Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κάνω σώμα μου κι αίμα μου κάθε ρόλο» δηλώνει στην “Γ” ο Ιωάννης Παπαζήσης – Συμμετέχει στην “Ηλέκτρα”

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Άνθρωπος δημιουργικός και προσγειωμένος που προτιμά να «μιλά» μέσα από τις δουλειές του, ο αγαπημένος ηθοποιός, Ιωάννης Παπαζήσης έρχεται αύριο στην Πάτρα με την «Ηλέκτρα» όπου υποδύεται το ρόλο του Παιδαγωγού, με μία διαφορετική όμως… ματιά!

Ο Ιωάννης Παπαζήσης μίλησε για το ρόλο του, για την εμφάνισή του στη δημοφιλή σειρά «Όρκος», για τον λατρεμένο του γιο, για τη διαδρομή του στην υποκριτική, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

 

ΕΡ.: Καταρχάς μιλήστε μας για το ρόλο σας στην Ηλέκτρα;

 

Στην παράσταση, υποδύομαι τον παιδαγωγό, τον άνθρωπο που πήρε τον Ορέστη από μικρό -του τον έδωσε η Ηλέκτρα- για να τον μεγαλώσει, να τον εκπαιδεύσει, να τον φυγαδεύσει στην εξορία και να ετοιμάσει έναν άνδρα τιμωρό. Είναι ένας ρόλος μοναδικός, όπως άλλωστε κι όλοι οι ρόλοι που υποδύομαι. Δεν ψάχνω το χθες, ούτε ποιος έχει παίξει τον ίδιο ρόλο στο παρελθόν. Με ενδιαφέρει να πάρω το ρόλο και να τον κάνω σώμα μου, αίμα μου και να δώσω κάτι καινούργιο. Με ενδιαφέρει το καινούργιο. Είμαστε σε μία εποχή που έχουμε ανάγκη από νέες προτάσεις, όχι εντυπώσεις, από προτάσεις. Στην παράσταση αυτή, δηλαδή, παρουσιάζω έναν παιδαγωγό με εντελώς διαφορετική ματιά με κυρίαρχο κομμάτι την κωμωδία και το ψέμα που «χτίζει» αυτός ο άνθρωπος. Δεν ήθελα καμία δραματικότητα και υποκριτική δεινότητα στο ρόλο μου, αλλά ήθελα να αποδείξω το μεγάλο ψέμα, μέσα από αριστοφανικούς δρόμους. Είναι ένας ρόλος που φέρει ένα μυστικό μαζί με τον θεατή. Στην ουσία είναι ένας τεράστιος μονόλογος που ο μόνος που γνωρίζει ότι λέει ψέματα είναι ο θεατής. Είναι ένα δύσκολο και βαρύ έργο και γι’ αυτό ο ρόλος του παιδαγωγού έπρεπε να είναι πιο ανάλαφρος.

 

ΕΡ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε παράσταση αρχαίου θεάτρου;

 

Όχι δεν είναι, αλλά προσωπικά δεν μ’ αρέσει να κουβαλώ την εμπειρία. Βαρέθηκα στην υποκριτική τους ανθρώπους που κουβαλάνε μια περιβόητη εμπειρία. Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Ξυπνάω το πρωί και πάω να παίξω. Αυτό κι ό,τι μαθαίνω.

 

ΕΡ.: Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο στις περιοδείες σας και πως αισθάνεστε που θα βρεθείτε ενώπιον του πατραϊκού κοινού;

 

Λατρεύω να έρχομαι στην Πάτρα. Περιοδείες δεν είναι μόνο το θέατρο. Είναι η επαφή με τον κόσμο εκτός Αθηνών. Η Πάτρα είναι μία όμορφη πόλη και την αγαπώ πολύ, γι’ αυτό κι έρχομαι αρκετά συχνά και εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων. Είναι χαρά μου, όμως στεναχωριέμαι που δεν μπορούμε να παίξουμε στο Αρχαίο Ωδείο, το οποίο είναι ένα στολίδι για την πόλη.

 

ΕΡ.: Στην τηλεόραση συμμετείχατε σε μία δυνατή σειρά, στον Όρκο. Μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία;

 

Τηλεοπτικά ολοκλήρωσα τα γυρίσματα στη σειρά «Όρκος», η οποία έχει αφήσει θετικά μηνύματα τόσο στο κοινό, όσο και σε όλους εμάς που συμμετείχαμε. Έχει ακόμη 20 επεισόδια που θα «παίξουν» μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό που μου άρεσε στον «Όρκο» είναι ότι επιτέλους είναι μία σειρά που δεν είχε έρωτες, πάθη, διαζύγια και μίση. Η μυθοπλασία πέρα από διασκέδαση είναι και μία καλή ευκαιρία να «μιλήσουμε», να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, να δώσουμε κάτι ο ένας στον άλλο. Πλέον πρέπει να ανοίξουν τα σενάρια για να υπάρξει μεγαλύτερη επαφή με το κοινό κι όχι να ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο, γιατί οι θεατές βαρέθηκαν. Στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς, τη νοοτροπία ότι πετυχαίνει να το ξεχειλώνουμε. Δεν νομίζω όμως ότι το θέλει άλλο ο κόσμος αυτό.

 

ΕΡ.: Τι ρόλο παίζει η επιτυχία στη ζωή σας και πως την εισπράττετε;

 

Έχω εισπράξει πάρα πολλή αγάπη από τον κόσμο. Αυτό είναι ένα τεράστιο δώρο. Μερικές φορές δεν σου αξίζει, γιατί ο κόσμος αγαπά και ταυτίζεται με τους ήρωες που έχεις παίξει και στην επαφή που δημιουργεί την αίσθηση ότι είσαι ένας δικό του άνθρωπος, αφού σε βλέπει πολύ συχνά. Από εκεί και πέρα δεν έχω αλλάξει κάτι στη ζωή μου.

 

ΕΡ.: Στα χρόνια της διαδρομής σας στην υποκριτική είναι κάτι που θα αλλάζατε και ταυτόχρονα είναι κάτι που έχετε απωθημένο;

 

Κι απωθημένα έχω και πράγματα που έκανα και το έχω μετανιώσει ή άλλα που θα τα έκανα αλλιώς. Το ταξίδι του καθενός στην καριέρα του όμως είναι αυτά που έχει κάνει, όχι αυτά που δεν έκανε. Σίγουρα θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Τελείωσα από το Εθνικό Θέατρο, αργά -ήμουν 27 ετών- και θα ήθελα να παίξω πάρα πολύ τον αγαπημένο μου ρόλο που είναι ο Ρωμαίος.

 

ΕΡ.: Έχετε χτίσει μια πολύ δυνατή σχέση με το γιο σας. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι πατέρας, γονιός στη σημερινή εποχή;

 

Το πιο δύσκολο στη σημερινή εποχή είναι να είσαι άνθρωπος που καλύπτει όλους τους «ρόλους». Όταν έχεις την ευθύνη ενός μικρού παιδιού, ο ρόλος σου γίνεται ακόμη πιο δύσκολος, γιατί επωμίζεσαι τους δικούς του φόβους, τη δική του εξέλιξη. Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα το έκανα ξανά και ξανά με δέκα καρδιές! Είναι το πιο ουσιαστικό και όμορφο έχω κάνει στη ζωή μου.

 

 

ΕΡ.: Τι ετοιμάζετε το φετινό χειμώνα;

 

Είμαι σε συζητήσεις με δύο παραγωγές για τηλεόραση, χωρίς όμως να έχω πάρει αποφάσεις, γιατί χρειάζομαι χρόνο μέχρι να τελειώσει και ο «Όρκος». Γενικά χρειάζομαι χρόνο. Δεν μπορώ να πηδάω από τον έναν ρόλο στον άλλο έτσι απλά. Χαίρομαι όμως γιατί η τηλεόραση βρίσκεται πλέον σε ανοδική πορεία. Από το 2019 και μετά που επέστρεψε η μυθοπλασία και βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας σ’ αυτό με το «Κόκκινο Ποτάμι» και τις «Μέλισσες» πήραν μπρος οι μηχανές. Εύχομαι να μην πέσουμε με τα… μούτρα και καταστρέψουμε αυτό που γίνεται. Προσωπικά θα προτιμούσε πιο ποιοτικές σειρές με λιγότερα επεισόδια παρά πάρα πολλές με επαναλαμβανόμενα σενάρια.

ΙΝFO

 

Η «ΗΛΕΚΤΡΑ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» ανεβαίνει αύριο στις 21.30 στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο της οδού Ρίτσου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Η  παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ με την Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, καθώς εκτός από τον Ιωάννη Παπαζήση παίζουν οι  Ελισάβετ Μουτάφη, Στρατής Χατζησταματίου, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, Πάρης Λεόντιος. Χορός: Φιόνα Γεωργιάδη, Ήβη Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Δανάη Πολίτη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αρετή Τίλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση Γιώργος Μπλανάς, Μουσική Σταύρος Γασπαράτος, Σκηνικό Μικαέλα Λιακατα, Κοστούμια Βασιλική Συρμα, Κίνηση Κική Μπάκα, Φωτισμοί Μελίνα Μασχα, Βοηθός σκηνοθέτη Πάρης Λεόντιος, Βοηθός Μουσικού Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου, Βοηθός ενδυματολόγου Ειρήνη Γεωργακίλα.

Τιμές εισιτηρίων: 20 € | 17 € [ανέργων, φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ]

Προσφορά εισιτήρια από 12 ευρώ για περιορισμένο αριθμό

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 2610.273.613, -Δισκοπωλείο JOE RECORDS, (Καραϊσκάκη 134, Πάτρα, τηλ. 2610.620.673), – Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος (Κορίνθου 274, Πάτρα, τηλ. 2610.273.287) και στο viva.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8/7/2023.

Ροή ειδήσεων

Advertisement