Μαγειρική
Ψητές γλυκοπατάτες γεμιστές με κιμά
Υλικά (για 4 άτομα)
6 γλυκοπατάτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Για τη γέμιση
150 γρ. καφέ μανιτάρια
350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
50 ml λευκό κρασί ή κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας
150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
250 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τις γλυκοπατάτες και τις βάζετε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο για 80΄ στους 200οC, κλεισμένες μία-μία σε λαδόκολλα. Στο μπλέντερ ψιλοκόβετε τα μανιτάρια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια και τον κιμά για 5΄. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και συνεχίζετε για 4΄ ακόμη. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τα μπαχαρικά, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και αποσύρετε. Βγάζετε τις γλυκοπατάτες από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τις χαράζετε αφαιρώντας την επάνω φλούδα. Με ένα κουτάλι βγάζετε λίγη από τη σάρκα τους δημιουργώντας ένα βαθούλωμα για να τις γεμίσετε και τις πατάτε λίγο για να πλατύνουν. Προσθέτετε στον κιμά τη μισή ποσότητα από τα τυριά και γεμίζετε τις γλυκοπατάτες. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρετε τις ψητές γλυκοπατάτες με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.