Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ζωή εν τάφω-Σε κλίμα κατάνυξης η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου Θρήνου

Published

on

Μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, η σημερινή, καθώς κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα της ίδιας μέρας.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών σε κλίμα κατάνυξης θα ψαλλούν οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές και στη συνέχεια ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής όπου και θα γίνει η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, θα τοποθετηθεί στο Ιερό Κουβούκλιο το ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός, ο Επιτάφιος.
ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ Ο
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σήμερα στις 8 π.μ. θα τελέσει την Ακολουθία των Ωρών και τον εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, ενώ στις 7 μ.μ. θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου.
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ Ο
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ
Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος
θα τελέσει την Ακολουθία των Ωρών και τον εσπερινό της Αποκαθηλώσες στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, όπου και στις 7 μ.μ. θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου.

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής σε όλους τους Ιερούς Ναούς ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…» και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».
Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.
Ακολούθως, γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της ενορίας. Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μια αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τούς δίνει την άδεια. Τροπάρια Ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου σώμα, σινδώνι καθαρά ειλήσας και αρώμασιν, εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο. Ότε κατήλθες προς τον θάνατον, η ζωή η αθάνατος, τότε τον άδην ενέκρωσας τη αστραπή της Θεότητας· =ότε δε και τους τεθνεώτας εκ των καταχθονίων ανέστησας, πάσαι αι δυνάμεις των επουρανίων εκραύγαζον· Ζωοδότα Χριστέ ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ
Σήμερα η Περιφορά των Επιταφίων στα Δημοτικά Κοιμητήρια θα γίνει ως ακολούθως:
Στο Β’ Κοιμητήριο στις 4.30 μ.μ. όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς.
Στο Α’ Κοιμητήριο στις 6.30 μ.μ.
Στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων στα Δεμένικα, θα παραστεί η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου.
Τονίζεται, ότι από τις 2 μ.μ. μέχρι και το τέλος της Περιφοράς των Επιταφίων απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή εντός των χώρων των Δημοτικών Κοιμητηρίων παντός οχήματος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement