Διαφωνώ κάθετα με την αναστολή των πρωταθλημάτων. Με κάθε τρόπο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΕΠΟ και πολιτείας. Δεν νομίζω ότι οι ομάδες που δεν έφτιαξαν το μητρώο δεν πρέπει να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Τα πράγματα οικονομικά πλέον είναι πολύ δύσκολα, οπότε οι ομάδες πρέπει να στραφούν στο νέο αίμα έτσι ώστε να μην γίνονται σπατάλες για  αγορά παικτών».

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΡΕΤΑΣ

«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή»

Ο πρόεδρος του Άτλαντα, Σωτήρης Σκρέτας, επεσήμανε:

«Η απόφαση αναστολής σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν σωματεία τα οποία όλο αυτό το διάστημα, έχουν τακτοποιήσει το θέμα του μητρώου, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΓΓΑ και είναι άδικο να ταλαιπωρούνται.Υπάρχουν όμως και οι αθλητές όλων των ομάδων που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και αυτός είναι και ο τελικός σκοπός, η άθληση και η ψυχαγωγία των νέων, οι οποίοι μάλιστα δοκιμάστηκαν τα  δυο χρόνια της πανδημίας. θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί η χρυσή τομή και να ξαναδούμε τα Γήπεδα σε δράση, αλλά και τα σωματεία τακτοποιημένα και καθαρά .

Συνεχώς όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τον αθλητισμό σε οργανωμένο επίπεδο τόσο σε ιδιωτικές δομές όσο σε κρατικές και δημόσιες. Η σημασία του αθλητισμού μεγάλη, θα πρέπει να γράψουμε βιβλίο για να την αναπτύξουμε, όσο λοιπόν προστατεύουμε τον χώρο και υπάρχει σειρά στα σωματεία τόσο το μέλλον θα είναι ευοίωνο».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Όχι πολιτικά παιχνίδια στο ποδόσφαιρο»

Ο παράγοντας της Αναγέννησης Πατρών, Γιώργος Γκοτσόπουλος, μας είπε:

«Δεν συμφωνώ σε καμία αποχή και δεν πρέπει το ποδόσφαιρο να μπει σε πολιτικά παιχνίδια. Δεν μπορεί το 80% των σωματείων που έχουν ενταχτεί στο μητρώο να περιμένουμε τις υπόλοιπες. Οι πολιτικές κόντρες πρέπει να μείνουν μακριά από το ερασιτεχνικό

Η ΕΠΟ πάει να κάνει το σωστό λάθος και δεν πρέπει να γίνει αυτό. Το μέλλον είναι αβέβαιο με το ποδόσφαιρο να έχει μπει για τα καλά στην πολιτική και όταν γίνεται αυτό όλα χάνονται».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement