Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανδρέας Τσώκος: «Γιατί ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αχαϊας»-

Ο γεωλόγος Ανδρέας Τσώκος, ένα από τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. μιλάει στην «Γ» για τα το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάϊου, την απόφαση του να αναμιχθεί με την πολιτική και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η νεολαία

Published

on

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ Κ. ΓΡΑΨΑ

Ανδρέας Τσώκος. Από τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί διερωτήθηκαν με την ανακοίνωση του κόμματος: Ποιος είναι ο Τσώκος και ποια είναι η σχέση του με την Αχαΐα; Λογικά τα ερωτήματα των πολιτών, αλλά και τα δικά μας προς τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ.

Ο Ανδρέας Τσώκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Γ», απαντά στα ερωτήματα που του θέσαμε, μιλάει για το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάϊου, την Αχαΐα, την πολιτική και τους νέους κ.α.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Αχαΐα με τη Νέα Δημοκρατία. Είστε ένα από τα νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου. Όλοι διερωτώνται ποιος είναι ο Ανδρέας Τσώκος

Έχω γεννηθεί το 1983. Είμαι Γεωλόγος, τέως Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και ενεργό μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Κυρίως όμως, είμαι ένας από εκείνους που πιστεύουμε πως αξίζουμε περισσότερα ως κοινωνία γι’ αυτό βγήκα μπροστά να το διεκδικήσω για όλους μας. Γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αχαΐας.

Ποια είναι η σχέση σας με την Αχαΐα;

Οικογενειακά η καταγωγή μας είναι από το Καλαμάκι, ο πατέρας μου Θανάσης ήταν ενεργός κοινωνικά και πολιτικά για αρκετά χρόνια, κάτι που σημαίνει πως γνωρίζω και αγαπώ πολύ την περιοχή και φροντίζω αντίστοιχα αυτή την αγάπη να την περάσω και στα παιδιά μου.

Είστε νέος στην ηλικία, αλλά όχι νέος στην πολιτική, καθώς ήσασταν πάλι υποψήφιος σε άλλη περιοχή. Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο πολιτικός του μέλλοντος;

Είμαι στην πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια, και έχω αρκετές παραστάσεις. Την περίοδο 2013-2015 διετέλεσα Γραμματέας της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ), ενώ είμαι αιρετό στέλεχος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2015 δέχτηκα την πρόταση από τον τότε πρόεδρο Ευαγ. Μειμαράκη να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής στην προσπάθεια ανανέωσης του ψηφοδελτίου στην τελευταία τιμητική θέση, για λόγους συμβολικούς.Καταρχήν νομίζω ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι ένας κανονικός άνθρωπος, ούτε μαυρογιαλούρος, ούτε απρόσιτος. Πρέπει να αντιπροσωπεύει την κοινωνία, αλλά και να την καθοδηγεί το σωστό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος μας είχε φροντίσει με διαχρονικό τρόπο να απαντήσει στο ερώτημα σας, τονίζοντας πως η ΝΔ είναι το σύστημα ανθρώπων στο οποίο «οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν – και σε τελική ανάλυση υπηρετούν – και περισσότερους και ανωνύμους». Το συμμερίζονται όλοι; Όχι θα σας απαντήσω, όμως εγώ το ασπάζομαι.

Η εκλογική περιφέρεια στην οποία πολιτεύεστε για πρώτη φορά έχει σαφείς υστερήσεις σε πολλά επίπεδα. Ποια είναι η δική σας προτεραιότητα εφόσον εκλεγείτε βουλευτής;

Η Αχαΐα, όπως και αρκετές περιοχές εκτός Αθηνών, δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική της, αλλά αντίθετα να χάσει και αρκετή από αυτή, διότι για πολλά χρόνια ήταν μια ‘δεδομένη’ εκλογική περιφέρεια για τους κομματικούς συσχετισμούς. Αυτό οδήγησε σε υστέρηση υποδομών, ποιότητας ζωής, εξωστρέφειας. Κι’ αυτό αντανακλάται στην καθημερινή ζωή, ακόμα και στον αθλητισμό. Προσωπικά, πιστεύω πολύ και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός που παρουσίασε από την Πάτρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης πριν μερικούς μήνες. Δεν ξέρω πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει το εύρος της δέσμευσης που ανέλαβε, αλλά μιλάμε για 63 δρομολογημένα και άλλα 25 υπό σχεδιασμό έργα, ύψους 3,8 δισ., τα οποία συνθέτουν το όραμά μας για την αποκατάσταση του ρόλου της Αχαΐας ως μιας σύγχρονης και δυναμικής πύλης της χώρας.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαϊου για τη χώρα μας;

Νομίζω είναι προφανές. Ανάπτυξη και σταθερότητα ή περιπέτειες. Η χώρα τον Ιούλη του 2019 γύρισε σελίδα, πρωταγωνιστεί σε κάθε επίπεδο και έχουμε κάθε όφελος να παραμείνουμε σε αυτή την τροχιά. Σήμερα στην οικονομία καταφέραμε να έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Προσθέσαμε 290.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξήσαμε δύο φορές τον κατώτατο μισθό και δίνουμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια στις συντάξεις. Κι επιπλέον προσφέρουμε προσιτή και ποιοτική στέγη για νέους και ευάλωτους πολίτες, ενώ μειώσαμε κατα 35% τον ΕΝΦΙΑ για όλους, μειώνοντας συνολικά 48 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί.

«Επιλέγουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση»

Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε στις επαφές που έχετε με τους πολίτες της Αχαϊας;

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για πρόοδο, στήριξη της κοινωνίας και εκσυχρονισμό των παραγωγικών δομών. Από την πλευρά μου τονίζω σε κάθε ευκαιρία πως ως παράταξη και κυβερνητική επιλογή σε αυτή τη μάχη, επιλέγουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση. Ζητώ από τους πολίτες ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, να συγκρίνουν χωρίς προκαταλήψεις, πρόσωπα και πολιτικές. Να συγκρίνουν που ήμασταν την προηγούμενη τετραετία και το πόσες φορές αυτή η κυβέρνηση φρόντισε για την ευημερία του τόπου. Νομίζω μια απροκατάληπτη κρίση, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην τελική ψήφο.

Το μήνυμα στους νέους

Από την αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι θέλει ανανέωση, με νέα πρόσωπα, ανθρώπους της αγοράς. Είστε ένας απ’ αυτούς στο ψηφοδέλτιο. Στους νέους που αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Έχω εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, είμαι ιδρυτής και διαχειριστής τεχνικής εταιρείας μελετών με κύριο τομέα δραστηριότητας την εκπόνηση Μελετών Τεχνικών Έργων, ενώ στο παρελθόν διετέλεσα σύμβουλος στη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν κι εμένα εκεί έξω, που δουλεύουν σκληρά και τα καταφέρουν καλά ή άλλοι που παλεύουν και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία.

Για εμένα αυτοί είναι οι πλέον πολιτικοποιημένοι, διότι γνωρίζουν πως η δουλειά και όχι το μπάχαλο σε οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική ελευθερία. Θα ήθελα όσοι πιστεύουν πως με την ψήφο δε θα αλλάξει τίποτα, να δουν γύρω τους και να αποφασίσουν, ποιος θέλουν να καθορίζει το μέλλον τους. Αν εκείνοι δεν πάρουν σοβαρά την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, τότε ο διπλανός τους θα ψηφίσει και για αυτούς. Το θέλουν πραγματικά;

Ροή ειδήσεων

Advertisement