Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Διασκεδάζουμε υπεύθυνα!

Published

on

Του Αντώνη Καλέντζη, ψυχολόγου

Το καρναβάλι είναι μια περίοδος γιορτής, χαράς και διασκέδασης που γιορτάζεται σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο.
Στην πόλη μας είναι τρόπος ζωής για πολλούς συμπολίτες μας που αδημονούν για τις παρελάσεις, τα δρώμενα και τον κρυμμένο θησαυρό.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Πάτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καρναβάλι και πλήθος κόσμου επισκέπτεται στο τριήμερο της κορύφωσής του ώστε να ζήσουν λίγο από αυτή την μοναδική εμπειρία.
Παράλληλα, το καρναβάλι εκτός από διασκέδαση επιδρά σημαντικά στην ψυχική υγεία και ευεξία ενός ανθρώπου.
Κοινωνική σύνδεση
Οι εορτασμοί του καρναβαλιού παρέχουν μια ευκαιρία στους ανθρώπους να συνδεθούν με άλλους και να κοινωνικοποιηθούν. Είτε χορεύετε στους δρόμους, απολαμβάνετε την παρέλαση ως θεατής ή συμμετέχετε με κάποιο group, το καρναβάλι είναι μια αφορμή για κοινωνική συνάθροιση σε ευχάριστο κλίμα γιορτής.
Όπως είναι γνωστό, οι κοινωνικές σχέσεις είναι απαραίτητες για την καλή ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Το καρναβάλι, απεναντίας, είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσετε νέες φιλίες καθώς και να ενισχύσετε τις υπάρχουσες με σκοπό τη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων που θα σας συντροφεύουν στο μέλλον.
Θετικά συναισθήματα
Οι Απόκριες μπορούν να σταθούν ως μια διέξοδος συσσωρευμένης πίεσης καθώς και αποφόρτισης από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Παρατηρείται, ότι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι αισθάνονται πιο χαρούμενοι και ανάλαφροι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με το καρναβάλι όπως η ευφορία, η ευτυχία και ο ενθουσιασμός μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και να έχουν ισχύ και μετά το πέρας των εκδηλώσεων. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος, να προάγουν τη θετική σκέψη και να βελτιώσουν τη συνολική ευημερία.
Δημιουργικότητα και Αυτοέκφραση
Στους εορτασμούς του καρναβαλιού σημειώνονται συχνά ξέγνοιαστες στιγμές στις οποίες οι άνθρωποι εκφράζονται δημιουργικά μέσω της δημιουργίας ξεχωριστών ενδυμασιών, της μουσικής και του χορού. Η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Τέτοιου είδους έκφραση μπορεί επίσης να προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης βελτιώνοντας τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση του ατόμου.
Σωματική δραστηριότητα
Οι εορτασμοί του καρναβαλιού συχνά περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα όπως χορό και αρκετό περπάτημα για τους συμμετέχοντες στην παρέλαση. Η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία καθώς μειώνει το στρες και το άγχος, συνεισφέροντας παράλληλα στην αποφόρτιση του ατόμου από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα που προάγουν τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευεξίας.
Το καρναβάλι συνοψίζοντας δεν είναι απλώς μια περίοδος ξέφρενης διασκέδασης, ωστόσο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευεξία των συμμετεχόντων.
Οι κοινωνικές συνδέσεις, τα θετικά συναισθήματα, η δημιουργικότητα, η αυτοέκφραση και η σωματική δραστηριότητα είναι μερικά σημεία που αναφέρθηκαν που συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η γιορτή αυτή της πόλης μας έχει και μια διαφορετική οπτική γωνία. Τα στατιστικά των ατόμων που τραυματίζονται λόγω μέθης, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις με αγνώστους και τα περιστατικά βίας είναι κάτι που δεν πρέπει να μας αφήνουν ασυγκίνητους.
Ας διασκεδάσουμε στην πόλη του καρναβαλιού δημιουργώντας όμορφες στιγμές, γεμάτες ξέφρενο χορό και χαμόγελα δίχως όμως να ξεπερνούμε τα όρια που μπορούν να βλάψουν σωματικά ή ψυχικά εμάς ή τους συνανθρώπους μας.
Διασκεδάζουμε υπεύθυνα.
Καλό καρναβάλι!!!

Ροή ειδήσεων

Advertisement