Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σημαντική υστέρηση στα έσοδα-Στη 10η θέση στη χώρα η Δυτική Ελλάδα στη διανομή της «πίτας» του τουρισμού για το 2022

Published

on

Στη 10 θέση στη χώρα μια ομάδα περιφερειών που συγκεντρώνουν ανάλογη χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά τόσο το μερίδιο όσο και τα έσοδα κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα στον τουρισμό σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για το περασμένο έτος 2022.

Το ποσοστό συμμετοχής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα έσοδα του τουρισμού για το 2022, σύμφωνα με την έρευνα η οποία βασίζεται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν το 1% σε επίπεδο χώρας.

Τη μεγάλη πίτα του τουρισμού (65% των εσόδων) νέμονται με βάση τα στοιχεία, για το 2022, τρεις περιφέρειες, όπως αναμένεται βέβαια, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική

Σύμφωνα με τη μελέτη  του ΙΝΣΕΤΕ «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2022’, το Νότιο Αιγαίο συγκέντρωσε το 27% των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό, με την άμεση τουριστική δαπάνη να φτάνει τα 6,52 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κρήτη, που συγκεντρώνει το 21% των τουριστικών εισπράξεων, με την άμεση τουριστική δαπάνη να ανέρχεται σε 5,07 δισ. Ακολουθεί η Αττική που έχει το 2022 είχε το 17% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, με δαπάνη 3,94 δισ.

Στην τέταρτη θέση τα νησιά του Ιονίου με 15% των τουριστικών εσόδων και 3,61 δισ. ευρώ. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Α. Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία.

Το 1% της Δυτικής Ελλάδας στον Τουρισμό για το 2022 αναλογεί σε άμεσα έσοδα 306 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Θεσσαλία με 320 εκατ. ευρώ. Πιο πάνω ακόμη η Ήπειρος με άμεσα έσοδα σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ 361 εκατ. ευρώ.

Η Δυτική Ελλάδα έχει χάσει το τρένο της τουριστικής σε σχέση με την Πελοπόννησο στην οποία αναλογεί το 3% των συνολικών τουριστικών εσόδων της χώρας με διπλάσια έσοδα από την περιφέρεια μας (268 εκατ. ευρώ) για το ’22 ενώ από τους ανταγωνιστές της Δυτικής Ελλάδας είναι η Στερεά Ελλάδα η οποία ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ έσοδα το 2022.

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική είναι οι τρεις Περιφέρειες της χώρας που συγκεντρώνουν τα περισσότερα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα. Στο Νότιο Αιγαίο η άμεση τουριστική δαπάνη να φτάνει τα 6,52 δισ. ευρώ, στην Κρήτη ανέρχεται σε 5,07 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Αττική, με δαπάνη 3,94 δισ. ευρών. Στα νησιά του Ιονίου έχουμε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ από την «πίτα» της άμεσης τουριστικής δαπάνης στη χώρα μας.

Η Δυτική Ελλάδα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει για να «αγγίξει» τα προ της κρίσης του Covid δεδομένα στον τουρισμό καθώς τα έσοδα του 2022 ήταν κατά 28,9% μειωμένα σε σχέση με το 2019.

Στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα πρέπει να στραφεί η Δυτική Ελλάδα αν θέλει να κάνει σημαντικά αναπτυξιακά βήματα πάνω στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε από κλιμάκιο της Εθνικής Τράπεζας πρόσφατα σε επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής, στο πλαίσιο της επισκέψεως τους στην Πάτρα, έχοντας ως γνώμονα την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της κάθε περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα παρουσιάστηκαν σε επιχειρηματικούς φορείς για την έκθεση αυτή η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος έχουν ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνθέτουν από μόνα τους ένα μωσαϊκό διαφόρων κατευθύνσεων, η κάθε μια εκ των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Πολιτιστική κληρονομιά, πλούσια και εύφορη γη με δεκάδες τοπικά προϊόντα, κοντινές αποστάσεις από  νησιά, υπέροχες παραλίες και αρκετά ακόμα στοιχεία που δεν έχει όμως καταφέρει να αξιοποιήσει.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα μπορούσαν να είναι από το γιώτινγκ και τον αθλητικό τουρισμό, μέχρι τον οίνο- τουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό και από τον οίκο  τουρισμό έως και τον πολιτιστικό – θρησκευτικό τουρισμό.

Χρειάζεται έτσι, σύμφωνα με την έκθεση,  ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού που να προσελκύσει επισκέπτες από κάθε είδος και ταυτόχρονα να επεκτείνει την τουριστική περίοδο όλο τον χρόνο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement