Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με εθνικές ενδυμασίες και δέος τιμήθηκε η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας στην Πάτρα το 1821 

Published

on

Λαμπρές ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών το Σαββατοκύριακο προς τιμήν της μνήμης των χιλιάδων θυμάτων της τοπικής θηριωδίας, στην Πάτρα το 1821.

Η εκδήλωση ετέθη υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και εστέφθη από επιτυχία και φέτος. Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε ιερά λιτανεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρχών και φορέων και αντιπροσωπείες των Συλλόγων της περιοχής μας, οι οποίοι σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης.

Προχθές το πρωί, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη των χιλιάδων Πατρέων, οι οποίοι εσφάγησαν, σουβλίσθησαν, κάησαν, πωλήθησαν ως δούλοι, εξεπατρίσθησαν από τις βαρβαρικές ορδές των Τούρκων του Γιουσούφ Πασά, από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή του έτους.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προέστη ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, Πρεσβυτέρων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστη ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, επίσης οι βουλευτές Αχαΐας, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, σύλλογοι και όμιλοι Πατριωτικοί και οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, όλοι ντυμένοι με τις εθνικές ενδυμασίες και κρατώντας τις σημαίες και τα λάβαρα.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντας Πατρινούς και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των μαρτύρων Πατρέων το οποίο ανήγειρε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου και κατετέθησαν στέφανοι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement