Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κώστας Νίκας: Ο ήρωας γιος του ήρωα και η ιστορία του 1995 στο Αίγιο

Published

on

Ο άνδρας της ΕΜΑΚ με τον οποίο συζητάει ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πυραγός Κώστας Νίκας, γιος του ήρωα πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος το 1995 είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα βγάζοντας από τα χαλάσματα του σεισμού στο Αίγιο τον 8χρονο τότε, Ανδρέα Μπόγδανο.

Ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2011, προδομένος από την καρδιά του.

Άφησε πίσω του όμως έναν άξιο διάδοχο, ο οποίος αν και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων, επέλεξε τελικά με το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού να υπηρετήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο Κώστας Νίκας συμμετείχε στην αποστολή της ΕΜΑΚ στην πόλη Χατάι της Τουρκίας και μάλιστα, ήταν αυτός που έστησε τα υποστηλώματα και μαζί με τον επικεφαλής, Δημήτρη Ρούπα, κατάφεραν να συρθούν αρχικά μέχρι την 8χρονη Φατμά που όμως δεν άντεξε, αλλά λίγο αργότερα, άκουσαν την 7χρονη αδελφή της Αϊρίν, την οποία και ανέσυραν ζωντανή, ξεσπώντας σε κλάματα χαράς…

H ιστορία του 1995 στο Αίγιο

Για την ιστορία – και για όσους δεν έζησαν τα γεγονότα του 1995 στο Αίγιο, ο πατέρας του σημερινού πυραγού της ΕΜΑΚ, Παναγιώτης, έγινε το πρόσωπο των ημερών εκείνου του τραγικού Ιουνίου, όταν 6,1 Ρίχτερ χτύπησαν στην πόλη της Αχαΐας, γκρεμίζοντας μεταξύ άλλων μία πολυκατοικία. Στα χαλάσματα παγιδεύτηκε ο 8χρονος Ανδρέας.

Οι διασώστες πασχίζουν να βγάλουν το παιδί και ο Παναγιώτης Νίκας, ο άνθρωπος που τελικά διείσδυσε στα ερείπια και τράβηξε το παιδί μετά από σχεδόν δύο 24ωρα, ήταν ο άνθρωπος που όλες εκείνες τις ώρες του έδινε κουράγιο. Η προσπάθεια διάσωσης και οι διάλογοι μεταξύ του Νίκα και του παιδιού έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της Ελλάδας: – «Ανδρέα, μ’ ακούς;» – «Ναι». – «Είσαι καλά;» – «Ναι, μόνο που με στενεύουν το ρολόι και τα παπούτσια». –  «Βγάλ’ τα, αγόρι μου, σε λίγο θα σε βγάλουμε…». Οι διασώστες για να δώσουν κουράγιο στο παιδί του υποσχέθηκαν να του πάρουν ένα ποδήλατο. Ο Ανδρέας ζήτησε να είναι πράσινο. Και έτσι έγινε. Όταν ο Παναγιώτης Νίκας έβγαλε τον Ανδρέα από τα χαλάσματα, ξέσπασε σε λυγμούς. Και αργότερα, όταν όλα πέρασαν, ένα πράσινο ποδήλατο έφτασε στον Ανδρέα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement