Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το ρίξιμο της σοκολάτας δίνει μια γοητεία…

Σήμα κατατεθέν ο πιο γλυκός «πόλεμος» στο φινάλε της μεγάλης παρέλασης

Published

on

Αναλλοίωτος και εξαιρετικά ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου, ο «σοκολατοπόλεμος», αποτελεί το γλυκό «φινάλε» του Πατρινού Καρναβαλιού!

Οι σοκολατορίχτες είναι «ετοιμοπόλεμοι», έχουν εξασφαλίσει τα «πολεμοφόδια» και ετοιμάζονται για να «βομβαρδίσουν» καρναβαλιστές και θεατές με… 40.000 σοκολάτες κατά τη διάρκεια των παρελάσεων!

Πρόκειται για έθιμο που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το Πατρινό Καρναβάλι και συνιστά μια από τις πρωτοποριακές του δράσεις.

Σε θέση μάχης με τις γνωστές συναρπαστικές ρίψεις σοκολάτας και γλυκισμάτων θα βρίσκονται τα μέλη των πέντε Συλλόγων: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες», που διατηρούν αναλλοίωτο το έθιμο στο πέρασμα των χρόνων!

Οι «σοκολατορίχτες» προσφέρουν ευθυμία και να γλυκαίνουν τον κόσμο της νυχτερινής ποδαράτης του Σαββάτου αλλά και της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής.

Από το 1899 μέχρι και σήμερα

Η ιστορία του σοκολατοπόλεμου ξεκινάει στα 1899 όπου είναι η πρώτη φορά που ρίχνονται σοκολάτες, και μάλιστα ιταλικές, στο καρναβάλι της Πάτρας. Μάλιστα ο τρόπος πετάγματος ήταν πρωτότυπος με μια τεράστια χήνα πάνω στο άρμα, που άνοιγε τα φτερά της και από μέσα έριχναν τις σοκολάτες. Γύρω στο 1900 – 1909 καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος (κέρινα αυγά γεμισμένα με κομφετί), ο σοκολατοπόλεμος και ο χορός «Τα μπουρμπούλια». Οι καρναβαλιστές αλλά και οι επισκέπτες λατρεύουν τον σοκολατοπόλεμο καθώς πιστεύουν ότι τους φέρνει γούρι, το πιάσιμο μιας σοκολάτας.

Μέχρι την δεκαετία του 1940, ο «πόλεμος» της σοκολάτας ανάμεσα στους καρναβαλιστές σε άμαξες και στους Πατρινούς που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους, καλά κρατεί. Έτσι καθιερώνεται η μπαλκονάτη σοκολάτα, η οποία χρειάζεται τεχνική για να ριχθεί και να φτάσει στο μπαλκόνι!

ΔΡΟΜΑΤΗ, ΜΠΑΛΚΟΝΑΤΗ, ΠΕΤΑΛΑΤΗ

Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν καθιερωθεί και νέες ονομασίες, ανάλογα με τον τρόπο ρίψης από τους σοκολατορίχτες, όπως η δρομάτη, η μπαλκονάτη, η βενταλάτη, η πεταλάτη, η χουφταλάτη, η σακουλάτη.

«Ο σοκoλατοπόλεμος χρόνια τώρα φέρνει χαρά και χρώμα σ’ όλα τα σημεία της πόλης, είναι το αυθεντικό έθιμο του Πατρινού Καρναβαλιού με μακραίωνη ιστορία. Το ρίξιμο της σοκολάτας δίνει μια γοητεία, συνεγείρει τους πάντες», αναφέρει στην «Γ» ο πρόεδρος του σωματείου «Σοκολατορίχτες» Περικλής Δημητρόπουλος, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαιώνιση του θεσμού.

Οι σύλλογοι των Πατρινών και τα ενεργά μέλη τους, με κέφι και αγάπη για τον σοκολατοπόλεμο, έχουν καταφέρει να κρατήσουν μέχρι σήμερα ζωντανό το έθιμο.

Οι σοκολατορίχτες έχουν την δική τους ξεχωριστή θέση στο Πατρινό Καρναβάλι, με ευχές γλυκές και ρίψεις σοκολάτας, καθώς σκορπίζουν ενθουσιασμό με την αγαπημένη γευστική καρναβαλική συνήθεια στον κόσμο, που θα τους περιμένει σε πεζοδρόμια και μπαλκόνια με ανυπομονησία.

Κανείς Πατρινός ή επισκέπτης δεν μπορεί να φανταστεί παρέλαση χωρίς σοκολατοπόλεμο και όσοι πιάσουν μια σοκολάτα, το θεωρούν γούρι!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement