Connect with us

Πολιτική

Δημοκρατία ανεκτική αλλά ισχυρή

Published

on

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΡΗ (*)

Η χειρότερη πολιτική επίπτωση της κρίσης αξιών στο πολιτικό σύστημα και του άκρατου λαϊκισμού είναι αναμφίβολα η ενδυνάμωση ακραίων πολιτικών σχηματισμών τύπου Χρυσής Αυγής, δηλαδή ιδιότυπων και ακραίων αντιδημοκρατικών μορφωμάτων στα οποία, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, συνυπάρχουν ποικίλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και δράσεων με όλες τις γνωστές ιδεολογικοπολιτικές εκδοχές του εγχώριου και διεθνούς ακροδεξιού ολοκληρωτισμού και όχι μόνο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εύλογο: μπορεί η δημοκρατία να αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή;
Η απάντηση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της δημοκρατίας είναι η ανεκτικότητά της απέναντι σε κάθε κριτική, ακόμη και την πλέον ριζοσπαστική ή ανατρεπτική. Η δημοκρατία δεν ποινικοποιεί και δεν διώκει τις αντίθετες απόψεις και φωνές αλλά και δεν περιχαρακώνεται αυτάρεσκα σε κατεστημένες αρχές και αντιλήψεις.
Ωστόσο, η δημοκρατία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, ασθενές πολίτευμα. Η αμφισβήτηση και η κριτική έχουν ορισμένα απαρέγκλιτα όρια, που αφορούν την ίδια την αυτοπροστασία της απέναντι στους εχθρούς της.
Όταν λοιπόν οι προκλήσεις απέναντί της αγγίζουν αυτόν τον σκληρό πυρήνα η δημοκρατία μπορεί και οφείλει να απαντήσει. Και έχει τη δύναμη, πρώτον διότι διαθέτει, αποδεδειγμένα πλέον, ένα ισχυρότατο θεσμικό οπλοστάσιο και δεύτερον διότι μπορεί να το ανανεώνει διαρκώς, ώστε να αντιστοιχείται με τις εκάστοτε εμφανιζόμενες προκλήσεις.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η συμπληρωματική τροπολογία δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά επιδιώκει την ενίσχυση και τη θωράκιση της δικαστικής κρίσης ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, όπου κι αν αυτή καταλήξει.
Υπογραμμίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει σε εγκληματικές οργανώσεις να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία έχει διαμορφωθεί με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση και είναι επαρκές.
Η νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, και περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση:
– Η πρώτη προβλέπει ότι η ανακήρυξη κομμάτων θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές. Και η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
-Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση με το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση άργησε να την φέρει. Υπονομεύει την ουσία με προσχήματα που αφορούν τη διαδικασία. Αυτό απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Το πότε έπρεπε να έρθει η τροπολογία ή το αν θα θωρακίσουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις ιδεολογικές της αρχές με την νομοθετική της πρωτοβουλία ισχυροποιεί την Δημοκρατία ,θωρακίζει τους θεσμούς της και αποκρούει κάθε προσπάθεια επιβουλής της.
(*) Δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Αχαΐας

.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement