Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Έργα με μεράκι και ψυχή! Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στην «Αγορά Αργύρη» η ετήσια έκθεση των 400 μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ετήσια έκθεση ενηλίκων και παιδικών τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Πατρέων ξεκινά σήμερα στις 7.30 το βράδυ στο χώρο της «Αγοράς Αργύρη» όπου θα φιλοξενηθούν πάνω από χίλιες δημιουργίες 400 μαθητών του εργαστηρίου – παιδιών και ενηλίκων – από τα τμήματα ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευών, αγιογραφίας και Ιστορία της Τέχνης.

O επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί τόσο στα έργα των παιδικών τμημάτων όσο και των ενήλικων. Κοινός παρονομαστής για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του Εικαστικού Εργαστηρίου, είναι η ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε καλλιτεχνικές διεργασίες και η σύνδεσή τους με την εικαστική παράδοση.
Κ. ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: «Η ΤΕΧΝΗ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΝΟΥ»
Με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή και ο Πολιτιστικός Οργανισμός καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου τόσο στο εικαστικό εργαστήρι όσο και στους υπόλοιπους τομείς να συνεχιστεί η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού έργου.
Το έργο και η προσφορά των εκάστοτε εικαστικών καθηγητών του εργαστηρίου με αφιλοκερδή μορφή αλλά και με την στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, έχει επεκταθεί και σε δομές του Δήμου Πατρέων (Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων) αλλά και σε τρίτους φορείς (σχολείο β΄ ευκαιρίας σωφρονιστικά ιδρύματα φυλακές Αγ. Στεφάνου). Το εικαστικό εργαστήριο σε περιόδους που δε λειτούργησε σε εκπαιδευτικό επίπεδο λόγο της δύσκολης εποχής της πανδημίας που δεν άφησε ανεπηρέαστη καμιά πτυχή της ζωής μας, έθεσε και ακόμα θέτει σε δοκιμασία όλους μας, αλλά και όλα όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα, είχε πλούσιες δράσεις παρέμεινε ενεργό έδωσε το στίγμα του με διάφορους τρόπους θέλοντας να τονίσει ότι η τέχνη είναι αυτή που βοηθάει το νου να ξεπερνά άσχημες καταστάσεις και λειτουργεί σαν καταλυτικός παράγοντας στα προβλήματά μας».
ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Επίσης, η κα Γεροπαναγιώτη ανέφερε πως το εικαστικό εργαστήριο πρόσφερε πλούσιες δράσεις δείχνοντας και τον κοινωνικό του χαρακτήρα όπως :
• Διακόσμησε με πίνακες ζωγραφικής και κεραμικά κέντρα αστέγων,
• Για την προετοιμασία των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, είχε την επιμέλεια κατασκευής χριστουγεννιάτικων αναμνηστικών τα οποία και δόθηκαν σε δομές του Κοινωνικού Οργανισμού (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια), αλλά και χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών που τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία και της πλατείες της πόλης,
• Επιμελήθηκε και πρόσφερε φιλοτεχνημένα δώρα στους μαθητές και διδάσκοντες του κοινωνικού φροντιστηρίου,
• Κατασκεύασε τα βραβεία του κρυμμένου θησαυρού (μάσκες, αναμνηστικά),
• Επιμελήθηκε διαδικτυακά βίντεο κατασκευής καρναβαλικής μάσκας,
• Πρόσφερε διαδικτυακά σεμινάρια σε δασκάλους και νηπιαγωγούς κατασκευής μάσκας,
«Στόχος μας είναι τόσο οι εικαστικές τέχνες όσο και ότι άλλο είναι στην κατηγορία της καλλιτεχνικής παιδείας, να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμη βάση, καθώς κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα της πρόσβασης, δεδομένου ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια», κατέληξε η κα Γεροπαναγιώτη.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε επίσης, η υπεύθυνη του εικαστικού τμήματος Μαρία Μανεσιώτη και οι εικαστικοί Μαρία Κανελλοπούλου, Πέτρος Λαμπρινάκος και Παναγιώτης Φερεντίνος.


Ροή ειδήσεων

Advertisement