Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Πάτρα: Οι «Σφήγκες» παρουσιάζουν τον «Βαφτισιμιό μου»- Μιλά στη “Γ” η Βικτωρία Αγγελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημιουργήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού και κατάφεραν πολύ γρήγορα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Πάτρα, «κεντρίζοντας» το ενδιαφέρον μας με εξωστρεφείς πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις και προτάσεις.

Ο λόγος για τις «Σφήγκες» που αποτελούν πλέον μία από τις πιο ενεργές ομάδες της πόλης, φροντίζοντας μετά από κάθε… πέταγμά τους να… αφήνουν κι ένα δημιουργικό «τσίμπημα» που ενεργοποιεί τα πολιτιστικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας. Εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας, η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, θεατρική συγγραφέας και «φανατική» καρναβαλίστρια, Βικτωρία Αγγελοπούλου, μίλησε στη «Γ» για την πρώτη θεατρική παραγωγή των «Σφηγκών» που θα παρουσιαστεί στο κοινό από τις 9 Φεβρουαρίου στο Επίκεντρο +.

 

ΕΡ.: Οι Σφήγκες έρχονται να μας «κεντρίσουν» και το θεατρικό μας ενδιαφέρον με μία ξεχωριστή παράσταση. 

 

Οι  Σφήγκες είναι από τα γεγονότα στη ζωή σου που έρχονται χωρίς να τα προγραμματίσεις. Ας όψεται ο κόβιντ που έβγαλε στο προσκήνιο την ανάγκη για εξωστρέφεια,  και μας έκανε να εκτιμήσουμε και να αποζητήσουμε απλά πράγματα  που μέχρι τότε θεωρούσαμε δεδομένα: συντροφικότητα,  δημιουργία δράσεων προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας, αλλά και για προσωπική μας διασκέδαση.

Η αγάπη μου για το θέατρο ακόμα καλά κρατεί, επομένως, η δημιουργία θεατρικής ομάδας ήταν αναμενόμενη.

 

ΕΡ.: Ο «Βαφτισιμιός» έρχεται από παλιά… Με ποια κριτήρια επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο και ποια στοιχεία του τότε αντανακλούν στο σήμερα;

 

Οι δυνατότητες της ομάδας με οδήγησαν να επιλέξω οπερέτα  γιατί στους κόλπους της υπάρχουν άτομα που μπορούν να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο είδος. Πάτησα πάνω στον «Βαφτιστικό» , σε γνωστά για μένα μονοπάτια, μια και ήταν η πρώτη θεατρική Καρναβαλική παράσταση που είχα διασκευάσει και σκηνοθετήσει για το Καρναβαλικό Κομιτάτο το 1995.  Κράτησα από το τότε τις βασικές ιδέες αλλά τις προσάρμοσα στο σήμερα με πιο κωμικό θα έλεγα τρόπο, απαλλαγμένη από το φόβο του «καθωσπρεπισμού» και  της «κριτικής».

Το «Ου γαρ έρχεται μόνον»,  σου δίνει  ελευθερία σκέψης και πράξης.  Βλέπεις τις καταστάσεις όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα ήθελες να είναι. Διαπιστώνεις πως παρά το πέρασμα των χρόνων οι αντιδράσεις των ανθρώπων  σε βασικές αξίες της ζωής όπως η αγάπη και ο έρωτας, ελάχιστα  έχουν τροποποιηθεί, κι αυτό, γιατί δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα το ένστικτο της κτητικότητας.

 

ΕΡ.: Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί μία πολύβουη σφηγκοφωλιά. Πώς καταφέρατε να τους συντονίσετε;

 

Ομολογώ πως ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί  εκτός ολίγων εξαιρέσεων τα μέλη της ομάδας δεν έχουν ασχοληθεί πάλι με το θέατρο και δεν γνώριζαν  ότι η διαδικασία  είναι αρκετά επίπονη, απαιτεί πολλές πρόβες και πως  το βασικό  προσόν του ηθοποιού είναι να απαρνηθεί τον εαυτό του, «πράγμα πολύ δύσκολο για όλους μας», και να μπει στο χαρακτήρα που υποδύεται.  Όμως, σιγά- σιγά τα κατάφεραν και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο. Άλλωστε, είχα δίπλα μου καταξιωμένους καλλιτέχνες, την Τατιάνα Λοβέρδου και την Albena Penkova, που με υπομονή και επιμονή μας καθοδήγησαν στο χορό και στα φωνητικά.

 

ΕΡ.: Η παράσταση είναι με δωρεάν είσοδο. Είναι μία ακόμη προσφορά από τις Σφήγκες στην τοπική κοινωνία;

 

Θα έλεγα πως είναι μια ακόμα προσφορά των ιθυνόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τις ομάδες της πόλης μας που προσπαθούν να παράγουν πολιτιστικό προϊόν. Μας στήριξαν ηθικά και οικονομικά γι’  αυτή την παραγωγή και ως εκ τούτου, μη όντας επαγγελματίες του είδους, για να δικαιούμεθα αμοιβή, η προσπάθειά μας  έπρεπε να είναι ανοιχτή και ελεύθερη για το κοινό.

 

ΕΡ.: Ποιες άλλες δράσεις έχετε ετοιμάσει για την καρναβαλική περίοδο;

 

Οι δράσεις μας, κύριο στόχο έχουν να καθιερωθούν σαν έθιμα προς όφελος της πόλης μας, κι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την κατ΄ έτος επανάληψη. Γι αυτό θα επαναλάβουμε:

1)Την Τσικνοπέμπτη  το πρωί, «Το Γαρύφαλλο στο αφτί», τσιγγάνες και τσιγγάνοι θα ξεχυθούμε στους δρόμους, χορεύοντας και τραγουδώντας   λαϊκά μας τραγούδια. Σε αυτή την εκδήλωση καλούμε να μας ακολουθήσει όποια/ος θέλει. Γιατί ονειρευόμαστε σε βάθος χρόνου, ο Δήμος να υιοθετήσει αυτή την εκδήλωση, να γεμίσουν οι δρόμοι χορούς και τραγούδια, και να προσελκύσει επισκέπτες και από άλλες περιοχές.

2)Στις 22 & 23 Φεβρουαρίου  στις 20.30, θα δώσουμε  παράσταση στις σκάλες Γεροκωστοπούλου με τίτλο «ΣΚΑΛΕΣ 2023». Έχουμε ετοιμάσει  ένα μουσικοχορευτικό θέαμα που επιμελήθηκε η χορογράφος Μαριμίλλη Ασημακοπούλου. Διοργανωτής είναι η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και  μας υποστηρίζει και η ΚΕΔΗΠ.

 

ΕΡ.: Μια ακόμη θεατρική δουλειά που έχει την “υπογραφή” σας. Πώς αισθάνεστε;

 

Δημιουργικά πλήρης αλλά και  αρκετά κουρασμένη, γιατί φέτος το καρναβάλι είναι μικρό και  αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε ταυτόχρονα και τα δύο θεάματα. Όμως το θέμα δεν είναι πως αισθάνομαι εγώ, αλλά το πώς θα νιώσουν αυτοί που θα μας παρακολουθήσουν. Ελπίζω να αξίζει τον κόπο ο χρόνος που αφιερώσαμε και η πίεση που όλοι νιώσαμε προκειμένου να τις  φέρουμε σε πέρας. Είναι γεγονός πως βάλαμε ψηλά τον πήχη αλλά ευελπιστούμε να τον υπερβούμε.

ΙΝFO

«Ο Βαφτισιμιός μου» σε διασκευή και σκηνοθεσία Βικτωρίας Αγγελοπούλου, ανεβαίνει από τις «Σφήγκες» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Πρόκειται για μια σατιρική προσέγγιση στον έρωτα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια πολυτελούς δεξίωσης σε αρχοντικό της Αθήνας, επιστρέφει από το μέτωπο ο βαφτισιμιός της πλούσιας κυρίας! Πως θα αντιδράσουν  οι παρευρισκόμενοι; Ιδίως όταν αποκαλυφθεί ότι … Η συνέχεια στην σκηνή του θεάτρου Επίκεντρο+   από τις 9 έως 12 Φεβρουαρίου στις 21.15 με ελεύθερη είσοδο, αλλά υποχρεωτικά με τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 2610.46.10.50

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κουστούμια: Βικτωρία Αγγελοπούλου. Χορογραφίες: Τατιάνα Λοβέρδου. Μουσική Διδασκαλία: Αλμπένα Μπένκοβα. Επιμέλεια Σκηνικού: Γιώργος Σταυρόπουλος, Αντώνης Μακρής. Φωτογραφία σκηνικού: Βασίλης Παπαϊωάννου. Μικροκατασκευές: Ασημάκης Στρατογιάννης. Διεύθυνση παραγωγής: Τζίμης Πολίτης. Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου. Επιμέλεια Εντύπων: Emphasis team. Video-Ηχογραφήσεις: NoiseBox Studio. Φωτισμοί- Χειρισμός κονσόλας: Νίκος Γιατράκος. Βοηθός χειριστή: Σοφία Δριβίλα. Κατασκευή κουστουμιών: Γιώτα Αναστοπούλου,. Υπεύθυνες παρασκηνίων: Μαρία Κούκουρα, Μίνα Γιαννακλή, Ελένη Ζουμπουλάκη –Τσίστα.

Παίζουν: Ιωάννα Χαριτάτου, Κωνσταντίνος Τρίγγος, Μαίρη Γκιόκα, Λία Κιτσάκη, Μάκης Νικολόπουλος, Ρέτη Ζησιμοπούλου, Ασημάκης Στρατογιάννης, Θάνος Τσέρης, Γιώτα Αναστασοπούλου, Μαρία Δερβίση, Ντόλυ Κουτρούμπα, Σωτήρης Μηλιτσόπουλος, Άννα Παπανδρέου, Άρτεμη Πισκοπάκη, Μαντώ Πρεβεζάνου, Σάντρα Σαββανή, Ελμίνα Σιμιτζή, Νίκη Ζορμπά, Νάνσυ Καγκελάρη, Αφροδίτη Κωνσταντινοπούλου, Νανά Μαντζαβίνου, Κατερίνα Μπαλάσκα, Χαρά Αντιόχου, Τζένη Παπανδρέου, Σπύρος Καραχάλιος, Βασίλης Παπαϊωάννου.


Ροή ειδήσεων

Advertisement