Connect with us

Εκκλησιαστικά

Τιμάται η μνήμη του Γρηγορίου Δέρκων

Αρχιερατική λειτουργία υπό του Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου και κατάθεση στεφάνων σήμερα στη Ζουμπάτα

Published

on

Με λαμπρότητα τιμάται σήμερα η μνήμη του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων στη γενέτειρά του, τη Ζουμπάτα (Μοίρα Αχαΐας).

Όπως κάθε χρόνο, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοίρα “Η ΘΑΝΑ” διοργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό του Μητροπολίτου Δέρκων, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως και κατετάγη επισήμως στις δέλτους των Αγίων, το 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του πρώτου ιερού ναού του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων όπου στην τελετή παραβρέθηκε αποδεχόμενος την πρόσκληση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος καθώς ο Εθνοιερομάρτυρας Άγιος Γρηγόριος Δέρκων χρημάτισε Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας. Μάλιστα, στις 3 Ιουνίου του 2022 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως. Στην γενέτειρα του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος, στήθηκε ήδη από ετών, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογοι Μοίρα-Ζουμπάτας, η προτομή του Γρηγορίου Δέρκων και κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου κάθε χρόνο, τελούνται λαμπρές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

– Λιτανευτική Πομπή από την Εκκλησία της Παναγίας, έως τον τόπο που έχει στηθεί η προτομή του. Θα αναπαυθεί η επιμνημόσυνη δέηση στην Προτομή του Αγίου Γρηγορίου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από Εκπροσώπους Αρχών και Φορέων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών με τον Εκπολιστικό Σύλλογο Μοίρα-Ζουμπάτας «Η Θάνα».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ζουμπάτα βρίσκεται σε υψόμετρο 915 μέτρων στο Παναχαϊκό όρος της Πάτρας κι ανήκει στο δήμο Πατρέων.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement