Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε απόσταση… αναπνοής-Στήνονται τα εκλογικά κέντρα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αγίου Ανδρέου, οι φόβοι και η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ.

Published

on

TOY ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Είναι πλέον, αμετάκλητα, οριστικό και δεδομένο. Τα εκλογικά κέντρα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Πάτρα, θα γειτνιάζουν καθώς θα τα χωρίζει μια απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων.

Συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Ερμού θα λειτουργεί το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στην αντίστοιχη της Αγίου Ανδρέου με την Αγίου Νικολάου θα λειτουργεί αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς, πρόκειται για μια αξιοσημείωτη σύμπτωση, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν προϋπήρχε μια συνεννόηση των δύο κομματικών οργανώσεων.

Πάντως, όταν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Αχαϊας Αντώνης Κουνάβης πληροφορήθηκε ότι το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρίσκεται μια…ανάσα από αυτό του κυβερνώντος κόμματος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογο του, τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιχάλη Σιδηρόπουλο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συγκεκριμένη γειτνίαση.
Από την πλευρά του, μιλώντας στη «Γ», ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο Αντώνης Κουνάβης επικοινώνησε μαζί του, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τη λειτουργία του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο συγκεκριμένο σημείο, είναι ειλημμένη. «Έχουμε κάνει δουλειά εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και ως προς το εάν θεωρεί πιθανή την πρόκληση έντασης και επεισοδίων, ο ίδιος δεν ανησυχεί τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, δεν είναι τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΖΗΤΑ ΧΩΡΟ

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ αναζητά χώρο για την δημιουργία εκλογικού κέντρου και σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» υπάρχουν τρεις προτάσεις που εξετάζονται, σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα.

Το νομικό πλαίσιο και η άδεια από την ΕΛ.ΑΣ.
Ωστόσο, ακόμη και αν δεν υπάρχει εκατέρωθεν πρόθεση για την πρόκληση κλίματος έντασης, υφίσταται πρόβλημα με τον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, το ένα εκλογικό κέντρο πρέπει να απέχει από το άλλο τουλάχιστον 200 μέτρα. Τι θα γίνει από δω και πέρα; Τη λύση, προφανώς, καλείται να τη δώσει η Αστυνομία.

Άλλωστε, επίσης σύμφωνα με το νόμο, «κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις που οι εδαφομορφολογικές και οικιστικές ιδιαιτερότητες των πολεοδομικών συγκροτημάτων δεν επιτρέπουν την τήρηση των ως άνω αποστάσεων ή κατά την κρίση του διοικητού του αστυνομικού τμήματος δεν προκύπτουν προβλήματα διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δύναται η απόσταση αυτή να μειώνεται, σε καμιά δε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 μέτρων».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα σημεία που θα λειτουργήσουν τα εκλογικά κέντρα, τα οποία πρέπει να έχουν την άδεια της ΕΛ.ΑΣ.
«Δεν έχει σημασία εάν κόμματα έχουν ήδη μισθώσει χώρους, εφόσον δεν υπάρχει η σχετική άδεια από την ΕΛ.ΑΣ. Εφόσον προκύψουν προβλήματα γειτνίασης θα εφαρμοστούν ασφαλώς όσα προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο», κατέληξε η ίδια πηγή.

Κινητικότητα και εξορμήσεις
Στο μεταξύ τα δυο κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία και σε τοπικό επίπεδο για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαϊου.
Την προσεχή Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 7.30 το βράδυ θα γίνει ο αγιασμός για την έναρξη λειτουργίας του εκλογικού κέντρου της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, που θα στεγαστεί σε κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου και Ερμού.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. υποψήφιος βουλευτής Ηλείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαϊας, Αντώνης Κουνάβης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;
Στο μεταξύ, όπως έγραψε η «Γ» φαίνεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, θα γίνει το Σάββατο 29 Απριλίου, πιθανότατα στο κλειστό της Ε.Α.Π.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να θεωρείται καταλληλότερος χώρος το γήπεδο της Ε.Α.Π, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αυτές τις ημέρες. Ακόμη αναμένεται να συγκροτηθούν κλιμάκια και να γίνουν περιοδείες, με υποψήφιους βουλευτές και στελέχη του κόμματος, σε κάθε γωνιά της Αχαϊας.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί την Πάτρα για την κεντρική εκδήλωση του κόμματος, την τελευταία προεκλογική εκλογική, μεταξύ 14 και 19 Μαϊου, εκτός της Πέμπτης 18 Μάϊου, που θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement