Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα μιλά στη «Γ» με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου της «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» στο Πολύεδρο

Το εξώφυλλο του βιβλίου- «Τα τραύματα και οι πληγές μας είναι η ανθρωπινότητά μας»

 

Published

on

 

 

Στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, απαντώντας σε μία σειρά από καίρια ερωτήματα, με βάση την οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά διεισδύει το βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» της καταξιωμένης παρουσιάστριας και δημοσιογράφου, Βίκυς Φλέσσα, στο οποίο καταγράφεται η συνέντευξη με τον διάσημο ψυχίατρο, Ματθαίο Γιωσαφάτ.

Η κα Φλέσσα μίλησε στη «Γ» με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός» στον κήπο του Πολύεδρου στις 20.00. Για το βιβλίο συνομιλούν η συγγραφέας με τον Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο, Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.

 

ΕΡ.: Eπειδή σε μία συνέντευξη μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά και μάλιστα εξίσου σημαντικά με ποια κριτήρια κάνατε την τελική επιλογή, ώστε μέσω του βιβλίου να παρουσιαστούν απλά και κατανοητά όλα τα χρήσιμα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της ψυχανάλυσης;

 

Σεμνύνομαι να πω, κυρία Ορφανού, ότι συμπεριέλαβα στο βιβλίο όλες τις σκέψεις, τις οποίες διετύπωσε ο αείμνηστος πλέον Ματθαίος Γιωσαφάτ, κατά τις μαραθώνιες συναντήσεις μας, περίπου τρεις ώρες κάθε φορά. Συναντηθήκαμε στο ιατρείο του πέντε φορές για αυτήν την συνέντευξη που έγινε βιβλίο, όπως πρότεινε ο εκδότης του Αρμού κ. Γιώργος Χατζηιακώβου,  και μιλήσαμε και τηλεφωνικά, διότι κάθε φορά που συνομιλούσαμε προέκυπταν ζητήματα προς επεξήγηση, τα οποία τα συζητούσαμε είτε στην επόμενη συνάντηση μας, είτε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Ο Ματθαίος μιλούσε πάντοτε άμεσα και απλά, ουδέποτε κατέφευγε -ας μού επιτραπεί να πω – σε «επιστημονισμούς», για αυτό και το βιβλίο αυτό «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» είναι κατανοητό και εύληπτο από όλους.

 

 

ΕΡ.: Η ψυχοθεραπεία ήταν παρεξηγημένη στην Ελλάδα μέχρι και πριν από μερικά χρόνια και σίγουρα ο Ματθαίος Γιωσαφάτ συνέβαλε καθαριστικά ώστε να αλλάξει αυτή η άποψη. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κύρια μηνύματα που εισπράττουν οι αναγνώστες;

 

Φοβούμαι, ότι εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, ευτυχώς όχι, όπως παλαιότερα.

Εξακολουθούμε ευκολότερα να απευθυνόμεθα σε έναν οφθαλμίατρο, όταν πονάει το μάτι μας, ενώ δύσκολα θα δρασκελίσουμε το κατώφλι ενός ψυχιάτρου ή ενός ψυχολόγου, αν έχουμε ψυχικό άλγος.

Ο εκλιπών, πράγματι, εκλαΐκευσε την Ψυχανάλυση, αγωνίστηκε μαζί με συναδέλφους του, συμμετέχοντας σε Επιτροπές, να κατοχυρωθεί η άδεια μητρότητας και ίδρυσε τις πρώτες επιστημονικές εταιρείες για την θεραπεία της οικογένειας. Μάς απενοχοποίησε, μάς έπεισε πως τα τραύματα και οι πληγές μας είναι η γοητεία του ανθρώπου, η ανθρωπινότητά μας.

 

ΕΡ.: Είναι κοινή πεποίθηση ότι η ψυχική υγεία των πολιτών έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια. Βάσει όλων όσων καταγράψετε στη συνέντευξή με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να επέλθει ισορροπία;

 

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι αναμφίβολα ο επιδιωκόμενος στόχος στην εποχή μας. Είναι στρατηγική επιβιώσεως. Γινόμαστε ανθεκτικοί, όταν μπορούμε με μικρό κόστος να χειριστούμε τις ματαιώσεις μας και τις διαψευσμένες προσδοκίες μας. Πώς τό επιτυγχάνουμε; Αναζητώντας την ρίζα της παραλυτικής απογοητεύσεως, η οποία συχνά οδηγεί σέ κατάθλιψη. Ανιχνεύουμε το παρελθόν μας και τα τραύματά μας είτε με ψυχοθεραπεία, είτε με ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, ή μέσα από την εξομολόγηση, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι έχουμε το προνόμιο της ελευθερίας να αλλάξουμε τρόπους σκέψεως και ζωής, ώστε να μην γινόμαστε «στήλη άλατος», σαν την γυναίκα του Λωτ, κοιτάζοντας πίσω.

 

 

 

ΕΡ.: Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ εκτός των άλλων προτείνει την ίδρυση δομών που θα μπορούσαν δωρεάν να βοηθήσουν ανθρώπους στον τομέα της οικογένειας, δομές που δυστυχώς δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Πώς η πρόταση αυτή θα μπορούσε να «ενεργοποιηθεί»;

 

Το υπουργείο Οικογένειας, το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει να ιδρύσει μετά τις εκλογές,  ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να δραστηριοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα είναι μια σημαντική τομή για την ελληνική κοινωνία. Υπό την εποπτεία του και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση -με την αρωγή και της Εκκλησίας -θα μπορούσαν να ιδρυθούν και να λειτουργούν Σχολές Γονέων σε όλη την χώρα με συμβουλευτική υποστήριξη, στελεχωμένες από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές , ψυχιάτρους  ιερωμένους με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες που διακονούν την ψυχική υγεία, ούτως ώστε να προσφεύγουν εκεί  αδαπάνως οι άνθρωποι, οι οποίοι ευρίσκονται σε  ανάγκη.

 

ΕΡ.: Έχετε κάνει συνεντεύξεις με εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Έχετε σκεφθεί να γράψετε ένα βιβλίο και για κάποια άλλη από αυτές τις προσωπικότητες;

 

Προς το παρόν, κυρία Ορφανού, σκοπεύω να επεξεργασθώ τις 12 συζητήσεις με εξέχοντες επιστήμονες, ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές, ψυχαναλυτές, ιατρούς, ιερωμένους, που έλαβαν χώρα στο πατάρι του Αρμού από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο με θέματα, όπως τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας, οι σχέσεις γονέων με τα παιδιά, καθώς και οι συντροφικές σχέσεις, η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, η εφηβεία, οι κακοποιητικές σχέσεις, ο φόβος θανάτου και το πένθος, η παρουσία του Θεού στην ζωή μας, και άλλα θεμελιώδη της υπάρξεως θέματα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement