Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Με επετειακό ρεπερτόριο-Τριλογία εκδηλώσεων-θεατρικών παραστάσεων για τα 150 χρόνια του θεάτρου «Απόλλων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την πρώτη παράσταση μελοδράματος στον Απόλλωνα και λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του κοινού, όπως καταγράφηκαν στις τρεις παραγωγές του θεάτρου την περίοδο 2021-2022, αλλά και την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση στον Καρυοθραύστη και τις Εκκλησιάζουσες, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λουκάς Θάνος πρότεινε ένα ρεπερτόριο με επετειακό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στο Λυρικό Θέατρο καθώς και στα κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με πρόεδρο τον Πέτρο Βάη, ενέκρινε τον προγραμματισμό του θεάτρου και αποφάσισε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 150 χρόνων από τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, να πραγματοποιηθούν από τις 10 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου θεατρικές παραστάσεις και μουσικές δράσεις.

Το πρόγραμμα για τα 150 χρόνια θα ολοκληρωθεί με νέες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και παράλληλες μουσικές δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις επόμενες δύο περιόδους της τριλογίας, που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.

GALA ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Στις 10 Οκτωβρίου κλείνουν 150 χρόνια από την πρώτη παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», την όπερα του Βέρντι «Ο χορός των μεταμφιεσμένων».

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, γιορτάζει τη σημαντική αυτή επέτειο, σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή παρουσιάζοντας ένα gala, με αποσπάσματα από λυρικά τραγούδια, που να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του Δημοτικού θεάτρου και στην πρώτη παράσταση όπερας.

ΜΟΤΣΑΡΤ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στην Παιδική του Σκηνή θα παρουσιαστεί το έργο Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Θάνου. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό μπαλέτο με ηθοποιούς, χορευτές, ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και, κυρίως, με τις κορυφαίες μουσικές στιγμές του ιδιοφυή συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, αλλά και με στιγμιότυπα από την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου μουσουργού.
Θα είναι ένα σκηνικό παιχνίδι όπου η βαθιά γνώση, σε συνδυασμό με την έμπνευση και το πάθος, συνθέτουν αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «ιδιοφυΐα».
Είναι η πρόταση του θεάτρου για όλη την οικογένεια αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα.
ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ-Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Στην κεντρική σκηνή θα φιλοξενηθεί η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που καταγράφει ο Χάρολντ Πίντερ στην Προδοσία, στήνοντας για τους ήρωές του ένα ευφυές παιχνίδι με τον χρόνο. Ουσιαστικά ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το παιχνίδι των σχέσεων, με τις κρυφές επιδιώξεις, τις σκόπιμες αποκρύψεις, τα μυστικά και τα ψέματα. Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης.
ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στο πλαίσιο της ενότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με τίτλο «Ποίηση και Μουσική» θα πραγματοποιηθούν τρεις μουσικο-θεατρικές εκδηλώσεις:
1.Το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου Στιλιστικές παραλλαγές πάνω στο τραγούδι «Στο περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο.
2.Ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος», με την Όλια Λαζαρίδου συνδυασμένος με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση, εκτελεσμένο από την ορχήστρα δωματίου
σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γοβανίδη
3.Παράσταση-συναυλία πλαισιωμένη με μουσική και ποίηση, με τίτλο: «ΕΙΚΟΝΕΣ»
Ένας νέος κύκλος τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού με τον τίτλο «Δέκα εικόνες και ένα κορίτσι» παρουσιάζεται για πρώτη φορά, σε ποιήματα των: Διονυσίου Σολωμού, Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Βαρβέρη, Χριστόφορου Λιοντάκη, Μιχάλη Γκανά, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, και Λεωνίδα Κακάρογλου δίνουν μέσα από τα χρώματα και τους ποικίλους τρόπους της μουσικής ξεχωριστές εικόνες της φύσης και της ψυχής. Διαβάζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λουκάς Θάνος συζητά με τον Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκά Καρυτινό, για μία συμπαραγωγή με αφορμή την τριλογία των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων.
Επίσης συζητά και με τον Διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Μιχάλη Δημητρακάκο, για τρεις συμπαραγωγές στο πλαίσιο της τριλογίας των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας συνεχίζοντας και φέτος τη πολιτική του
χαμηλού εισιτηρίου και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις οικονομικά ευπαθείς
ομάδες, στους φοιτητές και γενικά στο νεανικό κοινό, διαμορφώνει τις τιμές των εισιτηρίων για την τρέχουσα θεατρική περίοδο 2022-2023 ώστε να μπορούν όλοι να δουν θέατρο:
-Κεντρική Σκηνή : 12 ευρώ
-Στην Παιδική Σκηνή τα παιδιά πληρώνουν 5 ευρώ και οι μεγάλοι 10 ευρώ
-Οικογενειακό εισιτήριο ( στην Παιδική Σκηνή) 20 ευρώ (για γονείς μαζί με τα παιδιά τους.
-Ατέλειες Δραματικών Σχολών, ΣΕΗ και φοιτητές θεατρικών σπουδών
-ΑΜΕΑ και συνοδοί 5 ευρώ
Επίσης, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό (ΚΟΔΗΠ) τα παιδιά από όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου, καθώς και από Δομές Ψυχικής Υγείας, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις κατόπιν συνεννόησης.
Οι καθηγητές και οι μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου, οι καθηγητές, οι σπουδαστές της Δραματικής και οι εθελοντές χοροδιδάσκαλοι του χορευτικού του Δήμου Πατρέων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις κατόπιν συνεννόησης. Για τους μαθητές (σε οργανωμένες παραστάσεις σχολείων) ισχύει το εισιτήριο των 5 ευρώ.
ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη συνδιοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από την έναρξη λειτουργίας της εντάσσει στο Διδακτικό της προσωπικό καθηγητές των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Φιλοσοφίας ενώ καθηγητές της Δραματικής Σχολής διδάσκουν στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Επίσης φοιτητές των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Φιλολογίας εκπονούν την πρακτική τους άσκηση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, αποκομίζοντας επαγγελματική εμπειρία, χρήσιμη για την μελλοντική τους ενασχόληση στον τομέα του Πολιτισμού.
Οι φοιτητές θα παρακολουθούν τις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με το μειωμένο εισιτήριο των 5 ευρώ.
(Οι φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών έχουν ήδη ελεύθερη είσοδο-ατέλεια, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του θεάτρου).
Με μια καινοτόμο απόφαση του Δ.Σ., καθιερώνεται κάρτα πολλαπλών παραστάσεων στην τιμή των 30 ευρώ και για τους φοιτητές αντίστοιχα στην τιμή των 15 ευρώ.
Με την κάρτα εισόδου-εισιτήριο θα έχουν την δυνατότητα οι θεατές, πάντα μετά από κράτηση, να παρακολουθούν, από μία φορά, όλες τις παραγωγές του Θεάτρου κατά την θεατρική περίοδο 2022-2023 (εκτός των μετακλήσεων ή παραχωρήσεις, που δεν είναι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, και δεν εκδίδει το ίδιο εισιτήρια).

**Σήμερα και αύριο στις 18.30 ανεβαίνει στο Επίκεντρο + η διαδραστική παράσταση του Χρήστου Καλπουζάνη «Οδύσσεια ‘22». Το έργο είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους της Σμύρνης και στον κάθε άνθρωπο που ζει τη δική του Οδύσσεια μέχρι να φτάσει στη δική του ‘Ιθάκη’. Γενική είσοδος 7 ευρώ. Πληροφορίες/κρατήσεις: 2610461050.

** Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “Τρίτο Κουδούνι”, ανεβάζει το έργο «Μόνο Σο(ω)πέν, παρακαλώ» στο θέατρο Αγορά, Καραϊσκάκη 149, Πάτρα, σήμερα και αύριο στις 21.30.

** Ανεβαίνει σήμερα στις 21.30 στο «Μηχανουργείο» η performance λόγου, κίνησης, ήχου και ρυθμού «Έρωτος Ύβρις» από την ομάδα «Ηχοποιοί». Εισιτήριο: Ενιαίο 10€. Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ. 6937492516


Ροή ειδήσεων

Advertisement